sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

Mersin OSB demiryolu ile limana baðlanacak

  •  25 Eylül 2024 Çarþamba 14:57

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Baþkaný Sabri Tekli, OSB’nin demiryolu hattý ile limana baðlanmasý için çalýþma baþlattýklarýný belirterek,

Tekli, MTOSB’de düzenlediði toplantýda bugüne kadar yapýlan çalýþmalar ve bundan sonraki yapacaklarý projelere iliþkin açýklamalarda bulundu. Önümüzdeki dönemde yapacaklarý çalýþmalardan birinin de OSB içerisinde yeni bir okul yapmak olduðunu dile getiren Tekli, Özel Þiþecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin büyük ilgi görmesinden dolayý 2. ve 3’ncü bölge içerisinde 24 derslikli bir okul temelinin yakýn zamanda atýlacaðýný söyledi. "Bununla ilgili baþvurumuzu yaptýk" diyen Tekli, "Lokasyonu ayrý olan 2. ve 3’ncü bölge içerisine bu okulumuz yakýþýr" ifadelerini kullandý.


 


 

Limanla demiryolu baðlantýsý kurulacak, OSB içersine kara limaný yapýlacak


 

Mersin Uluslararasý Limaný (MIP) ile yapýlan anlaþma kapsamýnda, demir yolu çalýþmalarýna kýlçýk hat denilen bir hatla, 1. ve 4’ncü bölgenin ayrý bir lokasyon ve 2 ve 3’ncü bölgenin ise ayrý lokasyon ile limana demiryolu baðlantýsý saðlanacaðý bilgisini veren Tekli, "Hükümetimizin en büyük hedefi ülkeyi demir yollarý aðý ile örmek. Biz de müracaatýmýzý yaptýk. Bunun kýlcal saplarýna yasal olarak taleplerimizi yaptýk. Yapýmý talep edene ait. Ancak bunu MIP üstlendi. Çünkü biliyorsunuz limandaki iþlerin ciddi bir kýsmýný bizim OSB’deki firmalar yükleniyor. Kazancýn büyük bir kýsmý bizim fabrikalardan. Bu nedenle lokasyonunu düþündüðümüz demir yollarýnýn önüne de OSB kara terminali düþünüyoruz. Yaklaþýk 250 bin metrekarenin üzerinde gümrüklü saha oluþturulacak. Yani burada artýk sanayicimizin kendi göndereceði ya da getireceði konteynerleri bölgemiz sýnýrlarý içerisinde depolama konusunda giriþimlerimiz olacak" diye konuþtu.


 

Savunma sanayinde de kýsa sürede ciddi bir yol aldýklarýný vurgulayan Sabri Tekli, "Firmalarýmýzýn sayýsý her geçen gün artýþ gösteriyor. Tabii en büyük gerçeðimiz, bizim Mersin OSB olarak bugüne kadar hiçbir þekilde kredi kullanmadýk. Bakanlýktan hibe almadýk. Biz OSB’mizi her geçen gün hem sayýsýný hem de sanayicilerimizin sayýsýný arttýracak þekilde, OSB kriterlerine uyacak þekilde, þehrin yapýsýna zarar vermeyecek þekilde büyütmeye çalýþýyoruz" þeklinde konuþtu.


 

5. bölge ile ilgili geliþmelere de deðinen Tekli, "Sanayi Bakanlýðýmýz imzaladý. Tarým Bakanlýðýmýzdan da sözümüzü aldýk. Herhangi bir eksiðimiz yok. Ýmzalanmasý an meselesi. Burada da kamulaþtýrmada sýkýntýmýzýn olacaðýný zannetmiyorum. 5. bölgenin yüzde 50 arazisi OSB’ye ait. Yani orada 360 hektar oluþacak OSB’de, fazla bir kamulaþtýrmaya zorlanacaðýmýzý zannetmiyorum. Çok kýsa bir sürede, 1 yýlda OSB’yi ayaða kaldýrýrýz. En fazla 2 yýl. Gerçekten yatýrýmcýmýz çok heyecanlý. 4. bölge içerisinde dünyanýn en büyük düz çam fabrikasý kurulacak. Burasý Tarsus OSB’ye kalkýndýracak" dedi.


 


 

"Hedefimiz 50 bin istihdam"


 

Mersin OSB dýþýnda il genelinde 7 OSB daha bulunduðunu hatýrlatan Tekli, þöyle devam etti; "Mut, Anamur, Silifke, Erdemli, Tarsus, TÜÝOSB. Hepsinin çalýþmalarý devam ediyor. Önemli olan Mersin’e kaynak kazandýran, üretim yapan sanayilerin kurulmasý, Mersin’in yapýsýna muhakkak fayda verecektir. Biz de 5. bölge onaylandýktan sonra 6.’sýnýn çalýþmalarýna baþlayacaðýz. Bakanlýðýmýzýn hedefinde, Türkiye’deki OSB yapýlanmasýný iki katýna çýkarmak. Bizim hedefimiz de 5. bölge tamamlandýðýnda 50 bin istihdam oluþturmak. Yani 50 bin çalýþaný burada görmek istiyoruz. Tabii teknoloji geliþiyor. Ýtfaiye teþkilatýmýzý da güçlendirdik. Bölgedeki yangýnlar en geç 4 dakikada müdahalemiz söz konusu. 4 dakikayý geçmiyor. Tabi her þeyin baþýnda yangýnýn baþýnda müdahale etmek önemli. Biz buna dron teknolojisini eklemek için çalýþan firmalarla iþ birliði yapýyoruz. Yangýna donlarla müdahaleyi planlýyoruz."


 


 

"5. bölgeyi yüksek montanlý firmalara vermek için sabýrsýzlýkla bekliyorum"


 

Çukurova Uluslararasý Havalimaný’nýn da meyvelerini vermeye baþladýðýný kaydeden Tekli, "Özellikle havaalanýndan sonra bölgeye talep gün geçtikçe artýyor. Büyük firmalar geliyor. 5. bölgeyi tamamen, en az 50 bin metrekare olmak üzere yüksek montanlý firmalara vermek için sabýrsýzlýkla bekliyorum. Bölgedeki tüm sanayicilerimizden fazlasýyla memnunum. Yani hepsi burada yarýþ yapýyor, üretim hýzýný artýrýyor. Kaybettiðimiz fabrika yok. Ýnþallah kaybetmeyiz, çünkü sanayicilerimizi Allah yanýmýzdan eksik etmesin. Biz de bu uðurda sürekli yanlarýnýzdayýz. Her sene yurt dýþýna çýkmalarýna öncülük ediyoruz. Mersin’de sanayinin büyümesi, limanýn büyümesi, havaalanýnýn uluslararasý olmasý, artýk her türlü imkanlarýmýz var. Bunlarý iyi deðerlendirmek ve iyi konuþmak lazým" dedi.


 

Toplantýda, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölge Müdürü Halil Yýlmaz da bölgenin genel durumu ve yatýrýmlar hakkýnda bilgi verdi.

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
Sýfýr araç alacaklar dikkat! Vergide e-Tebligat zorunluluðu getirildi
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
Trendyol Süper Lig’de 7. hafta heyecaný

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.