sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

2024 TARIM ZÝRVESÝ VE ULUSAL ÜRÜN KONSEYLERÝ BULUÞMASI

  •  28 Haziran 2024 Cuma 13:48

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, "Gýda konusunun, gýda arz güvenliði konusunun artýk ülkelerin milli güvenlik meselesi olduðuna dair hiç kimsenin herhangi bir þüphesi yok" dedi.

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, "Gýda konusunun, gýda arz güvenliði konusunun artýk ülkelerin milli güvenlik meselesi olduðuna dair hiç kimsenin herhangi bir þüphesi yok" dedi.

 

Yumaklý, Mersin’de düzenlenen 2024 Tarým Zirvesi ve Ulusal Ürün Konseyleri Buluþmasý’na katýldý. Konuþmasýna Diyarbakýr ve Mardin’de meydana gelen yangýn hadisesinde hayataný kaybeden vatandaþlara Cenab-ý Hak’tan rahmet diyerek baþlayan Yumaklý, "Yakýnlarýna Sabr-ý Cemil niyaz ediyorum. Ýlk anlardan itibaren her zaman olduðu gibi devletimiz vatandaþýmýzýn yanýnda oldu. AFAD’ýn koordinasyonunda bütün kurumlarýmýz müdahil oldular. Bizler de bakanlýk olarak görev alanýmýzla ilgili olan hususlarda arkadaþlarýmýzý seferber ettik ve ilk andan itibaren orada oldular. Devletimiz yaralarý sardý, sarmaya devam edecek inþallah. Elbette ki can kayýplarýný geri getirmek mümkün deðil ama önemli olan bundan sonra bu tip olaylarýn olmamasýný saðlamak. Çünkü olduktan sonra bir þekilde müdahil oluyorsunuz ama olmamasý herhangi bir maðduriyete meydan vermemesi en büyük arzumuz ve dileðimiz. Biz Kurban Bayramý öncesinde de bütün arkadaþlarýmýzý, vatandaþlarýmýzýn dini vecibesini yerine getirmesi için sahada önlem aldýk, hamdolsun bu süreci de herhangi bir sorun olmadan geçirmiþ olduk" ifadelerini kullandý.

 

 

 

"’Sektörle omuz omuza vermek’ kavramýný kullanýyorum"

 

Bakan Yumaklý, gerçekleþtirilen buluþmanýn kendileri için ayrý bir anlamý olduðunu ifade etti. "Bakanlýk olarak alacaðýmýz bütün kararlarda mutlaka ama mutlaka sektörlerle konuþarak yapacaðýz ve yapýyoruz" diyen Yumaklý, þöyle devam etti: "Buradaki bir ürün konseylerindeki baþkanlarýmýzýn büyük bir çoðunluðu da buna zaten þahit. Yine sektörün dününü, bugününü konuþacaðýz ama altýný çizmek istiyorum tekrar; asýl önemli olan yarýnýdýr. Çünkü gýda konusunun, gýda arz güvenliði konusunun artýk ülkelerin milli güvenlik meselesi olduðuna dair hiç kimsenin herhangi bir þüphesi yok. ’Sektöre sahip çýkmak’ diye bir kavram kullanýlýyor. Ben onu kabul etmiyorum. ’Sektörle omuz omuza vermek’ kavramýný kullanýyorum. Bunun da altýný çizmek istiyorum. Neden bu bu þekilde? Çünkü eðer gerçekten konunun sahibi olanlar, kendi uzmanlýk alanlarý ya da sorumluluk alanlarýyla ilgili fikir beyan etme organlarýný, platformlarýný bulamazlarsa, hiç konuyla alakasý olmayan insanlarýn görüþleri, düþünceleri maalesef ki toplumda hiç de arzu etmediðimiz bir þekilde yer almaya baþlýyor. Burada hep söylüyoruz gerçek bilgi, gerçek yorum ve katký sadece ve sadece bu sektörün hakikaten konuþmaya yetkin, iþte bu konseyin baþkanlarý örneðinde olduðu gibi onlar tarafýndan yapýlmalý. Çünkü toplumun doðru bilgi alma hakký ve yönlendirme ile alakalý doðru yöne bakmalarýnýn saðlanmasý ancak bu þekilde mümkündür. "

 

 

 

