sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

3O YILDIR TOPLADIÐI YAKLAÞIK 200 YILLIK EÞYALARI BAHÇESÝNDE SERGÝLÝYOR

  •  4 Eylül 2024 Çarþamba 10:12

Mersin’in Mut ilçesinde yaþayan Murat Tatlý, köyünün kültürünü yaþatmak için 30 yýldýr topladýðý tarým aletleri ve ev eþyalarýndan küçük bir müze oluþturdu.

 

Mut’a baðlý Kale Mahallesi’nde yaþayan Murat Tatlý (59), 30 yýldýr biriktirdiði yaklaþýk 200 yýllýk objelerle evini adeta bir müzeye çevirdi. Köyünün Yörük kültürünü yaþatmaya çalýþan Murat Tatlý, hobi olarak baþladýðý bu iþi þimdi daha da önemseyerek kültür mirasýna döndürmeye çalýþýyor. Çocukluðunda baþlayan koleksiyon merakýný uzun yýllardýr sürdüren Tatlý, özenle baktýðý araç gereçleri eski evinin bahçesinde sergiliyor.

 

Evinin bahçesinde kurduðu alanda, tarým aletleri, iþlemeli ahþap kapýlar, av tüfeði, eski radyolar, güðümler, kar çoraplarý, mutfak aletleri, halý tezgahý gibi 100’e yakýn birçok köye ait tarihi eþyalarý toplayarak sergileyen Tatlý, tarihi deðer taþýyan eserleri hobi olarak toplamaya baþladýðýný kaydetti. Tatlý, deðerleri gelecek nesillere aktarmak ve ayný zamanda tarihe sahip çýkýlmasý gerektiðini amaçladýðýný ifade etti.

 

 

 

“Müze olmuþ olsa birçoðunu baðýþlarým ve sergilerim”

 

Tarihi eþyalarý biriktirmeye hobi olarak baþladýðý dile getiren Tatlý, “Eþyalarda kimini dedemden, kimini babamdan, kimini annemden, kimini saðdan soldan atadan öteden, kimini komþudan böyle bir þeyler biriktirdim. Biriktirmeye de çalýþýyorum. Aþaðý yukarý 30 senedir evleneli beri bu iþe meraklýyým. Her þeyin eskisine meraklýyým. Yeni nesil birçoðu benim ayarýmda olanlar biliyor ama bizden aþaðýdakileri çok da bilmez. Birimizde olmasýný ben istiyorum. Mesela müze olmuþ olsa birçoðunu baðýþlarým ve sergilerim. Þimdi onun için bizim Mut’umuzun ürünü baþka yere gitmesin öyle istiyorum. Buraya öðrenciler, meraklýlar gelsinler baksýnlar” dedi.

Paylaþ :
ÝÞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ’NÜN TAHMÝNLERÝ VAR!
Düðünde gelin ve damada beþi bir yerde altýn yerine beþi bir yerde sebze tohumu takýldý
BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ, MERSÝNLÝLERÝ KÜLTÜR SANATLA BULUÞTURMAYA DEVAM EDÝYOR
Halat üzerinde 15 Temmuz Köprüsü’nü geçen atleti vatandaþlar ilgiyle izledi

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.