sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

EHLÝYET ALMAK ARTIK DAHA ZOR!

  •  8 Temmuz 2024 Pazartesi 12:55

Sürücü kurslarý ve ehliyet sýnavýyla ilgili yönetmelik deðiþiyor. Sürücü adaylarýna direksiyon sýnavýnda park manevrasýnda iki deneme hakký verilmesi bekleniyor. Sürücü adaylarý ’U dönüþü’ de yapmak durumunda kalabilir. Sýnav süresi ise akýcý trafik de eklenerek 40 dakika olacak.

Sürücü kurslarý ve ehliyet sýnavýyla ilgili yönetmelik deðiþiyor. Sürücü adaylarýna direksiyon sýnavýnda park manevrasýnda iki deneme hakký verilmesi bekleniyor. Sürücü adaylarý 'U dönüþü' de yapmak durumunda kalabilir. Sýnav süresi ise akýcý trafik de eklenerek 40 dakika olacak.

 

Sürücü adaylarýnýn eðitim standartlarýnýn yükseltilmesi için yeni yönetmelik hazýrlanýyor. Park manevrasýnda deneme hakký ikiye çýkacak. Sýnav süresinin de uzatýlmasýný öngören yönetmelikte elektrikli araçlar ve engelliler için de düzenleme bekleniyor. Düzenlemenin Karayolu Trafik Güvenliði Eylem Planý kapsamýnda yapýlacaðýný anlatan Ýstanbul Sürücü Kurslarý ve Eðitimcileri Federasyonu Baþkaný Murat Tekin, "Daha iyi sürücüler yetiþtirebilmek için sýnav süresinin 40 dakikaya uzatýlmasý bekleniyor" dedi.

 

"JOKER" GÝRÝÞÝMÝNE SON

Tekin "Yönetmelik deðiþikliðini STK'lar olarak Milli Eðitim Bakanlýðý Özel Öðretim Kurumlarý Genel Müdürlüðü'yle istiþare ettik, bizlerin de görüþlerini aldýlar" dedi. Taslaðý hazýrlanan yönetmeliðin bitme aþamasýna geldiðini dile getiren Tekin, "Ýmzaya sunulup yayýmlandýktan sonra sürücü kurslarýnýn uyum saðlamasý için deðiþiklikler yapmasý gerekiyor. Bu yönetmelik standartlarýn yükseltildiði bir yönetmelik olarak algýlanabilir" diye konuþtu.

Murat Tekin, "Hazýrlanan yönetmelikle kursiyerlerin direksiyon sýnavlarýnda deðiþiklikler yapýlmasý planlanýyor. Sýnav süresinin daha iyi sürücüler yetiþtirebilmek için 40 dakikaya uzatýlmasý, sürücü kurslarýna kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi þartýnýn gelmesi bekleniyor. Bunlar güvenlik açýsýndan önemli. Haberlerde çýkan 'joker' denilen, birinin yerine kimliðini deðiþtirerek baþkasýnýn sokulmasý gibi illegalliði ortadan kaldýracak bir uygulama. Kiþinin kimliðiyle doðrulama yapýlarak sýnava alýnacak. Bu deðiþiklik yapýlarak oluþabilecek usulsüzlüklerin önüne geçilecek" dedi.

PARK KURALI YUMUÞADI

Sürücü adaylarýnýn iki araç arasýna park etme konusunda sorun yaþadýklarýnýn altýný çizen Murat Tekin "Bir kursiyerin tek hamlede aracýný geri geri gelerek iki arabanýn arasýna park etmesi gerekiyordu. Bu çok katýydý. Ölümle çok bir baðlantýsý olmayan ve eðitimlerin tamamýnýn buraya yoðunlaþmasýna sebep olan bir maddeydi. Burada da bir deðiþiklik yapýlmasý bekleniyor. Kursiyer iki araç arasýna park ederken ilk hakkýnda deneme yapacak, eðer baþarýlý olamazsa çýkacak tekrar manevra yapmayý deneyebilecek" bilgisini paylaþtý.

ENGELLÝYE KENDÝ ARACINDA EÐÝTÝM

Engelli kursiyer bireylerin direksiyon sýnavýnda yaþadýklarý sorunlara da deðinen Tekin "Engelli kursiyerlerin hepsinin çeþit çeþit engelli durumlarý söz konusu. Bir aracý yüz çeþit engelliye çeviremeyebiliyoruz ama burada da bir deðiþiklik yapmasý bekleniyor. Bu konuda sürücü adayýna 'Eðer ehliyet almak istiyorsanýz kendi aracýnýzý temin edebilir, bu araçla kursa kaydolabilir, eðitimlerinizi bu araçla alabilir, mezun olmak için de sýnava bu araçla girebilirsiniz. Eðer bunu temin edemiyorsanýz bu aracý kiralayabilirsiniz' diyerek bir alternatif getirilmesini istiyoruz. Bu engelli vatandaþlarýmýz için de olumlu bir þey. Engelli vatandaþýmýz geldiðinde kendi aracýyla hem eðitim alabilecek hem de sýnav yapabilecek" dedi.

ELEKTRÝKLÝ ARAÇ ÝÇÝN ÖZEL SORU

Türkiye'de elektrikli araç kullanýmýnýn arttýðýna deðinen Tekin, artýk eðitimlerde bu araçlarýn da kullanýldýðýný söyledi. Tekin "Yeni yönetmelikle sürücü kurslarýnda elektrikli otomatik vites araçlarýnýn kullanýlabileceðiyle ilgili düzenlemenin yapýlmasýný bekliyoruz. Sýnavdaki araç elektrikli ise batarya seviyesi gibi aracý da ilgilendiren ama elektrikli araçta olup da normal otomobilde olmayan þeylerin sorularýnýn çýkarýldýðý deðiþiklik yapýlmasýný ve elektrikli araç tanýmý gelmesi bekleniyor" dedi.

SINAVDA 'U' DÖNÜÞÜ DE ÝSTENECEK

Direksiyon sýnavlarýnda motosiklet ve otomobil kullanýmý eðitiminde "U dönüþü" manevrasýnýn eklenmesini öngördüklerini dile getiren Tekin, "Kursiyerlerden iki manevrayla 'U dönüþü' yapmasý istenecek" diye konuþtu.

Paylaþ :
ÝÞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ’NÜN TAHMÝNLERÝ VAR!
ÝSTANBUL’DA, AFRÝKA’YI ARATMAYAN GÖRÜNTÜLER!
3O YILDIR TOPLADIÐI YAKLAÞIK 200 YILLIK EÞYALARI BAHÇESÝNDE SERGÝLÝYOR
BERKE DÝKÝÞÇÝOÐLU, TÜRKÝYE KAYKAY ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.