"4 saatlik uçuþ mesafesiyle dünya nüfusunun yüzde 40’na ulaþmak mümkün"

 

Türkiye’nin coðrafi konumu itibariyle çok stratejik bir yerde bulunduðunu belirten Yumaklý, Türkiye’nin dünyada nadir ürün çeþitliliðine sahip ülkelerden biri olduðunu söyledi. Türkiye’nin bulunduðu konum itibariyle 9 trilyon dolarlýk ticaret hacmine sahip bir bölgede yer aldýðýný vurguladý. Türkiye’den 4 saatlik uçuþ mesafesiyle dünya nüfusunun yüzde 40’na ulaþmanýn mümkün olduðunu dile getiren Yumaklý, þöyle devam etti: "Tarýmsal alan bakýmýndan ve tarýmsal hasýla bakýmýndan Avrupa’da ilk sýralardayýz. Dünyada yine ilk 10 içerisindeyiz. Yani iyi bir potansiyelimiz var. Ýyi bir insan kaynaðýmýz var. Hakikaten bize umut veren, geleceðimizi þekillendirecek olan çok kýymetli, çok akýllý, çok çalýþkan gençlerimiz var. Bunu daha çok üretime çevirmek, daha çok ihracata çevirmek, hem ülke insanýmýzýn kazanmasýný hem de ülkemizin geliþmesinde katkýda bulunacak olan bu ticaretin gerçekleþmesi saðlayacak her türlü imkana sahibiz. Son 22 yýlda da bu potansiyeli ortaya çýkarmak adýna çok ciddi adýmlar atýldý. Son 22 yýldaki destekler 1.6 trilyon liralýk rakamýna ulaþmýþ durumda. Güvenilir, saðlýklý ve kaliteli gýda üretme adýna kalkýnma yatýrýmlarýna öncelik verildiðini ve modern tarým yöntemlerini uygulama konusunda çok ciddi irademiz olduðunu söylemek isterim. Özellikle otomasyonun yoðun olduðu sulama sistemleri baþta olmak üzere ki; bundan sonraki dünyanýn da konuþacaðý olayýn su olduðunu da düþünürsek ne kadar önemli olduðunu ve bu konuyu bütün Türkiye çapýnda otomasyonla yönetilen sulama sistemlerini yaygýnlaþtýrmak istediðinizi ve devlet teþvikleri gücünü bu yöne doðru yönlendirmek istediðimizi buradan ifade etmek istiyorum. Elbette dünyadaki geliþmeleri takip edeceðiz. Bizi doðrudan veya dolaylý etkileyen ülkelerin yaptýklarýna bakacaðýz. Kendi potansiyelimizi de ortaya koyarak bundan sonraki dönemde yol haritamýzý belirlemiþ olacaðýz ve aynen de bu þekilde yapýyoruz."

 

 

 

"Her 100 kilo tohumun 97 kilosu bu ülkenin topraklarýnda üretiliyor"

 

Bakan Yumaklý, son dönemde konuþulan iklim deðiþikliði, küresel ýsýnma ve diðer konularýn her sektörü etkilediði gibi tarým sektörünü de direkt bir þekilde etkilediðini söyledi. Tohumun öneminden bahseden Yumaklý, "Biz her ne kadar bitkisel üretimde 2023 yýlýnda yaklaþýk 139 milyon ton ile yeni bir rekor kýrdýysak da önümüzdeki dönemde hem bunu daha ileri noktaya götürmek adýna baþta tohum olmak üzere çok önemli baþlangýç noktasýndan itibaren ürünün son noktaya ulaþtýrýlmasýna kadar süreci çok iyi yönetmemiz gerekir. Tohum bu iþ için son derece önemli. Bunu sürekli vurguluyoruz. Ülkemizin tohumdaki geldiði baþarýyý ve artýk tohumda otorite bir ülke, otoriter ülkelerden bir tanesi olduðunun, tüm dünya tarafýndan kabul edildiði bir dönemde 1.3 milyon tona tohum üretimimizin çýktýðýný ve Türkiye’de kullanýlan her 100 kilogram tohumun 97 kilogramýnýn bu ülkenin topraklarýnda üretildiðini belirtmek istiyorum" dedi.

