sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

Z KUÞAÐI, HIZLI VE PRATÝK ÝLETÝÞÝM ÝÇÝN MESAJLAÞMAYI TERCÝH EDÝYOR

  •  13 Eylül 2024 Cuma 14:35

Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, Z kuþaðýnýn pratik olduðu gerekçesiyle artýk telefonla konuþmak yerine mesajlaþmayý tercih ettiðini söyledi.

Deðiþen kuþaklar beraberinde getirdiði yeniliklere bir yenisini daha ekledi. Dijital iletiþimin artmasýyla gençler sosyal iliþkilerindeki dinamikleri yeniden þekillendiriyor. Z kuþaðý için yapýlan araþtýrmada her 4 gençten 1 tanesinin telefonla konuþmak yerine mesajlaþmayý tercih ettiði ortaya çýktý. Z kuþaðýnýn kendilerini çok özgür hissettiðini söyleyen Sivas Medicana Hastanesinde görevli Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, “Telefonu istersem açarým istemezsem açmam mantýðýyla hareket ediyorlar. Hýzlý ve anlýk geri dönüþlerin mümkün olduðu mesajlaþma uygulamalarýný daha pratik bularak artýk telefon konuþmasýndan kaçýnýyorlar. Aslýnda ben bunu fast food tüketimine benzetiyorum. Çünkü hýzlý ve pratik fakat bununla birlikte dikkat daðýnýklýðý yaþýyorlar” þeklinde konuþtu.

“Telefonu istersem açarým istemezsem açmam”

Z kuþaðýnýn en büyük özelliði kendilerini çok özgür hissetmeleri vurgusunu yapan Özkaya, “X,Y ve Z olarak bilinen kuþaklar var. Ýçinde bulunduðumuz Z kuþaðýnýn teknolojiye baðlýlýklarý, ekran süresinin uzunluðu hep karþýmýza çýkýyor. Bundan kaynaklý dikkat ve odaklanma problemleri yaþýyorlar. Ellerinde sürekli bulunan teknolojik aletlere maruz kalma durumlarý var. Z kuþaðýnýn en büyük özelliði þu ki kendilerini çok özgür hissediyorlar. Telefonu istersem açarým istemezsem açmam mantýðýyla hareket ediyorlar. Kendilerini özellikle aile ortamýnda çok özel hissetme ihtiyacý duyuyorlar. Ben özelim bu nedenle de ister açar ister açmam mantýðýyla hareket ediyorlar. Tabii bununla birlikte Z kuþaðýnýn bir diðer özelliði çok pratik olmak. Uzun uzun telefonla konuþmak çok zor geliyor bunu yerine mesajlaþmayý tercih ediyorlar” ifadelerini kullandý.

“Mesajlaþmak istiyorlar”

Yapýlan araþtýrmada her 4 gençten 1 tanesinin telefonla konuþmak yerine mesajlaþmayý tercih ettiðini söyleyen Özkaya, “Ýçinde bulunduklarý dönem ve pratiklik ihtiyacý buna en büyük etken ama bu bir tercih meselesi çünkü telefonla bir kiþiyle konuþmak yerine mesajlaþarak ve sesli not kullanarak birden fazla kiþiyle iletiþimde olmayý tercih ediyorlar. Ailelerden gelen telefonlarýn beklenmedik bir haber veya sorgulama olmasýndan kaçýnýyorlar ve bunun yerine mesajlaþmayý istiyorlar. Bu durumlarýn hepsi gençlerin duygusal stresle baþ etme yönetimi olarak düþünülebilir. Tabii bununla birlikte 35-54 yaþ aralýðý ise telefonla konuþmayý oldukça seviyorlar” dedi.

Paylaþ :
ÝÞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ’NÜN TAHMÝNLERÝ VAR!
MERSÝN’DE KIRSAL BÖLGELERDE YOL YAPIM ÇALIÞMALARI SÜRÜYOR
KADINLAR EL EMEÐÝ GÖZ NURU ÜRÜNLERÝNÝ SERGÝLEDÝ
DERBÝ ÖNCESÝ HATA YAPMADI! GALATASARAY 3 PUANI 3 GOLLE ALDI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.