sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

GAR KATLÝAMI DAVASINDA MAHKEMEDEN SANIKLARA CEZA YAÐDI

  •  1 Temmuz 2024 Pazartesi 17:32

Ankara Garý’nda 2015 yýlýnda meydana gelen ve 101 kiþinin hayatýný kaybettiði terör saldýrýsý davasýnda karar çýktý.

Ankara Garý'nda 2015 yýlýnda meydana gelen ve 101 kiþinin hayatýný kaybettiði terör saldýrýsý davasýnda karar çýktý.Ankara Garý'nda 2015 yýlýnda meydana gelen ve 101 kiþinin hayatýný kaybettiði terör saldýrýsý davasýnda karar çýktý. Davada tutuklu 10 sanýða aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet cezasý verilirken tutuklu sanýklardan Erman Ekici ise 101 kiþiye yönelik "silahlý terör örgütü faaliyetleri kapsamýnda kasten nitelikli öldürme" suçundan 101 kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasý aldý.
Yargýtayýn bozma kararýnýn ardýndan tekrar görülen, terör örgütü DEAÞ'ýn Ankara Garý önünde 10 Ekim 2015'te düzenlediði ve 101 kiþinin öldüðü saldýrýyla ilgili 10'u tutuklu 26 sanýðýn yargýlandýðý davada karar açýklandý.

Ankara 4. Aðýr Ceza Mahkemesi'ndeki duruþmanýn öðleden sonraki bölümünde sanýklarýn son sözleri alýndý. Mahkeme Baþkaný, Erman Ekici'ye söz vermeden önce avukatýnýn mazeret dilekçesi sunduðu, yasal anlamda kendisine Ankara Barosu tarafýndan avukat atandýðý bilgisini verdi.
Bunun üzerine sanýk Erman Ekici, "Baro avukatý ne yapabilir bilmiyorum. 9 yýldýr süregelen bir duruþmayý 9 dakikada anlamasýný bekliyoruz ve bu karar duruþmasý, avukatýmý beklememiz mümkün deðil mi?" dedi. Mahkeme Baþkaný, Ekici'ye, avukatýnýn mahkemeye Ýstanbul'da olduðunu belirten mazeret dilekçesi yolladýðýný, talepte bulunmasý halinde Ses ve Görüntü Biliþim Sistemi (SEGBÝS) ile baðlanarak davaya katýlmasýný saðlayabileceklerini fakat böyle bir talepte bulunmadýðýný ve davayý uzatmaya yönelik hareket ettiðini söyledi.

"BÝZ KURBAN SEÇÝLDÝK"
Ekici, bunu kabul ederek þu beyanda bulundu: "O gün Savcý Bey benim Ebu Talha olduðum çýkarýmýný nasýl yapmýþ olabilir? Ebu Talha'nýn Konstantiniyye'de Ýslam Tarihi dersleri verdiði söyleniyor fakat ben evimden tutuklandým. Biz kurban seçildik. Yakup Þahin'in ifadelerinden yola çýkýlarak bir iddianame hazýrlandý. Þahin'in ifadelerinde hiçbir yerde benim adým geçmiyor. Ama savcýlýk ne hikmetse 6-7 ay sonra beni ekliyor. 'Erman Ekici, Ebu Talha'dýr' deniyor. Mehmet Fatih Alýcý ve Murat Dayan serbestken biz neden cezaevindeyiz? Ben kurban olduðumu bilmesem bu savunmalarý yapmam. Ýlerde vicdanlý bir insan çýkar da bu çocuklarýn beyanlarýný okuyayým derse ancak öyle aklanýrýz. Ben artýk tahliyemi talep ediyorum. Eðer uygun görmüyorsanýz ev hapsi verin."
Ankara Barosu tarafýndan Ekici'ye atanan avukat ise müvekkilinin beraatini talep etti. Mahkeme Baþkaný, Hacý Ali Durmaz'ýn SEGBÝS konferansýndan izinsiz ayrýldýðýný belirterek son sözünün alýnmayacaðýný söyledi. Diðer sanýklar da üzerlerine atýlý suçlarý kabul etmeyerek mahkemeden beraat talebinde bulundu. Sanýklarýn son sözlerinin alýnmasýnýn ardýndan kararýný açýklayan mahkeme, hakkýnda yakalama kararý bulunan sanýklar yönünden dosyayý ayýrdý.

