Mersin’in merkez ilçe Yeniþehir Belediye Baþkaný Abdullah Özyiðit, Dünya Bankasýnýn fonu olan Kamu ve Yerel Yönetimler Yenilenebilir Enerji Projesi(PUMREP) kapsamýnda saðlanan 1 milyon 450 bin Euro’luk kredi sözleþmesini imzaladý.
Yeniþehir Belediye Meclisi Ocak Ayý Olaðan Toplantýsýnýn Birinci Birleþimi, Belediye Baþkaný Abdullah Özyiðit baþkanlýðýnda yapýldý. Yeniþehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapýlan toplantýda gündem maddeleri görüþülerek karara baðlandý. Mecliste konuþan Baþkan Özyiðit, Yeniþehir Belediyesi olarak sürdürülebilir bir kent için yaptýklarý çalýþmalarý meclis üyeleri ile paylaþtý.
“Proje 7 ay içerisinde tamamlanacak”
Güneþ enerjisi santrali projesi için Dünya Bankasýndan saðlanan 1 milyon 450 bin Euro’luk kredi sözleþmesini imzalayan Baþkan Özyiðit, “Daha çevreci ve karbondan arýndýrýlmýþ bir kent hedefimizde attýðýmýz bu önemli adým sürdürülebilir bir gelecek için, Yeniþehir için hayýrlý olsun" dedi.
Proje ile ilgili bilgi veren Özyiðit, 7 ay içerisinde Yeniþehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi, Yeniþehir Belediyesi Özgecan Aslan Spor Tesisleri ve Ömer Faruk Ýlbilgen Beceri Temelli Eðitim Merkezi’nde çatý tipi güneþ enerjisi panelleri kuracaklarýný ve bu þekilde belediyenin toplam enerji tüketiminin yüzde 60’ný güneþten elde edeceklerini kaydetti. Özyiðit, “Dünya Bankasýnýn fonu olan PUMREP yani Kamu ve Yerel Yönetimler Yenilenebilir Enerji Projesi kapsamýnda saðladýðýmýz 1 milyon 450 bin Euro’luk kredi için bugün imza attýk. 3 yýl geri ödemesiz, toplam 16 yýl vadeli olacak bu kredi ile kurulacak olan 1.3 megawatt gücündeki güneþ enerjisi sistemi ile kendi enerjisini tükettiði noktada üreten bir yapýyý oluþturmuþ olacaðýz. Bu proje ile belediyemizin enerji tüketiminin yüzde 60’ýndan fazlasýný yenilenebilir enerji ile karþýlayacaðýz. Yeniþehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi, Özgecan Aslan Spor Tesislerimiz ve LEED Sertifikalý BETEM binamýzda 7 ay içinde güneþ enerjisi sistemimizin kurulumlarýný tamamlayarak tesislerimizin enerjisini güneþten saðlamayý hedefliyoruz. Ayrýca yakýn süreçte Mut ilçesinde planladýðýmýz 850 kilowatt gücünde rüzgar enerji santrali kurulumu için de çalýþmalarýmýz devam ettirmekteyiz. Bu projenin de tamamlanmasý ile tükettiðimiz enerjinin yüzde 100’ünü yenilenebilir kaynaklardan elde edeceðiz" diye konuþtu.
“2050 yýlý karbon nötr emisyon eylemlerini hazýrlayan Türkiye’nin ilk ilçe belediyesi olduk”
Ekoloji ilkeleri kapsamýnda 2020 yýlýnda Ýklim ve Enerji Ýçin Avrupa Belediye Baþkanlarý Sözleþmesini imzaladýklarýný hatýrlatan Özyiðit, þunlarý dile getirdi: “Yönetim anlayýþýmýzý oluþturduðumuz 6 temel ilkemizden biri olan ekoloji ilkesi kapsamýnda Yeniþehir’de doða ile uyumlu, sürdürülebilir bir yaþam hedefiyle hareket ediyoruz. Ýlk olarak 2020 yýlýnda sürdürülebilir enerji politikalarýný destekleyen Ýklim ve Enerji Ýçin Avrupa Belediye Baþkanlarý Sözleþmesini imzaladýk. Yeniþehir’in iklim deðiþikliðine uyum saðlama ve riskleri azaltma tedbirlerini içeren Sürdürülebilir Enerji ve Ýklim Eylem Planýmýzý hazýrladýk. Ve bu plan kapsamýnda 2050 yýlý karbon nötr emisyon eylemlerini hazýrlayan Türkiye’nin ilk ilçe belediyesi olduk. Karbon emisyonunu azaltma için çok ciddi ve kararlý adýmlar attýk. Ýnþa ettiðimiz LEED Sertifikalý BETEM ile Yeniþehir Belediyesi olarak yeþil bina konusunda Mersin’de bir ilke imza attýk. Bununla birlikte Yeniþehir’de enerji verimi yüksek, çevre dostu binalarýn hýzla artmasýný saðladýk.”
“Dijital Ýkiz Projesi ile iklimsel analizler yapan ve somut adým atan Türkiye’nin ilk belediyesiyiz”
Yeniþehir Çevreci Halk Kart ve Ambalaj Atýðý Toplama ve Ayrýþtýrma Tesisi ile geri dönüþüm konusunda önemli çalýþmalara imza attýklarýný söyleyen Baþkan Özyiðit, “Çevre bilincini artýrmak ve atýk yönetiminde yeni bir sayfa açmak için Yeniþehir Çevreci Halk kart sistemimizi oluþturduk ve ambalaj atýklarýný evlerimizden toplayarak inþa ettiðimiz Ambalaj Atýðý Toplama ve Ayrýþtýrma Tesisi ile geri dönüþüme kazandýrmaya devam ediyoruz. Dijital Ýkiz Projesi ile hava kalitesi ölçümleri, ýsý haritalarý, akýllý otopark sistemleri, bina enerji yönetimi gibi alanlarda ekolojik çalýþmalar gerçekleþtiriyoruz. Ayrýca proje kapsamýnda iklimsel analizler yaparak, elde edilen veriler ýþýðýnda somut adýmlar atan Türkiye’deki ilk belediye olduk" dedi.
“2025 yýlýný Akýllý ve Yeþil Yeniþehir Yýlý ilan ettik”
Yeniþehir genelinde 5 noktada 28 adet elektrikli araç þarj istasyonu kurduklarýný belirten Baþkan Özyiðit, “Elektrikli araçlarýn en yoðun kullanýldýðý þehirlerden biri olan Mersin’de, baþlangýç olarak 5 noktada 28 adet elektrikli araç þarj istasyonu kurarak karbondan arýndýrýlmýþ çevreci ulaþýmý desteklemeye devam ediyoruz. 2025 yýlýný Akýllý ve Yeþil Yeniþehir Yýlý ilan ettik ve bu kapsamda stratejilerimizi oluþturuyoruz. Tüm bunlar Yeniþehir’in sürdürülebilirlik vizyonunda ne kadar ileri bir noktada olduðunu gösteriyor. Þimdi de sürdürülebilir bir Yeniþehir için çok önemli bir proje olan yenilenebilir enerjiye baþlýyoruz" ifadelerini kullandý.