sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ÝLK DEFA DÜZENLENEN ÝNSANSIZ DENÝZ ARACI YARIÞMASI BAÞLADI

  •  20 Eylül 2024 Cuma 09:55

TEKNOFEST kapsamýnda Türkiye’de ilk defa düzenlenen ve 4 gün sürecek olan Ýnsansýz Deniz Aracý Final Yarýþmasý, Mersin’in Erdemli ilçesinde baþladý. Yarýþlarýn ilk gününde teknik kontrolleri geçen takýmlarýn 3 gün süre içerisinde denizde verilen görevleri manuel ve otonom þeklinde yerine getireceði belirtildi.

Milli Savunma Bakanlýðý ile ASELSAN iþbirliðinde düzenlenen TEKNOFEST yarýþlarý sürüyor. Bu çerçevede 19-22 Eylül tarihleri arasýnda Erdemli Balýkçý Barýnaðý’nda Türkiye’de ilk defa yapýlan insansýz deniz aracý yarýþmasýna start verildi. 124 takýmla baþlayan yarýþta finale 27 takým kaldý. Yarýþlarýn ilk gününde insansýz deniz araçlarý teknik kontrolden geçirildi. Teknik kontrolleri baþarýyla geçen deniz araçlarýnýn yarýndan itibaren denizde verilen görevleri yerine getireceði öðrenildi.


 

TEKNOFEST Yarýþmalar Koordinatörlüðünde görev yapan Muhammet Fatih Þahin, "TEKNOFEST yarýþmalarý kapsamýnda Türkiye’de ilk kez düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasýndayýz. Milli Savunma Bakanlýðý ile ASELSAN iþbirliðinde düzenliyoruz. Yarýþma kapsamýnda insansýz deniz araçlarý konusunda yarýþmacýlar araçlar üretip, araçlarýnýn performanslarýný denizde sergilemelerini bekliyor olacaðýz. Yarýþma ve baþvuru süreci aralýk ayýnda baþladý. Ülke genelinden ve Özbekistan’dan 124 takýmla baþladýk. Þu anda burada finalist 27 takýmýmýz, 262 de finalist yarýþmacýmýz var. Ýki farklý ülkeden Türkiye ve Özbekistan’dan yarýþmacýlarýmýz, 4 gün boyuncu bu alanda deniz araçlarý ile birlikte performanslarýný sergileyecekler. Bugün yarýþýn ilk günündeyiz. Ýlk gün takýmlarýn teknik kontrolleri gerçekleþtirilecek, þartnameye uygunluklarýna bakýlacak ve araçlarýn kabiliyetleri test edilecek. Bu testleri tamamlayan takýmlar da ikinci günden itibaren ilk olarak manuel, cumartesi-pazar günü de otonom olarak pist üzerinde performanslarýný sergileyecekler" dedi.

 

Takýmlar iki görev yerine getirecek

Takýmlarýn parkur üzerinde iki ana görevi bulunduðunu anlatan Þahin, "Bunlardan ilki engellerden sakýnma görevi var. ÝDA’larý ile birlikte deniz üzerinde bulunan engellerin arasýndan geçmeye çalýþacaklar. Bu görevi tamamladýktan sonra ikinci görevi ise limana yanaþma görevi. Liman üzerinde de 1, 2, 3 numaralý limanlarýmýz bulunmakta. Bizlerin belirlediði limana araçlarýný yanaþtýrmalarýný bekleyeceðiz. Ayrýca otonomda takýmlarýn bir numaralarý olacak. ÝHA’larý ile kalkýþ yaparak bu numaralarý tespit edip, ÝDA’larýna aktarmalarýný ve tamamen otonom olarak o limana yanaþmalarýný bekliyor olacaðýz" ifadelerini kullandý.

 

Konya’dan yarýþmaya katýlan gençlerden Yusuf Durmaz, "Þu an aracýmýz üzerinde konfigürasyon iþlemlerini gerçekleþtiriyoruz. Yapay zeka algoritmalarý ile yöneleceði açýlarýn ve gideceði noktalarýn iþlenmesini yapýyoruz. Devamýnda da araçlarýmýzý suya býrakarak yarýþmamýzý gerçekleþtireceðiz. Hedefimizde derece almak var, birincilik istiyoruz" diye konuþtu.

Paylaþ :
FED, FAÝZ ORANINI DÖRT YIL ARADAN SONRA ÝNDÝRDÝ
120 bin TL’lik telefon nöbeti! Geceden kuyruða girdiler
ÞEHÝR TÝYATROSU YENÝ SEZONDA 12 ESERÝ SANATSEVERLERLE BULUÞTURACAK
HATAYSPOR, BODRUM FK MAÇI HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.