sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

DÜNYA DEVÝ BYD’DEN TÜRKÝYE’YE YATIRIM KARARI

  •  9 Temmuz 2024 Salý 08:51

Dünyanýn en büyük elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý arasýnda BYD’nin Türkiye’de yatýrým yapmasýna yönelik anlaþma imzalandý.

Dünyanýn en büyük elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý arasýnda BYD’nin Türkiye’de yatýrým yapmasýna yönelik anlaþma imzalandý.

Çinli otomotiv deviyle imzalar Cumhurbaþkanlýðý Dolmabahçe Çalýþma Ofisi’nde, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr ve BYD Yönetim Kurulu Baþkaný Wang Chuanfu tarafýndan atýldý. Yapýlan anlaþma çerçevesinde, BYD’nin Türkiye’de yaklaþýk 1 milyar dolar yatýrýmla, yýllýk 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve þarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kurmasý öngörülüyor. 2026 sonunda üretime baþlamasý hedeflenen tesiste 5 bin kiþiye kadar doðrudan istihdam saðlanmasý planlanýyor.

Eþsiz avantajlarý ile Avrupa’ya ulaþýlacak Halihazýrda yýlda 3 milyondan fazla otomobil üreten ve elektrikli araç satýþlarýnda dünya lideri olan BYD tarafýndan Türkiye’nin tercih edilmesine iliþkin yapýlan açýklamada, “Türkiye’nin geliþen teknoloji ekosistemi, güçlü tedarikçi tabaný, olaðanüstü konumu ve nitelikli iþ gücü gibi sahip olduðu eþsiz avantajlar sayesinde, BYD’nin bu yeni üretim tesisine yaptýðý yatýrým, markanýn yerel üretim yeteneklerini daha da geliþtirmekte ve lojistik verimliliði artýracaktýr. Bölgede yeni enerji araçlarýna yönelik artan talebi karþýlayarak Avrupa’daki tüketicilere ulaþmayý hedefliyoruz” denildi.

Türkiye küresel yatýrýmlar için cazibe merkezi Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, yaptýðý açýklamada, “Elektrikli araç ve batarya teknolojilerinde lider küresel marka BYD’nin ülkemize yatýrým kararý almasýndan memnuniyet duyuyoruz. Bu yatýrým kararý, Aralýk ayýnda Çin’e yaptýðýmýz ve BYD’nin 110.000 mühendisiyle günde 32 patent ürettiðine bizzat tanýk olduðumuz ziyaretten bu yana uzun süredir devam eden görüþme ve istiþarelerin ürünüdür. Yeni teknolojileri ve Ar-Ge’yi Türkiye’ye getirme çabalarýmýz, ülkemizin yalnýzca uluslararasý yatýrýmlar için bir merkez deðil, ayný zamanda bir inovasyon ve ileri yeþil teknoloji merkezi olma potansiyelini de vurgulamaktadýr. Yeni nesil araçlarýn yüksek yerli katma deðerle üretimine yönelik bu yatýrým, otomotiv sektörümüze güç katacak. Avrupa’nýn en büyük üçüncü otomobil üreticisi olan Türkiye’de, 35 milyar dolarýn üzerinde yýllýk tutar ile ihracatýn lider sektörü olan otomotiv sektöründe yeni nesil ve çevre dostu elektrikli araçlara yönelik dönüþümü öncelikli bir hedef olarak görüyoruz. Bu kapsamda milli markamýz Togg, ülkemiz için öncü bir adým olmuþtur. Ülkemizde üretim yapmakta olan diðer markalarýn da elektrikli araçlara yönelik yatýrýmlarý bakanlýðýmýzca desteklenmektedir. Elektrikli araçlarýn yaygýnlaþmasýný destekleyici önemli unsurlardan biri olan þarj istasyonlarýnýn tüm þehirlerimizde hýzla yaygýnlaþmasýný saðladýk. Türkiye, yeni yatýrýmlarla otomotiv sektöründe dönüþümün lider ülkesi olacak” dedi.

Türk otomotiv sanayi için tarihi bir güne þahitlik ettiklerini belirten Kacýr, þunlarý söyledi:

“Otomotiv sektöründe sekizi küresel marka olmak üzere on üç marka üretim yapýyor. 2002 yýlýnda toplam 300 bin araca yakýn olan üretimimiz, geçtiðimiz yýl 1 milyon 400 bini aþtý. Mevcut üreticilerimizin kapasite artýþlarýný her daim destekledik. Bunun yanýnda, ülkemize yeni marka yatýrýmlarý çekmek için de gayretlerimizi artýrdýk. BYD’nin yatýrým kararý, Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde sürdürdüðümüz yatýrýmcý dostu politikalarýn ve yatýrýmlara sunduðumuz desteklerin sonucudur. Türkiye, yatýrýmcýlar için Gümrük Birliði yoluyla Avrupa pazarýna ve yirmi üç ülkeyle imzalamýþ olduðu serbest ticaret anlaþmalarýyla pek çok ihracat pazarýna eriþim kapýsýdýr. Türkiye’ye güvenen ve yatýrým yapanlar kazanmaya devam edecektir”.

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
DOÐU AKDENÝZ’DE HAVA SICAKLIKLARI 6 ÝLA 12 DERECE AZALACAK
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
MERSÝN SPOR KULÜBÜ, LÝGDEKÝ ÝKÝNCÝ GALÝBÝYETÝNÝ ALDI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.