sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

AKDENÝZLÝ BALIKÇILAR ’VÝRA BÝSMÝLLAH’ DÝYEREK DENÝZE AÇILDI

  •  16 Eylül 2024 Pazartesi 08:42

Türkiye’nin sahil þehirlerinden 321 kilometrelik Akdeniz’e kýyýsý olan Mersin’de av yasaðýnýn bu gece kalkmasýyla birlikte 5 aylýk aranýn ardýndan 7 ayrý barýnaktan 441 balýkçý, ekmek tekneleriyle denize açýlmaya baþladý.

Akdeniz’e 321 kilometrelik kýyýsý ile dikkat çeken Mersin’de balýkçýlýk ciddi bir gelir saðlýyor. Ege ve Karadeniz’de 15 Nisan’da kapanan avlanma sezonu 1 Eylül’de açýlýrken, Akdeniz’de ise yeni sezon 15 Eylül gecesi baþladý. Mersin’de bulunan 7 balýkçý barýnaðýndan 441 teknede tüm hazýrlýklar tamamlandý. Erdemli Balýkçý Barýnaðý’nda da sezon açýlýþý için program düzenlendi. Programda Vali Ali Hamza Pehlivan, Erdemli Belediye Baþkaný Mustafa Kara ve diðer protokol üyeleri balýk ekmek ikram etti. Kur’an-ý Kerim okunup dua edilmesinin ardýndan Vali Pehlivan, telsizle balýkçýlara ’Vira Bismillah’ diyerek tekneleri açýk denize uðurladý. Protokolün yaný sýra balýkçýlarý çocuklarý, eþleri ve anneleri uðurladý.

 

7 barýnaktan 441 tekne denize açýldý

Türkiye’nin balýk üretiminde dünyada 5’inci sýrada olduðuna dikkat çeken Vali Ali Hamza Pehlivan, "Ýlimiz 30 bini yetiþtiricilik, yaklaþýk 10 bin tonu da avcýlýk olmak üzere 40 bin ton civarýnda balýk üretimiyle ülke genelinde 5’inci sýrada yer alýyor. Bugün 7 balýkçý barýnaðýmýzdan toplam 441 teknemiz denizlere açýlarak, avcýlýk sezonu baþlatýlmýþ olacak" dedi.


 

2024 yýlýnda sezonun kapalý olduðu günlerde ekiplerin 3 bin denetim gerçekleþtirdiðine de deðinen Vali Pehlivan, sadece 12 balýkçýya cezai iþlem uygulandýðýný ve bu rakamýn oldukça düþük olduðunu kaydetti. Balýkçýlarýn av yasaðý döneminde hassas davrandýðýný belirterek teþekkür eden Pehlivan, "Hassas davranmalýyýz, çünkü gerek denizlerimizde gerek tatlý sularýmýzdaki balýk popülasyonu sonsuz deðil. Balýkçýlýðý kurallarýna göre yaparsak balýk gibi insan saðlýðý için önemli bir yer tutan besin kaynaðýný bugün olduðu gibi gelecek nesiller de saðlýklý bir þekilde tüketebilir" diye konuþtu.

 

Balýkçýlarý aileleri uðurladý

Sezon açýlýþýna torunu ile oðlunu uðurlamaya gelen Rabia Taþ, "2024-2025 av sezonunu açacaðýz. Rabbim hayýrlý bol kýsmetler versin. Torunumla bugün oðlumu ve balýkçý arkadaþlarýný uðurlamaya geldik" ifadelerini kullandý.


 

Ailece balýkçýlýkla uðraþtýklarýný aktaran Sultan Aydýn ise, "Biz doðma büyüme balýkçýyýz. Babam balýkçýydý, kardeþlerim ve eþim de balýkçý. Denizi seviyoruz. Bizde kadýnlar olarak onlara yardýmcý oluyoruz. Her konuda yanlarýndayýz. Bugün de onlarý uðurlamaya geldik. Güzel, bol ve bereketli bir sezon olmasýný diliyoruz. 5 ay sonra heyecanlý ve umutluyuz" þeklinde konuþtu.

 

Paylaþ :
ÝÞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ’NÜN TAHMÝNLERÝ VAR!
MERSÝN’DE KIRSAL BÖLGELERDE YOL YAPIM ÇALIÞMALARI SÜRÜYOR
KADINLAR EL EMEÐÝ GÖZ NURU ÜRÜNLERÝNÝ SERGÝLEDÝ
DERBÝ ÖNCESÝ HATA YAPMADI! GALATASARAY 3 PUANI 3 GOLLE ALDI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.