 

 

 

"Þap hastalýðýnda önceki yýllara göre yüzde 53’lük bir azalma var"

 

Hayvancýlýkla ilgili, hayvansal üretimle ilgili yol haritasýný açýkladýklarýný belirten Yumaklý, þöyle devam etti: "Gerçekten hayvancýlýk yol haritamýzýn en önemli baþlýklarýndan bir tanesi, hayvan hastalýklarýyla mücadeleydi. Bununla ilgili baþlamýþ olan mücadelenin bu yýl etkisi, sadece þap hastalýðýyla ilgili örnek vereyim; yaklaþýk önceki yýllara göre yüzde 53’lük bir azalma var. Yani diðer hastalýklarla ilgili de sonuç almaya baþladýðýmýzda, iþte o biraz önce söylediðim gibi ileriye doðru o yol haritamýzda varmak istediðimiz noktayý inþallah pozitif olarak sonuçlarda görmüþ olacaðýz. 2023 yýlýnda yaklaþýk 1 milyon tonluk su ürününü üreterek Cumhuriyet tarihinin rekoru kýrýldý. Bütün bu göstergeler; daha çok sayabilirim, o kadar çok uðraþtýðýmýz var ki, son 21 yýlýn 16’sýnda ülkemiz tarýmý iþte bu sebeplerle büyüdü. Bu yýlýn ilk çeyreðindeki büyüme de yaklaþýk yüzde 4.6. Yani iyi yoldayýz ama bu bizi rehavete hiç bir zaman sevk etmeyecek, iþi sýký tutacaðýz ve inþallah hem 2024 yýlý hem sonrasýnda bu ülkenin insaný, bu ülkenin o çok kýymetli üreticisi üretmeye ve hem öncelikle kendi nüfusunu hem de ihracatýný karþýlayacak ürünleri ortaya koyma yolunda emin adýmlarla devam edecek."

 

 

 

"Ýlk 4 ayda ihracatýmýz yüzde 10.7 arttý, ithalatýmýz da yüzde 15.3 azaldý"

 

Türkiye’nin tarým ve gýda ürünlerinde net ihracatçý olduðunun altýný çizen Yumaklý, "2023 yýlýnda tarýmsal ürün ihracatýmýz bir önceki yýla göre yüzde 3.3 arttý ve 31 milyar dolara ulaþtý. Dýþ ticaret fazlasý yüzde 3 artýþla 7 milyar dolara ulaþtý. Bu yýlýn ocak- nisan döneminde, bir önceki yýlýn ayný dönemine göre ihracatýmýz yüzde 10.7 arttý, ithalatýmýz da yüzde 15.3 azaldý. Yani hem daha fazla üreterek ihraç ediyoruz, hem de ithal ile alakalý ihtiyacýmýz olan ürünleri de Türkiye içerisinde, ülke içerisinde üretmekle ilgili çok ciddi bir mesafe kat edilmiþ durumda. Bu ülke topraklarýndan 212 ülkeye 2 bin 200 çeþit tarým ürünü ihraç ediliyor. Tekrar söylüyorum. Bu ülkenin eli öpülesi üreticilerinin, çiftçilerinin ürettikleriyle gurur duymak lazým. Hakikaten ülkenin nereye geldiðini görmek lazým. Ve bunlarý spekülasyon malzemesi olmaktan çýkarmak lazým" diye konuþtu.

 

 

 

"Devrim niteliðinde deðiþiklikler yaptýk"

 

Bakan Yumaklý, devrim niteliðinde deðiþiklikler yaptýklarýný belirterek, bunlarýn etkilerini görmeye baþladýklarýný anlattý. Yaptýklarý düzenlemelerden örnek veren Yumaklý, þöyle devam etti: "Peki neydi bu düzenlemeler? Örneðin çeþitli nedenlerle çiftçi kayýt sistemine kaydolmayýp, kayýt dýþýnda kalýp yapmýþ olduðu üretimi daha da ileriye götürmek adýna devletin teþvikinden yararlanma imkaný olmayanlarla ilgili yeni bir düzenleme yaptýk. Yüzde 64-65 civarýndaydý çiftçi kayýt sistemi, sadece bununla ilgili þu bir yýldaki artýþýmýz hala da devam ediyor bununla ilgili kayýtlar; yüzde 70’lere geldi. Yani biz istiyoruz ki, o hep söylediðimiz bizim tarýmsal üretimimiz sürdürülebilir olsun, verimli olsun, kaliteli olsun, kayýtlý olsun ve sektöre yatýrým yapýlsýn. Bu 5 ayak üzerinden en önemli olan kayýtlýlýkla ilgili çok ciddi bir düzenleme yaptýk. Bunun da etkisi görülmeye baþladý. Ben bu vesileyle yine burada bulunanlar baþta olmak üzere, konuyla alakalý henüz bilgisi olmayanlar olabileceðini de düþünerek bu konuda mutlaka çiftçi kayýt sistemine kaydolmalarýný kendilerinden istirham ediyorum."

