sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ABD’DE FLORIDA YAPAY ETÝ YASAKLAYAN ÝLK EYALET OLDU

  •  2 Temmuz 2024 Salý 10:23

ABD’nin Florida eyaletinde laboratuvar ortamýnda imal edilen yapay etin üretimini, satýþýný ve daðýtýmýný yasaklayan yasa bugün itibarýyla yürürlüðe girdi.

ABD’nin Florida eyaletinde laboratuvar ortamýnda imal edilen yapay etin üretimini, satýþýný ve daðýtýmýný yasaklayan yasa bugün itibarýyla yürürlüðe girdi.

Yapay eti “sahte et” olarak tanýmlayan Florida Valisi Ron DeSantis tarafýndan geçtiðimiz mayýs ayýnda imzalanan yasayý ihlal edenler, 500 dolar para cezasý veya 60 güne kadar hapis cezasý ile karþý karþýya kalacak.

“Petri kaplarýnda protein üretiminin Davos’taki dünya elitlerinin projesi olduðunu ve hayvancýlýðý bitirmeyi amaçladýðýný” savunan DeSantis, eyalette yýllýk 900 milyon dolar kaynak oluþturan büyükbaþ hayvancýlýðý korumak istediklerini söylemiþti.

Yasak baþlamadan önce ‘yapay et tatma partisi’ yapýldý
Florida’daki yapay et yasaðýnýn baþlamasýna günler kala, California merkezli bir üretici firma, 27 Haziran Perþembe günü Florida’nýn Wynwood semtindeki bir çatý katýnda, laboratuvar üretimi etlerin tadýmýnýn gerçekleþtirildiði bir parti organize etti.
Yapay et üretiminin çiftçileri tehdit ettiði ve saðlýk riski oluþturduðu iddialarýný reddeden firma temsilcileri, Florida eyaletinin ilgili yasa konusunda kendilerinin görüþüne baþvurmadýðýný ifade etti.

Alabama’da da yasaklanýyor

Benzer bir yasa tasarýsýnýn kabul edildiði Alabama'da ise yapay et yasaðý, 1 Ekim itibarýyla yürürlüðe girecek. Eyalette laboratuvarda et üretimi, satýþý ve daðýtýmýný yasaklayan düzenlemeye uymayanlar, 500 dolar para cezasý veya üç aya kadar hapis ile karþýlaþabilecek.

Dünya genelinde yapay et üretimi alanýnda faaliyet gösteren yaklaþýk 150 þirket bulunuyor ve bunlardan 43’ü ABD’de bulunuyor. Yapay et, doðal ete nazaran pahalý olmasýna ve henüz küçük bir endüstri olmasýna raðmen, sektör milyarlarca dolar yatýrým çekiyor.

Yapay et, yaþayan hayvanlardan alýnan hücreler veya döllenmiþ yumurtalarýn çelik haznelerde yetiþtirilmesiyle elde ediliyor. Buradaki hücreler, laboratuvar ortamýnda su, þeker, yaðlar ve vitaminlerden oluþan karýþýmlarla besleniyor.

Paylaþ :
EMEKLÝLER HÝÇ ZAM ALMAYABÝLÝR!
AKDENÝZ’DE PARKLAR YENÝLENÝYOR
MERSÝN’ÝN TARÝHÝ VE TURÝSTLÝK YERLERÝNÝ SANAL GERÇEKLÝK GÖZLÜÐÜYLE KEÞFEDÝYORLAR
AVUSTURYA’YI 2-1 YENEN TÜRKÝYE, 2024’TE ÇEYREK FÝNALDE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.