sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

NORMALLEÞME ADIMLARI ÝLK MEYVESÝNÝ VERDÝ

  •  29 Haziran 2024 Cumartesi 10:25

Sön dönemlerde Türkiye ile Suriye arasýndaki normalleþme adýmlarý sahaya da yansýmaya baþladý.

Sön dönemlerde Türkiye ile Suriye arasýndaki normalleþme adýmlarý sahaya da yansýmaya baþladý. Ebu Zendin köyünde Suriyeli muhaliflerle rejim arasýnda bulunan Ebu Zendin Kapýsý ticari faaliyetlere açýldý. Bu kapý sayesinde bölgede üretilen ürünlerin hem rejim bölgesine hem de üçüncü ülkelere gönderilmesiyle muhaliflerin elindeki alanlarda sanayi hýzla büyüyecek.
Muhalifler ile Suriye rejimi arasýnda ticari faaliyetlerin yürütüldüðü Halep'in kuzeydoðusundaki Ebu Zendin Geçiþ Kapýsý, kapalý kaldýðý 2020 yýlýndan bu yana ilk kez açýldý. 27 Haziran'da rejim bölgesinden birkaç TIR, deneme amaçlý muhaliflerin bölgesine geçti. Geliþmenin, rejim lideri Beþþar Esad'ýn geçtiðimiz günlerde Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev'e "Türkiye ile diplomatik iliþki kurulmasý için tüm giriþim ve inisiyatiflere açýk olduklarýný" söylemesinin ardýndan gerçekleþmesi dikkat çekti.

BÖLGEDE SANAYÝ GELÝÞTÝ AMA...
2011 yýlýnda baþlayan iç savaþla birlikte Suriye haritasý yeniden þekillendi. Suriye'nin kuzeyi, 2016-2020 yýllarý arasýnda Türk Silahlý Kuvvetleri (TSK) ve muhaliflerden oluþan Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) ortaklaþa gerçekleþtirdiði operasyonlarla terörden temizlendi. Baþta eðitim, saðlýk ve barýnma gibi alanlarda kalkýnmanýn sürdüðü bölgelerde zaman içerisinde sanayi de geliþmeye baþladý. Cerablus, El Bab, Çobanbey, Azez, Mare ve Afrin'de kurulan pek çok sanayi bölgesi, yerel halkýn çalýþýp üretmesini saðladý. Ancak ticaret yollarýnýn açýlamamasý nedeniyle ürünler yine bölgede iþlem gördü.

TÝCARÝ FAALÝYETLER CANLANACAK
El Bab Yerel Meclisi 26 Haziran'da yayýnladýðý açýklamada, muhalifler ile Suriye rejiminin sýnýr noktasý olan Ebu Zendin köyündeki Zendin Ticaret Kapýsý'nýn yeniden faaliyete geçeceðini duyurdu. Açýklamada, Suriye'nin diðer noktalarýna ticaretin baþlamasýyla birlikte yerel üreticinin ve meclisin gelir saðlayacaðý, ticari hareketliliðin artmasýyla kalkýnmanýn hýz kazanacaðý vurgulandý. Böylelikle altyapýnýn iyileþtirileceði, kamu yararýna faaliyetler ve daha iyi hizmetler sunulacaðý belirtildi. Ayrýca bu konuda halkýn Yerel Meclis'le iþ birliði yapmasýnýn önemine dikkat çekildi.

TIRLAR GEÇMEYE BAÞLADI
Yeni Þafak'ta yer alan habere göre; Bu açýklamanýn ardýndan 27 Haziran'da rejim tarafýndan birkaç týr, Ebu Zendin Kapýsý'ndan muhalif bölgelere gitti. Yerel kaynaklara göre kapýnýn açýlmasý, ekonomik anlamda büyük fayda saðlayacak. Bölgede üretilen ürünlerin hem rejim bölgesine hem de üçüncü ülkelere gönderilmesiyle muhaliflerin elindeki alanlarda sanayi hýzla büyüyecek. Yeni Suriye'de sanayinin kalbi yine kuzeyde atacak.

KORONADAN BERÝ KAPALI
Ebu Zendin Kapýsý, Fýrat Kalkaný Harekatý ile bölgenin terör örgütü DEAÞ'tan temizlenmesinden sonra 2017'de açýlmýþtý. Ebu Zendin köyünün rejimle muhalifler arasýndaki son nokta olmasý sebebiyle, bu bölgede ticaret için kapý açýlmýþtý. Kapý, 2019'da koronavirüs nedeniyle ticarete kapatýldý. 2020'de birkaç saatliðine açýlan Ebu Zendin Kapýsý 4 yýldýr kapalýydý.

Paylaþ :
ÖZEL: 25 LÝRANIN ALTINDAKÝ ASGARÝ ÜCRETÝ ASLA KABUL ETMÝYORUZ
CARETTA CARETTALAR MERSÝN KUMSALLARINA YUMURTA BIRAKMAYA BAÞLADI
MERSÝN’DE DENÝZ VE GÜNEÞ FESTÝVALI TAMAMLANDI
SON ANLAR NEFES KESTÝ! A MÝLLÝ TAKIMIMIZ, EURO 2024’TE SON 16’DA

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.