sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

Mersin’de ’Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesinde çarklar dönmeye baþladý

  •  25 Eylül 2024 Çarþamba 15:04

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, ’Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi kapsamýnda 2020 yýlýndan bu yana 300 yetiþtiriciye toplam 7 bin 500 hayvan ve toplam 1200 ton yem daðýtmýþ olacaklarýný belirterek, "Bu proje lafta deðil, Türkiye’ye örnek olacak bir proje" dedi.

Seçer, Akdeniz, Çamlýyayla, Mezitli, Tarsus, Toroslar ve Yeniþehir ilçeleri için ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ ve ‘Nergis Soðaný Daðýtým Projeleri’ kapsamýnda gerçekleþtirilen küçükbaþ hayvan, yem ve nergis soðaný daðýtým törenine katýldý. Tarýmsal destek töreninin bir gelenek haline geldiðini belirterek konuþmasýna baþlayan Baþkan Seçer, “Her toplantýda tarýma iliþkin deðerlendirme yaparken tarýmýn öneminden bahsediyoruz. Bunu söylerken de çiftçinin zor durumda olduðunu, girdi fiyatlarý baþta olmak üzere mazotu, ilacý, gübresi, akaryakýtý ya da diðer enerjilerin çok büyük bedellere mal olduðunun ama ürettiði ürünleri deðerinde satamadýðýnýn, doðal olarak da para kazanamadýðýnýn, evini geçindiremediðinin ve rýzkýný temin edemediðinin þikayetini yapýyoruz” diye konuþtu. Tarýmýn öneminin her yýl arttýðýný vurgulayan Seçer, “Þikayetler de artarak devam ediyor. Tarým daha önemli hale geliyor, Türkiye’de üretmek daha zor oluyor" ifadelerini kullandý.

 

Üreticinin yaþadýðý girdi maliyeti sýkýntýsýnýn yanýnda ayrýca Mersin’de 2 yýldýr kuraklýk sorununun da ortaya çýktýðýný hatýrlatan Seçer, “Kuraklýk demek; tarýmda ürün ve kalite kaybý, yani gýda noksanlýðý demek. Gýdanýn temininde ve arzýnda problem, daha az buðday, meyve ve sebze üretimi, hayvancýlýk için gerekli olan yem bitkilerinin daha az olmasý ve doðal olarak da daha pahalý olmasý demek” þeklinde konuþtu. Üretimde yaþanýlan sorunlara iklim krizinin de tesir ettiðini ve tüm dünyanýn bu sorunlarla baþ baþa kaldýðýný kaydeden Seçer, “Bizim daha fazla üretmemiz lazým, ucuz gübre, ucuz elektrik enerjisi ya da nakit lazým, zirai ilaç lazým" diye konuþtu.


 


 

“Bu proje, Türkiye’ye örnek olacak bir proje”

Tarýma yapýlan desteklere iliþkin çok güzel geri dönüþler aldýðýný söyleyen Seçer, “Proje yaparsýnýz ama iþinizi takip etmezseniz 1 sene, 2 sene sürdüremezsiniz. Belediye olarak iþimizi doðru ve düzgün yapýyoruz. Bu proje lafta deðil, Türkiye’ye örnek olacak bir proje. Bunu alýn tüm Türkiye’ye uyarlayýn” dedi.

 

“Bu projeler oy almak için deðil, sonuç almak için yapýlýyor”

Proje kapsamýnda 2020 yýlýndan bu yana 300 yetiþtiriciye toplam 7 bin 500 hayvan ve toplam 1200 ton yem daðýtmýþ olacaklarýnýn altýný çizen Seçer, projenin zaman içerisinde kendi döngüsünü oluþturduðunu dile getirdi. Seçer, “Bizler iþimizi temiz ve saðlam yapýyoruz. Bu projeler, sizden oy almak için deðil, sonuç almak için yapýlýyor” ifadelerini kullandý.

