sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

CARETTA CARETTALAR MERSÝN KUMSALLARINA YUMURTA BIRAKMAYA BAÞLADI

  •  28 Haziran 2024 Cuma 13:46

Türkiye’de deniz kaplumbaðalarýnýn önemli yuvalama alanlarýndan olan Mersin kumsallarýnda yeþil deniz kaplumbaðalarý ve caretta carettalar yumurtlama dönemine girdi.

Türkiye'de deniz kaplumbaðalarýnýn önemli yuvalama alanlarýndan olan Mersin kumsallarýnda yeþil deniz kaplumbaðalarý ve caretta carettalar yumurtlama dönemine girdi. Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbaðalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, bu yýl yuva sayýsýnýn yüksek olacaðýný düþündüklerini belirtti ve vatandaþlara kumsallarda hayvanlara rahatsýzlýk vermemeleri konusunda çaðrýda bulundu.

 

Yeþil deniz kaplumbaðalarý ve caretta carettalar, Mersin'in bazý kumsallarýna yumurta býrakmaya baþladý.

Türkiye'de deniz kaplumbaðalarýnýn önemli yuvalama alanlarý arasýnda yer alan Mersin kumsallarý, yumurtlama dönemindeki yeþil deniz kaplumbaðalarý ve caretta carettalarý aðýrlýyor. Anaç kaplumbaðalar, kumsalda kazdýklarý alana yumurtalarýný býraktýktan sonra tekrar denize dönüyor.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbaðalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, gazetecilere, Mersin'in deniz kaplumbaðalarý için önemli bir bölge olduðunu söyledi.

Kazanlý, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur'daki kumsallarýn kaplumbaða popülasyonuna önemli katký sunduðunu, bu alanlarda deniz kaplumbaðalarýnýn yumurtlamaya baþladýðýný anlatan Ergene, þöyle konuþtu:

"Bu sene, sezonun ilk baþlarý biraz serin gitmiþti fakat sonradan çok hýzlý bir þekilde ýsýndý ve özellikle deniz kaplumbaðalarý açýsýndan önemli bir hýzlanma da gerçekleþmiþ oldu. Kumsallarýmýzda þu anda oldukça iyi bir sayýda yuva yapýmlarý gerçekleþiyor. Üreme alaný olmayan kumsallarda da yumurtlama faaliyetini gerçekleþtirdiklerini biliyoruz. Deniz kaplumbaðalarýnda Akdeniz popülasyonunun büyük bir kýsmýný Mersin kumsallarý oluþturuyor. Mersin, deniz kaplumbaðalarýnýn geleceði açýsýndan da önem arz ediyor."

"Bu sene yuva sayýsýnýn yüksek olacaðýný düþünüyoruz"

Ergene, hayvanlarýn yuvalama yapmasýndan bir süre sonra yavrularýn yumurtalarýndan çýkarak denize kavuþtuðunu dile getirdi.

Temmuz sonu ve aðustosun ilk haftasýnda yavrularýn denizle buluþtuðunu vurgulayan Ergene, "Bu sene yuva sayýsýnýn yüksek olacaðýný düþünüyoruz. Baþlangýç yavaþ gitti ama sonradan sayýlarýnýn arttýðýný gözlüyoruz. Dönemin sonunda yuva sayýlarýyla ilgili daha net bilgi verme þansýmýz olacak." ifadelerini kullandý.

Ergene, bu deniz canlýlarýnýn yumurtlama sýrasýnda kumsallarda rahat býrakýlmasý gerektiðine dikkati çekti.

Bu konuda vatandaþlara görevler düþtüðünün altýný çizen Ergene, þunlarý kaydetti:

"Kumsallarda ateþ yakýlmamasý, gürültü yapýlmamasý, ýþýklarýn mutlaka karartýlmasý gerekiyor. Özellikle yazlýk bölgelerde bu en büyük sorunlardan bir tanesi. Sahilimiz çok geniþ ancak hayvanlar bunun çok az bir kýsmýný kullanabiliyor ve geldikleri kumsallar da belli. Bu kumsallarýn büyük bir kýsmýnda da yazlýklar var. Yazlýklarda ýþýklandýrmalar, kaplumbaðalarýn denize gitmesini engelleyecek þekilde denizi deðil karayý aydýnlatmalý."

Paylaþ :
EN DÜÞÜK EMEKLÝ MAAÞI NE KADAR OLACAK? ÝÞTE ÜZERÝNDE DURULAN 4 FORMÜL
CARETTA CARETTALAR MERSÝN KUMSALLARINA YUMURTA BIRAKMAYA BAÞLADI
KANLIDÝVANE’DE MÜZÝK TARÝHLE BULUÞTU
SON ANLAR NEFES KESTÝ! A MÝLLÝ TAKIMIMIZ, EURO 2024’TE SON 16’DA

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.