 

 

 

"Ýþlenmeyen tarým arazileri üretime kazandýrýlacak"

 

Bir diðer düzenlemenin ’iþlenmeyen tarým arazilerinin üretime kazandýrýlmasý’ olduðuna iþaret eden Yumaklý, "Çok alanýmýz var, biz bunlarý niye iþlemiyoruz? sorusunun altýnda birçok gerekçe var. Biz bu gerekçeleri ortadan kaldýrmak adýna yine bu düzenlemeyi de yaptýk. Ýki yýl boyunca arazisini ekmemiþ olanlara diyoruz ki; oranýn mülkiyeti senin, ona karýþmýyoruz ama bunu ekip Türkiye’nin ekonomisine kazandýrmak zorundasýnýz, eðer siz bunu yapmýyorsanýz devlet olarak biz oradaki bu tasarrufu alýyoruz. Buradan elde edilecek olan kira bedelini de sizlerin hesabýna yatýrýyoruz, mülkiyeti sizin. Ama buranýn Türkiye’nin ekonomisine kazandýrýlmasý mecburiyeti var. Türkiye’de hiç kimse bu alan benim, bu arazi benim istediðini yaparým; artýk bundan sonra demeyecek" þeklinde konuþtu.

 

 

 

"Üretim planlamasý konusunu artýk uygulamaya geçeceðiz"

 

Asýl konunu üretim planlamasý olduðunu vurgulayan Yumaklý, þunlarý kaydetti: "Dönüp dolaþýp neden bu olmuyor dediðimiz husus artýk olacak. Bu yýlýn ekim ayýndan itibaren, tarýmsal üretimin baþlangýcýndan itibaren, bu yýlýn son çeyreðinde üretim planlamasý konusunu artýk uygulamaya geçeceðiz. Çünkü hayvansal üretimde ürün konseylerimiz, illerdeki gruplarýmýz çalýþtý, bu iþlemi bitirdi ve biz artýk hayvansal sürecinde o planlama devresini yürürlüðe koymuþ durumdayýz. Bitkisel üretim biraz daha karmaþýk olduðu için ve komplike olduðu için çok uzunca bir süre eðitim, bilgilendirme, istiþare etme süreci geçirmek durumunda kaldýk. O yüzden bu yýlýn baþýnda baþlayamadýk. Zaten takvimimiz de o deðildi. Takvimimiz ayný þekilde yürüyor, inþallah biz hem üretim planlamamýzý hem de onlarý destekleyecek olan tarýmsal üretim desteklerini yeniden dizayn ettik. Hayvansal üretimle ilgili olan þu anda Resmi Gazete’de yayýnlanma safhasýnda, bitkisel üretimle ilgili olanlarýn da çok az bir teknik çalýþma dönemi kaldý. Ondan sonra inþallah onlarý da yayýnlayacaðýz. Bunlarýn tamamý iþte bahsetmiþ olduðumuz o 5 ana ayaðýn üzerine oturacak inþallah."

 

 

 

"2023 yýlýndaki toplam denetim sayýmýz 1.3 milyon"

 