 

“Belediyenin cebinden bir kuruþ para çýkmadý”

Projede 5. yýlý tamamladýklarýný vurgulayan Seçer, projenin sürdürülebilirliði ile ilgi bilgi vererek, “Projenin bu yýlki maliyeti 28 buçuk milyon lira. Bin 500 hayvan var ve bunlar damýzlýk hayvan. Bunlarý alýrken belediyenin cebinden bir kuruþ para çýkmadý. O oluþturduðumuz 240 küçük aile iþletmesinin üretiminden buralara geldi ve beþinci senesindeyiz. Bir baþka üreticiye de yemini veriyoruz. Yani 28 buçuk milyon ödeme yapmayacaðýz. 1,5 milyon ödeme ile bu yýlýn projesi tamamlanmýþ oluyor. Ýþte proje böyle yapýlýr ve biz burada yönetimde kaldýðýmýz sürece bu devam edecek” þeklinde konuþtu.

 

Türkiye’de nergis soðaný ihtiyacýnýn büyük bir bölümünün Mersin’den karþýlandýðýný vurgulayan Seçer, þimdiye kadar daðýtýlan nergis soðaný desteði ile ilgili bilgi vererek, “Türkiye’de üretilen nergisin yaklaþýk yüzde 67’si Mersin’de üretiliyor. 2020 yýlýndan beri 430 üreticiye 735 bin nergis soðaný daðýtýmý gerçekleþtirmiþiz” diye konuþtu. Seçer, nergis soðaný ile birlikte törende Akdeniz, Toroslar, Tarsus, Çamlýyayla, Mezitli ve Yeniþehir’de bulunan 31 üreticiye 775 küçükbaþ hayvan ve 124 ton yem desteði verdiklerinin altýný çizdi.

 

5 yýl boyunca durmadan çalýþtýklarýný söyleyen Seçer, bu süreçte kötü yorum yapmaya çalýþanlara kulak asmadýklarýný da dile getirerek, Mersin halkýnýn bunu gördüðünü kaydetti. Seçer, “Anamur’dan Tarsus’a Çamlýyayla’dan Mut’a kadar insanlar hiçbir parti ayrýmý gözetmeksizin hizmete, sevgiye, saygýya oyunu kullandý. Emin olun önemli bir kýsmý da parti taassubu ile gitti kendi partisine oy verdi ama ‘Allah razý olsun Vahap Baþkanýmýzdan bizim yolumuzu yaptý, bize el uzattý’ dedi. Biz herkesi seviyoruz. Bize 625 bin insan oy verdi ama oy vermeyen vatandaþým da benim baþýmýn tacýdýr. Hiçbirini ayýrmýyoruz” sözlerine yer verdi.

 

Üreticilerden Baþkan Seçer’e teþekkür: “Sizinle onur ve gurur duyuyoruz”

Nergis Soðaný Daðýtýmý Projesinden faydalanan üretici Ebru Þen Þaldýrak, “Baþarýyý elde etmenin tek yolu baþkalarýna yardýmcý olabilmek için istekli olmaktýr. Biz giriþimcilere saðlanan bu imkanlardan dolayý Mersin Büyükþehir Belediye Baþkanýmýz Vahap Seçer’e çok teþekkür ediyoruz. Sizinle onur ve gurur duyuyoruz” ifadelerine yer verdi. ’Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’nden faydalanan yetiþtirici Fatma Eren ise atanamayan bir öðretmen olduðunun altýný çizerek, hayvancýlýða geri dönmesine destek olan Baþkan Seçer’e ve ekip arkadaþlarýna teþekkür etti.

 

Konuþmalarýn ardýndan Seçer tarafýndan projelerden faydalanan üreticilere nergis soðaný, küçükbaþ hayvan ve yem takdimi yapýldý.

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
Sýfýr araç alacaklar dikkat! Vergide e-Tebligat zorunluluðu getirildi
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
Trendyol Süper Lig’de 7. hafta heyecaný

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.