sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

Evini satacaklar ve kiralayacaklar dikkat

  •  19 Eylül 2024 Perþembe 10:09

Elektronik ilan doðrulama sistemi ile emlak sektöründe yeni dönem resmen baþladý. Evini satmak ya da kiralamak isteyen vatandaþlar yeni sisteme göre yetkilendirecekleri emlak danýþmanlarýný e-devlet üzerinden seçerek ilan verebilecek.

Emlak sektöründe karþýlaþýlan en büyük sorunlardan biri olan sahte ilanlarý ortadan kaldýrmak hedefiyle hayata geçirilen Elektronik Ýlan Doðrulama Sistemi ile ilgili önemli açýklamalarda bulunan Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baþkaný Özkan Aydemir, yeni sistemin hem kayýt dýþý iþlemleri hem de sahte ilanlar ile maðdur olan vatandaþlarý büyük ölçüde koruma altýna alacaðýný söyledi. Aydemir, "1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sistemin tam olarak uygulanacak olmasý emlak sektörü için yeni bir dönem baþlatacak. EÝDS yetki doðrulama uygulamasý hem satýlýk hem de kiralýk taþýnmaz ilanlarý için zorunlu olacak. Ancak ilan verme ve yetkilendirme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor” dedi.

 

Özkan Aydemir, 5 soruda elektronik ilan doðrulama sistemiyle ilgili bilinmesi gerekenleri ise þöyle sýraladý;

"1- Evinizi satmak ya da kiralamak için kaç emlak danýþmanýna yetki verilebilir? Yeni sisteme göre birden fazla emlak iþletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. Ýlan platformlarýnda ayný taþýnmaza iliþkin baþka ilan bulunmasý durumunda, diðer ilana ait fiyat, proje ve ilan bilgilerini içeren linklere yer verilecek. 2- Kiralýk taþýnmaz ilanlarýnýn da doðrulanmasý ve yetkilendirilmesi de zorunlu olacak mý? Elektronik Ýlan Doðrulama sistemi ve yetki doðrulama uygulamasý hem satýlýk hem de kiralýk taþýnmaz ilanlarý için zorunlu olacak. 3- Yetkilendirme süresi ne kadar olacak? Satmak ya da kiralamak istenen taþýnmazlara ait yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay olacak, süre taþýnmaz sahibi tarafýndan ayný ekrandan uzatýlabilecek. 4- Yetkilendirme yapýldýktan sonra, verilen yetkinin iptali mümkün olacak mý? Taþýnmaz sahibi tarafýndan verilen yetkinin iptali mümkündür. Ancak yetkilendirmenin iptali hâlinde ilan otomatik olarak yayýmdan kalkmayacak. 5- Vatandaþlar yetkilendirme olmadan ilan verebilecek mi? Kiþi, kendisi ve birinci derece akrabasý, eþi, annesi, babasý ve çocuklarýnýn da üzerine olan gayrimenkul ile ilgili ilaný doðrulanmýþ olarak yayýnlayabilecek."

 

Sosyal medya platformlarý aracýlýðý ile bazý ilanlarýn yanýltýcý ve sahte olmasý sebebiyle Ticaret Bakanlýðý denetimlerini arttýracaðýný ifade eden Özkan, "Özellikle sosyal medya platformlarý incelenerek kaçak gayrimenkul ilanlarý verilmesinin önüne geçilecek. Bu sayede tüketicileri maðdur eden ve manipülasyonlara sebep olan ilanlar tamamen ortadan kalkmýþ olacak. Tüketicileri yanýltma veya dolandýrma amacýyla hazýrlanan sahte ilanlarda özellikle dikkat çeken konularýn baþýnda ilana koyulan taþýnmaza ait görsellerin ve fiyatlarýnýn uyumsuz olmasý geliyor. Örneðin; sahte ve yanýltýcý olarak ilan verilen taþýnmaza ait fiyat ayný taþýnmazýn emsallerinin çok altýnda bir fiyat ile tüketicilere sunuluyor. Fiyatýn düþük olduðunu gören tüketiciler ilaný aradýklarýnda ya da taþýnmazý görmek istediklerinde kendilerinden kapora adý altýnda bir ücret isteniyor. Normal þartlarda yetkili hiç bir emlak danýþmaný telefonda ya da sözleþme yapýlmadan bir ücret istememektedir” dedi.

Paylaþ :
FED, FAÝZ ORANINI DÖRT YIL ARADAN SONRA ÝNDÝRDÝ
Evini satacaklar ve kiralayacaklar dikkat
KADINLAR EL EMEÐÝ GÖZ NURU ÜRÜNLERÝNÝ SERGÝLEDÝ
Fenerbahçe - Galatasaray derbisinin Kadýköy karnesi

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.