Mersin Barosu avukatlarýndan Hibe Gökalp, anayasanýn 10. maddesine ilave edilen cümlede, pozitif ayrýmcýlýk gereði ’engelliler hakkýnda alýnacak tedbirlerin eþitlik ilkesine aykýrý olamayacaðý’ ifadesinin yer aldýðýný hatýrlatarak, devletin, durumlarý sebebiyle özel eðitime ihtiyacý olanlarý topluma yararlý kýlacak tedbirler aldýðýný söyledi.
Gökalp, yaptýðý açýklamada, engellilerin bilmesi gereken yasal haklarýný anlattý. Anayasanýn 42. maddesinin 8. fýkrasýnýn, 'Devlet, durumlarý sebebiyle özel eðitime ihtiyacý olanlarý topluma yararlý kýlacak tedbirleri alýr' dediðini hatýrlatan Gökalp, ayrýca anayasanýn 49. maddesinde, 'çalýþma, herkesin hakký ve ödevidir', 50. maddesi 2. fýkrasýnda, 'bedeni veya ruhi yetersizliði olanlarýn çalýþma þartlarý bakýmýndan özel olarak korunurlar', 70. madde ise 'her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkýna sahiptir' ifadelerinin yer aldýðýný belirtti.
Bu kapsamda su indiriminden telefona, ulaþýmdan araç alýmlarýna kadar engellilere bir çok muafiyet tanýndýðýný kaydeden Gökalp, "Engelli çocuðu olan aileler için ise gelir vergisi indirimi, nöbet muafiyeti ve izin hakký. Engelli çocuðu olan çalýþan annelere erken emeklilik hakký, refakat izni, senelik ve mazeret izin hakký, tayin hakký gibi haklar da yer alýyor. Bunlarýn dýþýnda, elli ve üzeri çalýþaný bulunan özel sektör iþ yerlerinde en az yüzde 3, kamuda yüzde 4 engelli personel çalýþtýrýlmasý zorunludur. Yüzde 3lük yasal kotanýn üzerinde engelli personel çalýþtýran özel þirketlerin fazladan çalýþtýrdýklarý engelli personele ait sigorta primlerinin tamamý hazinece karþýlanmaktadýr" dedi.