sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

TATÝL YERÝNE SANAYÝYÝ TERCÝH ETTÝLER

  •  17 Temmuz 2024 Çarþamba 12:55

Mersin’de ’Geleceðin Yýldýzlarý Sanayide’ projesi kapsamýnda yaklaþýk 50 çocuk pense tutmadan çivi çakmaya, marangozluktan pasta yapmaya kadar deðiþik deneyimler yaþadý.

Tatil yerine sanayiyi tercih ettiler

Mersin'de 'Geleceðin Yýldýzlarý Sanayide' projesi kapsamýnda yaklaþýk 50 çocuk pense tutmadan çivi çakmaya, marangozluktan pasta yapmaya kadar deðiþik deneyimler yaþadý

MTSO Baþkaný Çakýr: "Bizim pense tutacak, çivi çakacak kiþilere de ihtiyacýmýz var"

MERSÝN - Mersin'de 'Geleceðin Yýldýzlarý Sanayide' projesi kapsamýnda yaklaþýk 50 çocuk pense tutmadan çivi çakmaya, marangozluktan pasta yapmaya kadar deðiþik deneyimler yaþadý. Ýki hafta süren proje çerçevesinde eðitime katýlan yaþlarý 11 ila 13 arasýndaki çocuklara alet çantasý hediye edildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasý ile Mersin-Tarsus Organize Sanayi iþbirliðinde çocuklara yönelik hem meslekleri tanýtmak hem de pense tutmadan çivi çakmaya kadar deðiþik alanlarda el becerilerini geliþtirmek için 'Geleceðin Yýldýzlarý Sanayide' projesi baþlatýldý. Yaþlarý 11 ila 13 arasýnda deðiþen yaklaþýk 50 çocuk, MTOSB bünyesindeki Özel Þiþecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde iki hafta süren eðitime katýldý. Çocuklara, marangozluk nasýl yapýlýr, bir metal bükülebilir, bir pense nasýl tutulabilir, bir çivi nasýl çakýlabilir gibi farklý eðitimler verildi. Eðitim kapsamýnda farklý iþ yerlerini ziyaret eden çocuklar, hem eðlenip hem de meslekleri tanýdý.

"Hem meslek öðrenmelerini saðlayacak hem de el becerilerini geliþtirecek"

MTSO Baþkaný Hakan Sefa Çakýr, günümüzde çocuklarýn cep telefonlarýyla, bilgisayarlarla hayatlarýna devam ettiklerini söyledi. Bu çerçevede çocuklara yönelik hem meslek öðrenmelerini saðlayacak hem de el becerilerini geliþtirecek 'Geleceðin Yýldýzlarý Sanayide' projesini hayata geçirdiklerini belirten Çakýr, "Öncelikle 11-13 yaþ arasýndaki öðrencilerin pense tutmasýný, çivi çakmasýný, metal bükmesini anlatacak bir proje baþlattýk. Hayatta herkesin bir sorumluluðu, yapmasý gereken þeyler var. Biz bunu acaba küçük yaþta verebilir miyiz? diye yola çýktýk. Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odasý arasýnda yaptýðýmýz proje ile yaz aylarýnda 15 günlük eðitim verdik. Çocuklarý, organize sanayi bölgesindeki meslek okullarýna götürüyoruz. Orada bir marangozluk atölyesinde kalem yapmayý, helikopter yapmayý, kesmeyi, biçmeyi öðreniyorlar. Çivi çakmayý öðreniyorlar. Metal bükme nasýl olur? Bunu öðreniyorlar" dedi.

