sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

UZMAN AÇIKLADI: EN DÜÞÜK MEMUR MAAÞI NE KADAR OLACAK

  •  2 Temmuz 2024 Salý 11:31

Sosyal Güvenlik Baþuzmaný Ýsa Karakaþ, yýlda iki kez zam alan memur ve memur emeklilerinin 6 aylýk enflasyonun açýklanmasýyla belli olacak zam oranlarýný Ýhlas Haber Ajansý’na (ÝHA) deðerlendirdi.

Sosyal Güvenlik Baþuzmaný Ýsa Karakaþ, yýlda iki kez zam alan memur ve memur emeklilerinin 6 aylýk enflasyonun açýklanmasýyla belli olacak zam oranlarýný Ýhlas Haber Ajansý’na (ÝHA) deðerlendirdi.

Memur emeklileri de dahil olmak üzere SSK, Bað-Kur emeklilerinin maaþlarýna ocak ve temmuz dönemi olmak üzere yýlda iki kez zam yapýlýyor. Enflasyon farký ise bir önceki dönemde verilen toplu sözleþme zammý üzerine 6 aylýk enflasyon rakamlarý eklenerek bulunuyor. Ocak, þubat, mart, nisan, mayýs ayý enflasyonu 5 aylýk verilere göre yüzde 22,72 olurken, vatandaþlarýn gözleri 3 Temmuz’da yapýlacak zam oralarýna çevrildi. Bu çerçevede ocak ayýnda yüzde 15 oranýnda toplu sözleþme zammý yapýlan memur ve memur emeklilerine, temmuz ayýnda da yüzde 10 oranýnda toplu sözleþme zammý yapýlacak. Ocak ayýndaki toplu sözleþme zammýný aþan enflasyon farký da temmuz ayýnda maaþlara yansýtýlacak. Ayrýca 5 aylýk dönemdeki enflasyon farký ve yüzde 10 toplu sözleþme zammýyla birlikte yüzde 17,32 zam almasý kesinleþen memur ve memur emeklilerinin net zam oranlarý ise 3 Temmuz’da belli olacak.

 

“En düþük memur maaþýnýn 39 bin 595 lira olacaðýný söyleyebiliriz”

3 Temmuz’da açýklanacak olan 6 aylýk enflasyon verilerine iliþkin Ýhlas Haber Ajansý’na deðerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Baþuzmaný Ýsa Karakaþ ise, yaklaþýk 3 buçuk milyonu aþkýn memur ve 2 buçuk milyonu aþkýn memur emeklisi olmak üzere 6 milyon kiþiyi ilgilendiren zam oranýn netleþeceðini belirterek, “Þu anda elimizde 5 aylýk enflasyon verileri var. Haziran enflasyon beklentilerine baktýðýmýz zaman, Merkez Bankasý beklenti anketleri çerçevesinde memur ve memur emeklilerine, SSK ve Bað-Kur emeklilerinden farklý olarak toplu sözleþme ve enflasyon farký da göz önünde bulundurularak 6 aylýk enflasyon oranlarý bazýnda yüzde 20,5 civarýnda bir güncelleme beklemekteyiz. Dolayýsýyla en düþük memur maaþýnýn 39 bin 595 liraya yani yaklaþýk 40 bin lira olacaðýný söyleyebiliriz” açýklamasýnda bulundu.

 

“En düþük emekli zammýnýn 17 bin 761 lira olmasýný bekliyoruz”

Karakaþ, memur emeklilerinin de memurlara endeksli olarak zam aldýðýný hatýrlatarak, “6 aylýk enflasyon rakamlarýný göz önünde bulundurduðumuz zaman, refah payý ve destekler hariç en düþük emekli zammýnýn 17 bin 761 lira olmasýný bekliyoruz. Önceki yapýlan güncellemede hatýrlanacaðý üzere SSK ve Bað-Kur emeklileri aylýklarý, memur emeklilerine göre 11,5 puan daha düþüktü. Ancak bu 11,5 puanlýk fark devlet desteði olarak SSK ve Bað-Kurlulara verilerek bir eþitleme durumu söz konusu olmuþtu. Hal böyleyken temmuz ayýnda bu kez memur emeklileri SSK ve Bað-Kur emeklilerinden 5 puan daha düþük oranda bir güncelleme alacak. Bu durumda hükümetin burada da bir eþitleme yapmasý da söz konusu olabilir. Bu durumda ise en düþük memur emeklisi maaþý 18 bin 572 liraya yükselecek” ifadelerine yer verdi.

Paylaþ :
EMEKLÝLER HÝÇ ZAM ALMAYABÝLÝR!
AKDENÝZ’DE PARKLAR YENÝLENÝYOR
MERSÝN’ÝN TARÝHÝ VE TURÝSTLÝK YERLERÝNÝ SANAL GERÇEKLÝK GÖZLÜÐÜYLE KEÞFEDÝYORLAR
AVUSTURYA’YI 2-1 YENEN TÜRKÝYE, 2024’TE ÇEYREK FÝNALDE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.