sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

SU KAÇAÐI TESPÝT CÝHAZIYLA HAYAT BULUNDU

  •  17 Temmuz 2024 Çarþamba 13:13

Kocaeli Büyükþehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Ýdaresi (ÝSU) Genel Müdürlüðü personelleri, "asrýn felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraþ merkezli depremlerde "su kaçaðý tespit" cihazýyla enkaz altýnda yaþam belirtisi tespit ederek birçok canýn kurtarýlmasýna vesile oldu.

Kocaeli Büyükþehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Ýdaresi (ÝSU) Genel Müdürlüðü personelleri, "asrýn felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraþ merkezli depremlerde "su kaçaðý tespit" cihazýyla enkaz altýnda yaþam belirtisi tespit ederek birçok canýn kurtarýlmasýna vesile oldu. ÝSU’nun akustik dinleme cihazý, su arýzalarýný tespit etmenin ötesinde, enkazda hayat kurtaran bir teknolojiye dönüþtü.

Merkez üssü Kahramanmaraþ’ýn Pazarcýk ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüðündeki depremlerin ardýndan harekete geçen Kocaeli Büyükþehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Ýdaresi (ÝSU) Genel Müdürlüðü ekipleri, afet bölgelerine yardým ulaþtýrdý. Ekipler, bir yandan tankerlerle içme suyu ihtiyacýný karþýlarken, diðer yandan da su kaçaðý tespit cihazýyla enkaz altýnda kalan çok sayýda afetzedeyi kurtardý. Cihazlarý ve tecrübeli personelleriyle afet bölgelerinde günlerce görev yapan ÝSU, enkazdan canlý kurtarma çalýþmalarýnda Kocaeli Büyükþehir Belediyesi Ýtfaiye Daire Baþkanlýðý ekipleri baþta olmak üzere, diðer kurumlarýn arama kurtarma ekiplerine de yardýmcý oldu.

"Birçok noktada arama kurtarma ekiplerimize destek olduk"

ÝSU Genel Müdürlüðü Ýlçe Hizmetleri Daire Baþkaný Kenan Yaralý, 6 Þubat’ta meydana gelen 7,7 büyüklüðündeki ilk depremin ardýndan afet bölgesine öncelikle içme suyu ihtiyacýný karþýlamak amacýyla tanker gönderdiklerini belirtti. Ýlk olarak içme suyu ihtiyacýný karþýladýklarýný, ardýndan da enkaz çalýþmalarýnda görev aldýklarýný ifade eden Yaralý, teknik ekiplerle arama kurtarma ekiplerine nasýl destek olabilecekleri konusunda çalýþma yaptýklarýný ve içme suyu hatlarýndaki arýzalarý tespit etmek için kullandýklarý akustik dinleme cihazýyla bölgeye intikal ettiklerini söyledi. Yaralý, "Yaptýðýmýz çalýþmalarla birçok noktada arama kurtarma ekiplerimize destek olduk" dedi.

"Cihazýn çok faydasý oldu"

Akustik dinleme cihazýnýn enkaz altýnda kalan yaralýlarýn yerinin tespit edilmesinde fayda saðladýðýný vurgulayan Yaralý, "Cihaz tek baþýna bir arama kurtarma enstrümaný deðil ama ekiplerimizi yönlendirme noktasýnda büyük faydasý oldu. Bu cihaz bütün su ve kanal idarelerinde var. Bu tarz afet bölgelerinde arama kurtarma ekiplerine destek saðlamak için bu cihazlar kullanýlabilir. Biz denedik ve faydasýný gördük. Biz bu cihazýn arama kurtarma faaliyetlerinde kullanýlmasýný öneriyoruz" diye konuþtu.

"Ýlk kez kullanýldý"

Ýlçe Hizmetleri Daire Baþkaný Kenan Yaralý, su arýzasýný tespit eden akustik dinleme cihazýnýn afet bölgelerindeki arama kurtarma faaliyetlerinde ilk kez ÝSU tarafýndan kullanýldýðýný ifade ederek, "Deprem bölgesinde bunun üzerine çalýþan bizden baþka ekip yoktu. Termal kameralar ve yüksek teknolojik cihazlar kullanýldý, ancak bu cihaz destek anlamýnda ilk kez kullanýldý" þeklinde konuþtu.

"Enkazlarda bizzat çalýþtýk"

Ýçme Suyu ve Kanalizasyon Þube Müdürü Mehmet Sarýoðlu ise depremin haberini alýr almaz büyük bir üzüntüyle yola çýktýklarýný anlattý. Sarýoðlu, "Kendi aramýzda ’Ne yapabiliriz?’ diye düþünürken, arýza tespit ettiðimiz cihazýmýzla enkazdan canlý kurtarma fikri aklýmýza geldi. Ýdaremizin, amirlerimizin desteðiyle afet bölgesine intikal ettik. Büyükþehir Belediye Baþkanýmýz Tahir Büyükakýn önderliðinde enkazlarda bizzat çalýþtýk. Ýlk gittiðimizde ekip baþý 400 enkazla çalýþmalara baþladýk ve giderek bu sayý azaldý. Cihazýmýz canlý kurtarma noktasýnda Allah’a þükürler olsun etkili oldu" ifadelerini kullandý.

"Ýðne deliði kadar olan arýzayý tespit ediyoruz"

Mehmet Sarýoðlu, ÝSU ekiplerinin akustik dinleme cihazýyla itfaiye baþta olmak üzere birçok kurumun arama kurtarma ekiplerine ve vatandaþlara yardýmcý olduklarýný kaydederek, "Önerimiz þu; afet bölgelerine itfaiye ekipleri yönlendirilirken, yanlarýnda su ve kanal idaresindeki ekipler ve ekipmanlar da olursa daha fazla canlý kurtarabiliriz. Bu cihazýn kullaným alaný su arýzalarýdýr. Ýðne deliði kadar olan arýzayý tespit ediyoruz. ’Suyun küçük sesini bile bulabildiðimize göre niye canlý bulmayalým’ dedik ve bu þekilde yola çýktýk" dedi.

"Çok acý bir olaydý"

Afet bölgesinde görev alan ÝSU personelleri arasýnda bulunan fiziki su kayýp-kaçak personeli Tunahan Karamahmutoðlu, "Afet bölgesindeki saha çalýþmalarýna dinleme cihazlarýyla gittik. Orada çalýþmalar yaptýk ama öncelikle þunu belirtmek istiyorum; tüm vatandaþlarýmýza geçmiþ olsun. Çok acý bir olaydý. Allah bir daha yaþatmasýn" diye konuþtu. Karamahmutoðlu, akustik dinleme cihazý sayesinde birçok cana ulaþtýklarýna da dikkat çekti.

Paylaþ :
ÝÞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ’NÜN TAHMÝNLERÝ VAR!
ÝSTANBUL’DA, AFRÝKA’YI ARATMAYAN GÖRÜNTÜLER!
3O YILDIR TOPLADIÐI YAKLAÞIK 200 YILLIK EÞYALARI BAHÇESÝNDE SERGÝLÝYOR
BERKE DÝKÝÞÇÝOÐLU, TÜRKÝYE KAYKAY ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.