sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

TUNCA NEHRÝ’NDE KURAKLIK ALARMI: YOLDA ÇÖKMELER OLUÞTU

  •  8 Aðustos 2024 Perþembe 15:04

Edirne’de hava sýcaklýklarýnýn mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yaðýþ olmamasý nedeniyle debisi düþerek kuruma noktasýna gelen Tunca Nehri’nin kenarýndaki toprak yolda çökme meydana geldi.

Edirne'de hava sýcaklýklarýnýn mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yaðýþ olmamasý nedeniyle debisi düþerek kuruma noktasýna gelen Tunca Nehri'nin kenarýndaki toprak yolda çökme meydana geldi.
Kentin önemli su kaynaklarýndan birisi olan Tunca Nehri kuraklýk riski ile boðuþuyor. Debisi 4 metreküp/saniyeye kadar düþen Tunca Nehri yeþile büründü, yüzeyi çöp ve yosunlarla kaplandý.

Su seviyesi kritik seviyelere kadar düþen Tunca Nehri'ni görenler þaþýrýp kalýyor. Yüzeyi plastik atýklar, cam þiþeler, araç lastikleri ve çöplerle kaplanan nehir bataklýða döndü. Vatandaþlar, nehrin temizlenmesini ve bu bölgede önlem alýnmasýný istiyor.
Kuraklýðýn etkili olduðu kentte Tunca Nehri'nin yan tarafýndaki yolda da çökmeler meydana geldi. Nehir kenarýndaki iþletmeler de bu durumdan maðdur oldu. Ýþletmelere giden yol, tedbir amaçlý araç trafiðine kapatýldý.

"Bir hafta içerisinde yolda çatlaklar oluþtu"

Tunca Nehri kenarýnda iþletmesi bulunan Taner Þýdým, "Kuraklýktan dolayý nehirde su çekilmesi ve yolda patlamalar oldu. Nehir kenarýndaki masa sandalyelerimizi kenara 5-10 metre daha ileriye aldýk. 7-8 yýl önce de böyle olmuþtu. Ama bu yýl daha fazla kuraklýk var. 1 hafta içerisinde yolda çatlaklar oldu. Yol yayalara açýk ama yarýk ve çatlaklardan dolayý araç trafiðine kapatýldý. Bir an önce önlem alýnmasýný istiyoruz" dedi.

"Daha önce hiç böyle olmamýþtý"

Daha önce hiç böyle olmadýðýný ve bu yýl kuraklýðýn etkisiyle yolda çökmeler olduðunu gördüklerini söyleyen Edirneli vatandaþlardan Özcan Çoruk, "Daha önce hiç yoktu böyle bir þey. Bu kayma da büyük ihtimal nehrin kurumasýndan olmuþtur. Ýnþallah düzeltilir. Buradaki iþletmelere gidiyoruz, arabayla giremiyoruz. Nehirde de çok çöp var. Koku da çok kötü. Bu kokuda nasýl oturup çay içeceðiz" þeklinde konuþtu.

"Çöp dolu ve kurumuþ"

Ýnsanlarýn oluþturduðu yapay kirliliðin doðayý etkilemeye baþladýðýnda rahatsýz edici boyuta geldiðini söyleyen vatandaþlardan Ozan Sürmeli, Tunca Nehri'nin çöplerle kaplandýðýný ve kuruma noktasýna geldiðini belirtti.

Kuraklýðýn etkisiyle nehirde su kalmadýðýný söyleyen Emirhan Karýþýk, ayrýca plastik, doðal olmayan atýklar, þiþeler ve çöplerin kirliliðe sebep olduðunu belirterek bu rezilliði nehir kenarýndan geçen herkesin görebildiðini ifade etti.

"Nehir temizlenmeli ve kirlilik önlenmeli"

Tunca Nehri'nin temizlenmesi ve kirletilmesinin önlenmesi gerektiðini belirten Karýþýk, "Yaðýþ olmadý, su azaldý. Hala bir temizlik yapýlmadý. Bir önlem alýnmasýný bekliyoruz. Çaðrýmýz acilen Tunca Nehri'nin temizlenmesi ve kirletilmesinin önlenmesidir. Bu da denetimle ve caydýrýcý cezalarla olacak. Kuraklýk için yapmamýz gereken bazý þeyler var. Çöpümüzü çöp kutusuna atmak yerine yere atmayý tercih ediyoruz. O çok sevip bakmak istediðimiz suya yapýyoruz bunu. Burasý halý saha deðil yemyeþil olmuþ. Kuraklýk var. Su kullanýmýna dikkat edeceðiz. Olabildiðince ekolojik olmaya çalýþacaðýz" ifadelerine yer verdi.

"Bu görüntüler Edirne'ye yakýþmýyor"

Tunca Nehri'nin acilen temizlenmesi ve önlem alýnmasý gerektiðini söyleyen vatandaþlardan Tuðrul Zekai Tanrýverdi, "Bu görüntüler Edirne'ye yakýþmýyor. Nehrin acilen temizlenmesini istiyoruz. Buraya acilen bir güvenlik ve kamera konulmasý lazým. Bu güzel nehri koruyamayýz. Nehir yok oluyor, debi düþtü, su yok kokuyor, balýklar ölüyor. Her tarafta çöp var. Elimizdeki su kaynaklarýný korumak zorundayýz" ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
ÝÞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ’NÜN TAHMÝNLERÝ VAR!
Düðünde gelin ve damada beþi bir yerde altýn yerine beþi bir yerde sebze tohumu takýldý
BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ, MERSÝNLÝLERÝ KÜLTÜR SANATLA BULUÞTURMAYA DEVAM EDÝYOR
Halat üzerinde 15 Temmuz Köprüsü’nü geçen atleti vatandaþlar ilgiyle izledi

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.