"Bizim pense tutacak, çivi çakacak kiþilere de ihtiyacýmýz var"

Meslek okullarýnýn dýþarýdan olumsuz bir imajý olduðunu ifade eden Çakýr, yürüttükleri proje sayesinde hem öðrencilerin hem de velilerin meslek okullarýnýn ne kadar kaliteli ve modern olduðunu gördüklerini dile getirdi. Herkesin üniversiteyi bitirmesinin beklendiðini ifade eden Çakýr, "Bizim pense tutacak, çivi çakacak kiþilere de ihtiyacýmýz var. Hep üniversiteyi bitirmesi bekleniyor insanlarýn, herkes mühendis oluyor. Bu sefer de pense tutacak kimseyi bulamýyoruz. Burada çocuklar hem kendi evlerinde bunlarý devam ettirsin, hem de küçük çalýþmalarla el iþçiliðini geliþtirsin istiyoruz. Onlara birer alet çantasý da vereceðiz" diye konuþtu.

Meslek okullarýnýn kendileri için önemli olduðunu vurgulayan Çakýr, "Bu çocuklarýmýza deðiþik fabrikalarýmýzý da ziyaret ettiriyoruz. Bu ziyaretlerde de yeni meslekler öðrenebilir, belki kafalarýndaki meslekler farklý bir hale gelir ya da daha somutlaþabilir. Onun için böyle bir proje gerçekleþtirdik. ve çok keyifli 50'den fazla çocuðumuz var. Þu anda da çikolata yapýyorlar ve çok da memnunlar" dedi.

"Çocuk yaþta meraklarýnýn oluþmasý önemli"

MTOSB Baþkaný Sabri Tekli de okul sonrasý boþluðu deðerlendirerek çocuklara üretimi tanýtmaya çalýþtýklarýný söyledi. Küçük yaþta çocuklarýn organize sanayi bölgesinin havasýný koklamasýnýn faydalý olacaðýný dile getiren Tekli, þöyle konuþtu: "Küçük yaþta fabrika gezmek, mesleki bilgiler edinmek önemli. Okulumuzun mevcut mesleklerini çocuklara göstermek amacýyla hem eðlenceli hem güzel vakit geçirterek onlara üretimi tanýtmaya çalýyoruz. Meslekler hepimizin bildiði gibi önemli. Her mesleðin kendine göre özellikleri, hassasiyetleri var. Çocuklara bunlarý yavaþ yavaþ aþýladýðýmýzda ister istemez büyüyünce kendilerine yol haritasý çizecekler. Mersin'de özellikle havuz sezonunda havuzu býrakýp buraya gelmeleri bizim için çok büyük bir onur. Onlara teþekkür ediyorum."

Çocuklar eðitimden memnun

Eðitime katýlan öðrencilerden Hilal Koyuncu, eðitim aþamasýnda hiç beklemediði bir ortamla karþýlaþtýðýný söyledi. Eðlenceli bir ortamda birçok aktivite yaptýklarýný anlatan Koyuncu, "Burada bitkiler diktik, altýn çilek diktik, þimdi çikolata yapýyoruz. Burasý bana tatil gibi oldu, benim için yazý güzelleþtirdi" diye konuþtu.

Azra Yýldýz da eðitime katýldýktan sonra fikirlerinin deðiþtiðini ifade etti. Meslekleri, projeleri gördükten sonra okulun çok güzel bir okul olduðuna karar verdiðini dile getiren Yýldýz, "Eðer baþarabilirsem lisede buraya gelmeyi düþünüyorum. Çünkü gerçekten güzel projeleri olan çok güzel bir okul. Yaz okulunu da çok beðendim. Çok eðleniyorum, verimli vakit geçiriyorum" dedi.

Azra Gülmen ise eðitim sayesinde yeni arkadaþlar edindiðini belirterek, "Buraya geldik, yeni meslek dallarý edindik. Çok eðlenceli geçti, bize de motivasyon oldu" diye konuþtu.

Paylaþ :
ÝÞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ’NÜN TAHMÝNLERÝ VAR!
ÝSTANBUL’DA, AFRÝKA’YI ARATMAYAN GÖRÜNTÜLER!
3O YILDIR TOPLADIÐI YAKLAÞIK 200 YILLIK EÞYALARI BAHÇESÝNDE SERGÝLÝYOR
BERKE DÝKÝÞÇÝOÐLU, TÜRKÝYE KAYKAY ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.