sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN 20 FÝRMASIYLA ÝSO 500 LÝSTESÝNDE YER ALDI

  •  26 Haziran 2024 Çarþamba 08:22

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasý (MTSO) Baþkaný Hakan Sefa Çakýr, Ýstanbul Sanayi Odasý (ÝSO) tarafýndan açýklanan Türkiye’nin 2023 yýlý en büyük 500 sanayi firmasý listesinde Mersin’in toplam 20 firmayla yer aldýðýný belirterek, "Üretime destek temel mottomuz olmalý" dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasý (MTSO) Baþkaný Hakan Sefa Çakýr, Ýstanbul Sanayi Odasý (ÝSO) tarafýndan açýklanan Türkiye’nin 2023 yýlý en büyük 500 sanayi firmasý listesinde Mersin’in toplam 20 firmayla yer aldýðýný belirterek, "Üretime destek temel mottomuz olmalý" dedi.

 

ÝSO 500 listelerinin sanayi üretiminin bir raporu ve envanteri niteliðinde olduðunu ve önemli bilgiler verdiðini ifade eden Çakýr, Türkiye’nin sanayi üretiminin, kurumsallaþma becerisinin, cirolarýn, ihracat kapasitelerinin, büyümenin, istihdamýn ve üretim istikrarý gibi konularda nereye gittiðine dair ýþýðý bu listelerin tuttuðunu söyledi.

 

 

 

"Mersin toplam 20 firmayla ÝSO 500 listesinde yer aldý"

 

Mersin’e iliþkin deðerlendirme yapan Çakýr, "ÝSO 500 araþtýrmasý sonuçlarýna göre; büyüklük sýralamasýnda temel kriter olarak alýnan net üretimden satýþlar kriteri bazýnda ilk 500 sanayi kuruluþu içerisinde 2022 yýlýnda 8’i odamýza kayýtlý, kentimizde faaliyet gösteren toplam 19 firma Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluþu listesinde yer almýþtý. 2023 yýlýnda ise 8’i Mersin Ticaret ve Sanayi Odasý, 2’si Tarsus Ticaret ve Sanayi Odasý, biri de Silifke Ticaret ve Sanayi Odasýna kayýtlý toplam 11 Mersin firmasý listede yer alýrken; merkezi þehir dýþýnda olup kentimizde üretim yapanlarla birlikte Mersin toplam 20 firmayla ÝSO 500 listesinde yer almýþtýr" dedi.

 

 

 

"Mersin, sanayide kendisini ispat eden bir kent haline geldi"

 

Mersin’in, sanayide kendisini ispat eden bir kent haline geldiðini vurgulayan Çakýr, söz konusu firmalardan odalarýna kayýtlý olanlarýn üretimden satýþlarýnýn 2022 yýlýnda 41 milyar lirayken; 2023’te yüzde 44’lük artýþla yaklaþýk 59 milyar lira olarak gerçekleþtiðini kaydetti. Çakýr, "Net üretimden satýþlara göre listede yer alan odamýza kayýtlý 8 firmanýn 2022 yýlýna göre 6’sý sýralamadaki yerini yükseltmiþtir. Söz konusu firmalarýn gerçekleþtirdiði ihracat ve oluþturduðu istihdam kriteri baz alýndýðýnda listede 4 firmamýzýn sýralamaya girdiðini görmekteyiz. Ýki firmamýzýn ihracat sýralamasýndaki yerinin 2022 yýlýna göre yükseldiðini görüyoruz. Ýstihdamda ise 3 firmamýzýn sýralamadaki yeri yükselirken, bir firmamýzýn da sýrlamadaki yeri ayný kalmýþtýr" diye konuþtu.

 

 

 

"Üretime destek temel mottomuz olmalý"

 

KOBÝ’lerin çoðunun ÝSO listelerine giren sanayiciler kadar kurumsal ve güçlü olmadýðýný belirten Çakýr, eðer KOBÝ’lere yeterli destek verilirse onlarýn da bu listelere aday potansiyelde olduðunu kaydetti. Artan ham madde maliyetinin bir sorun olduðuna iþaret eden Çakýr, þöyle konuþtu: "Özellikle, her anlamda üretimi, gýda, tarým ve sanayiyi artýrmak; üreticiye, ihracatçýya destek olmak zorundayýz. OSB’lere destek veren küçük ihtisas sanayi sitelerine ihtiyacýmýz var. Sanayi yatýrýmcýsý uygun arsa bulamýyor. Bu konuda tarýma elveriþli olmayan, taþlýk ve kýraç hazine alanlarýnýn sanayi arazisi olarak imara geçmesi gerekiyor. Bu konuda sadece yerel yönetimler deðil, devletin destek olmasý, yapýlan imar planlarýnda bu uygun bölgelerin sanayi parseli olarak iþaretlenmesi lazým. Üretime destek temel mottomuz olmalý."

 

ÝSO 500 listelerine giren ve yerlerini koruyan Mersin firmalarýný kutlayan Çakýr, Mersin sanayisine verdikleri moral ve oluþturduklarý rol model için firmalara teþekkür etti. Çakýr, Mersin’in ÝSO 500 listesindeki toplam 20 firmasýyla artýk kendisini sanayide de ispat eden marka bir kent olarak yoluna devam ettiðini kaydetti.

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
Öðrenciler okul bahçesinde zeytin topladý
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
Hatayspor, Trabzonspor maçýna hazýrlanýyor

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.