Heyet, sanýklar Yakub Þahin, Hakan Þahin, Hacý Ali Durmaz, Halil Ýbrahim Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç, Talha Güneþ, Abdülmuttalip Demir ve Metin Akaltýn'ý, maktul Mustafa Budak'a karþý silahlý terör örgütü faaliyeti kapsamýnda kasten nitelikli adam öldürme suçundan aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasýna çarptýrdý.
101 KEZ AÐIRLAÞTIRILMÞ HAPÝS CEZASI ALDI
Mahkeme, sanýk Erman Ekici'ye, "anayasal düzeni ortadan kaldýrmaya teþebbüs" suçundan aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet cezasý verdi. Ekici, 101 kiþiye yönelik "silahlý terör örgütü faaliyetleri kapsamýnda kasten nitelikli öldürme" suçundan 101 kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasýna çarptýrýldý. "Silahlý terör örgütü faaliyetleri kapsamýnda öldürmeye teþebbüs" suçundan 379 kez 18 yýl hapis cezasý alan Ekici "izinsiz patlayýcý madde bulundurma" suçundan 10 yýl, "ruhsatsýz silah bulundurma" suçundan da 3 yýl hapis cezasýna çarptýrýldý. Kararý oy birliðiyle alan heyet, sanýklara verilen cezalarda herhangi bir indirim uygulamadý. Erman Ekici, suçun unsurlarý oluþmadýðý gerekçesiyle "insanlýða karþý suç iþleme" suçundan ise beraat etti.

DAVANIN GEÇMÝÞÝ
Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn terör saldýrýsýyla ilgili hazýrladýðý iddianame, 13 Temmuz 2016'da Ankara 4. Aðýr Ceza Mahkemesince kabul edilmiþ ve ilk duruþma 7 Kasým 2016'da görülmüþtü. Yargýlama sonucu mahkeme 3 Aðustos 2018'de davayý karara baðlamýþ ve 9 sanýðý "anayasal düzeni ihlal" suçundan birer, "100 kiþiyi kasten öldürme" suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapse çarptýrmýþ, davanýn firari 16 sanýðý hakkýndaki dosyanýn da ayrýlmasýna hükmetmiþti. "Silahlý terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 18 yýl hapisle cezalandýrýlan sanýk Ekici'nin ayrýca "anayasal düzeni ihlal", "100 kiþiyi kasten öldürme" ve terör eyleminde yaralanan müþtekileri için "öldürmeye teþebbüs" suçlarýndan da yargýlanmasý için suç duyurusunda bulunulmuþtu.
Yargýtay 3. Ceza Dairesi dosyayý bazý sanýklar yönünden kýsmen bozmuþtu. Ekici hakkýnda "silahlý terör örgütü kurma ve yönetme" suçlamasýyla kurulan mahkumiyet kararýný da bozan daire, Ekici'nin "kasten öldürme" ve "insanlýða karþý suç"tan yargýlanmasý gerektiðini belirtmiþti. Ankara 4. Aðýr Ceza Mahkemesi, yargýlama sýrasýnda Ekici hakkýndaki dava, saldýrýyla ilgili firari 16 sanýklý dava ile 9 kiþi hakkýnda açýlan davalarý birleþtirmiþ, yargýlamada sanýk sayýsý 26 olmuþtu.

NE OLMUÞTU?
Terör örgütü DEAÞ'ýn Ankara Garý önünde 10 Ekim 2015'te düzenlediði saldýrýda 100 kiþi hayatýný kaybetmiþ, bir kiþinin de saldýrýda aldýðý yaralar sebebiyle sonradan vefat etmesi sonucu maktul sayýsý 101'e yükselmiþti.

Paylaþ :
UZMAN AÇIKLADI: EN DÜÞÜK MEMUR MAAÞI NE KADAR OLACAK
CARETTA CARETTALAR MERSÝN KUMSALLARINA YUMURTA BIRAKMAYA BAÞLADI
MERSÝN’DE DENÝZ VE GÜNEÞ FESTÝVALI TAMAMLANDI
AVUSTURYA’YI 2-1 YENEN TÜRKÝYE, 2024’TE ÇEYREK FÝNALDE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.