sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ÇAKIR: "MERSÝN ÝÞ DÜNYASINI ÝKLÝM DEÐÝÞÝMÝNE EN ÝYÝ ÞEKÝLDE HAZIRLAYACAÐIZ"

  •  5 Temmuz 2024 Cuma 12:37

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasý (MTSO) Baþkaný Hakan Sefa Çakýr, iklim deðiþikliðine uyum çalýþmalarýnýn odanýn stratejik hedefleri arasýnda yer aldýðýný belirterek, "Önce farkýndalýk, sonra eðitim modülleri ve daha sonra saha uygulamalarýyla, Mersin iþ dünyasýný iklim deðiþikliðine uyum anlamýnda en iyi þekilde hazýrlayacaðýz” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasý (MTSO) Baþkaný Hakan Sefa Çakýr, iklim deðiþikliðine uyum çalýþmalarýnýn odanýn stratejik hedefleri arasýnda yer aldýðýný belirterek, "Önce farkýndalýk, sonra eðitim modülleri ve daha sonra saha uygulamalarýyla, Mersin iþ dünyasýný iklim deðiþikliðine uyum anlamýnda en iyi þekilde hazýrlayacaðýz” dedi.


Proje ortaklarý arasýnda MTSO’nun da bulunduðu Mersin Büyükþehir Belediyesinin Climate Change Adaptation Grant Programme (CCAGP) Hibe Programý kapsamýnda alýnan ’Ýklim Deðiþikliðine Adaptasyon Ýçin Harekete Geç’ projesi kapsamýnda, ’Ýklim Mersin’ toplantýsý düzenlendi. Uygulama yeri Mersin ve Barselona olan projenin 18 ayda tamamlanmasý planlanýyor. Projeyle Mersin’de karar vericilerin ve yerel aktörlerin iklim deðiþikliðinde azaltým ve uyuma yönelik kapasitelerinin artýrýlmasý ve Mersin’de iklim deðiþikliðinde azaltým ve uyuma yönelik konularda halkýn bilinçlendirilmesi hedefleniyor.


Toplantýnýn açýlýþýnda konuþan MBB Genel Sekreter Yardýmcýsý Ali Rýza Özdemir, “Ýklim deðiþikliði küresel bir sorun. Etkili bir mücadele için bireylerin topluluk ve hükümetlerin ortak hareket etmesi gerekmekte” derken, Çevre ve Koruma Kontrol Daire Baþkaný Bülent Halisdemir, “Bu bir ekip iþi, sadece yerel yönetimlerin üstesinden gelebileceði bir konu deðil” dedi.

 

“Ýklim deðiþikliðine uyum, odamýzýn stratejik odaðý”


Toplantýnýn açýlýþýnda dünyanýn sayýsýz sorunla boðuþtuðunu ifade eden MTSO Baþkaný Hakan Sefa Çakýr, “Ancak bir sorunumuz var ki, etki alanýnýn tüm dünya ve insanlýðý kapsamasýndan dolayý biz bunu önümüzdeki yýllarýn en önemli sorunu olarak görüyoruz” ifadelerini kullandý. Bu sorunu iklim deðiþikliði olarak açýklayan Çakýr, “Evet, iklim deðiþikliði yeni bir olay deðil. Dünya var olduðundan bu yana var ama son yýllarda insan etkisiyle aþýrý derecede hýzlandýðý ve olumsuz etkilerinin arttýðý bir gerçek” diye konuþtu.


Ýklim deðiþimini tamamen ortadan kaldýrmak mümkün olmasa da olumsuz etkilerini azaltmanýn ve buna uyum saðlayarak yaþamýn, ekonomilerin ve insanlýðýn saðlýklý þekilde sürdürülebilirliðini saðlamanýn mümkün olacaðýný dile getiren Çakýr, projeleri bu bilinçle hayata geçirdiklerini söyledi. Bu anlamda iklim deðiþikliðine uyum çalýþmalarýnýn odanýn stratejik olarak odaklandýðý konular arasýnda yer aldýðýný kaydeden Çakýr, odanýn sürdürülebilir kalkýnma hedeflerinin baþýnda geldiðini dile getirdi. Ayrým yapmadan, öncelikli sektörlerle baþlayarak, kent ekonomisini bu çalýþmalara entegre edeceklerini aktaran Çakýr þunlarý söyledi:


“Önce farkýndalýk, sonra eðitim modülleri ve daha sonra saha uygulamalarýyla, Mersin iþ dünyasýný iklim deðiþikliðine uyum anlamýnda en iyi þekilde hazýrlayacaðýz. Bu ortak çalýþmayla, etkin bir yol haritasý oluþturacaðýmýza ve bunu tüm topluma yayacaðýmýza inanýyoruz. Çünkü bu konu, sadece kurumlarýn veya iþletmelerin çabasýyla deðil, mikro bazda, her bir vatandaþýmýzýn bilinçlenmesi ve her bir hanenin göstereceði çabayla hedefine ulaþacaktýr.”


Amacýn sýfýr atýðý olan sektörler, çevreyi koruyan bir ekonomi, saðlýklý bir Mersin, yaþanýr bir kent oluþturmak olduðunu vurgulayan Çakýr, Mersin’in bu anlamda, hem ülkenin hem de dünyanýn bu çabasýna en çok destek veren kent olacaðýna inandýðýný söyledi. Mersin iþ dünyasý olarak bu dönüþüme hazýr olduklarýný kaydeden Çakýr, “Ne pahasýna olursa olsun denenecek bir ekonomiye destek vermeyeceðiz. Önlemlerin en önemli destekçisi ve uygulayýcýsý olacaðýz” dedi. Oda olarak önümüzdeki dönem yeþil ve dijital dönüþümlerin, enerji verimliliðinin, iklim deðiþikliðine uyum çalýþmalarýna odaklanacaklarýný da belirten Çakýr sözlerini, “Baþka Mersin yok, baþka dünya da yok” diyerek tamamladý.

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
Öðrenciler okul bahçesinde zeytin topladý
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
Hatayspor, Trabzonspor maçýna hazýrlanýyor

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.