sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

F-35 satýþýna yeþil ýþýk yakan ABD’den çarpýcý "Ýncirlik" þartý

  •  23 Eylül 2024 Pazartesi 09:06

ABD, Türkiye’ye F-35 savaþ uçaðý satýþýnýn önündeki engeli kaldýrmak için yeni bir teklifte bulundu. Yunan medyasýnda yer alan habere göre, Washington, Rus yapýmý S-400 hava savunma sistemlerinin Ýncirlik Üssü’nde ABD kontrolündeki sektöre nakledilmesi karþýlýðýnda Türkiye’yi yeniden F-25 programýna dahil edeceklerini belirtti.

Türkiye ile ABD arasýnda yýllardýr yýlan hikayesine dönen F-35 savaþ uçaðý satýþýyla ilgili çarpýcý bir iddia ortaya atýldý. Yunan Kathimerini Gazetesi'nde yer alan habere göre, Washington yeni bir teklif üzerinde çalýþýyor.

F-35 ÝÇÝN ÝNCÝRLÝK'Ý ÞART KOÞTULAR

Buna göre, ABD'li yetkililer, Türkiye'ye F-35 savaþ uçaðý satýþýnýn önündeki engeli kaldýrmak için Rus füze sistemlerinin 'yumuþak' bir þekilde devre dýþý býrakýlmasýný önerdi. Haberde, F-35 programýna yeniden girmeleri karþýlýðýnda Türkiye'den S-400'leri ABD'ye teslim etmesini veya Ýncirlik üssündeki ABD kontrolündeki sektöre transfer edilmesi þart koþuldu.

Haberde þu ifadeler yer aldý: "Daha önce bilinenden daha ileri bir aþamada olduðu görülen görüþmelerin bir parçasý olarak, üst düzey ABD yetkilileri Rus sistemlerinin Türkiye'nin güneyindeki ABD kontrolündeki Ýncirlik üssüne aktarýlmasý önerisini ortaya attýlar. Bu þekilde Türkiye, kendi bakýþ açýsýndan uluslararasý bir utançla eþdeðer olacak bir geri dönüþten kaçýnacak, ancak Rusya ile olan sözleþmesinin þartlarýný ihlal etmeyecek veya baðlayýcý olabilecek herhangi bir maddeyi ihlal etmeyecek. ABD ÝLE TÜRKÝYE ARASINDA F-35 SORUNU

ABD ve NATO, Türkiye'nin S-400 sistemlerini almasýný ve kullanmasýný sorunlu buluyor. S-400 hava savunma sistemlerinin hiçbir þekilde NATO'nun mevcut savunma ve radar sistemlerine entegre edilemeyeceðini savunuyorlar.

ABD bu nedenle 17 Temmuz 2019'da Türkiye'yi, proje ortaðý olduðu F-35 yeni nesil savaþ uçaklarýnýn üretim sürecinden çýkardýðýný duyurmuþtu. Gerekçe olarak, Türkiye'nin elinde bulunan S-400 sisteminin F-35'ler ile ayný ortamda kullanýlmasý durumunda F-35'lere ait hassas bilgilerin Rusya tarafýndan çalýnabilme ihtimali gösterilmiþti.

 

Paylaþ :
Kredi kartý kullanýmý arttý: Merkez Bankasý %78’lik artýþýn sebeplerini duyurdu
Mersin’de sel nedeniyle kapanan köy yolu ulaþýma açýldý
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
FENERBAHÇE’NÝN YILDIZINDAN KÖTÜ HABER

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.