Bakan Yumaklý, bir diðer baþlýðýn ’vatandaþlarýn, güvenilir, saðlýklý ve kaliteli gýdaya ulaþma hakkýnýn saðlanmasý sorumluðu’ olduðunu söyledi. Bunun için yeni düzenlemeler yapmaya devam ettiklerini kaydeden Yumaklý, "81 ilimizde de çok güçlü bir altyapýmýz var. 41 kamu, 107 özel kurum laboratuvarý var ki; bunlar dünya çapýnda laboratuvarlar. 15 Ar-Ge merkezimiz var. 7 bin 617 arkadaþýmýz da sahada denetimlere devam ediyorlar. Bu güçlü altyapýyla 2023 yýlýndaki toplam denetim sayýmýz 1.3 milyon. Bizim tek tahammül edemeyeceðimiz husus, hiçbir vatandaþýmýzýn güvenilir gýdaya ulaþmakla ilgili bir sorunu olmamasýdýr. Buna tahammül edemiyoruz. Gýda etikelerindeki yanýltýcý görsellerden tutalým da bazý gýda katký maddelerinin yasaklanmasýna kadar bir dizi düzenlemeyi yaptýk, hala da devam ediyoruz. Özellikle bu konuda çalýþan arkadaþlarýmýz çok yoðun bir mesai harcadý" diye konuþtu.

 

 

 

Karekod sistemi ile firmalarýn en son ne zaman denetlendiðini görülebilecek

 

Buna baðlý olarak bir duyuru yaptýklarýný dile getiren Yumaklý, vatandaþlarýn elde edilen sonuçlara ulaþabilmesi için karekod sistemi getirdiklerini ifade etti. Bu karekod sisteminin bakanlýðýn ’Tarým Cebimde’ adlý mobil uygulamasýnda kullanýlacaðýný ifade eden Yumaklý, "Bizim ’Tarým Cebimde’ mobil uygulamamýz var. Orada bir seçenek var. Bu seçenekle herhangi bir gýda satýþ noktasýna gittiðinizde, bu bir market olabilir, bir restoran olabilir. Orada o barkodu okuttuðunuzda, oranýn en son ne zaman denetlendiðini göreceksiniz. Bunun ikinci adýmýnýn da çalýþmalarýna devam ediliyor. Bu denetimin sonuçlarýný da göreceksiniz. Bu süreç de hali hazýrda devam ediyor. Dolayýsýyla buradan özellikle bütün iþletmelerden kendilerini hakikaten bu noktada güvenilir gýda ile alakalý sunumu yaptýklarýyla ilgili bu sisteme dahil olmalarýný istiyoruz, bekliyoruz. Eðer bundan sonraki belli bir aþamada, gittiðiniz herhangi bir satýþ noktasýndaki, servis noktasýnda eðer bu barkod yoksa siz o konuda kafanýzda bir soru iþareti olabilir. Çünkü buna kurumlarýn, firmalarýn, þirketlerin gönüllü katýlýmlarýný istiyoruz" dedi.

 

 

 

Güvenilir gýdaya iliþkin çalýþmalar tek bir platformdan görülebilecek

 

Yaptýklarý bir baþka yenilikten bahseden Yumaklý, vatandaþlarýn, güvenilir gýdaya yönelik yaptýklarý bütün çalýþmalarýn ’guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ adresi üzerinden tek bir platforma görebileceklerini kaydetti. Bakan Yumaklý, "Biz elbette güçlü Türkiye’nin yolunun, güçlü tarýmdan geçtiðini her daim dile getiren Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan’ýn çok yoðun ve önemli desteklerini alan bir bakanlýðýz. Bu konuda gerçekten kendisini hem bilgi birikimi itibariyle hem bizlere destek itibariyle müteþekkir olduðumuz bir yönü var. Buradan da Cumhurbaþkanýmýza þükranlarýmý arz ediyorum" diyerek konuþmasýný tamamladý.

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da Mersin’in, Türkiye’nin bir tarým ülkesi olarak anýlmasýnda, dünyada ve Avrupa’da en önde yer almasýnda en önemli katký yapan illerden biri olduðunu söyledi. Mersin’de 100’ün üzerinde tarým ürünü yetiþtiðini ifade eden Pehlivan, "Hayvancýlýk da yapýlýyor, arýcýlýk da yapýlýyor, akla gelebilecek tarým da hayvancýlýkla ilgili bütün baþlýklarla ilimizde muhakkak bir faaliyet var. Mersin’imiz 50 üründe ilk 10’da 30 üründe ilk 3’te ve 10 üründe de ilk sýrada yer alýyor. Toplamda da 76 milyarý bitkisel üretimde, 12 milyarý da hayvansal üretimde olmak üzere 88 milyar liranýn üzerinde de gayrisafi hasýlamýza katký saðlýyor" dedi. Mersin’in tarýmda çok dinamik olduðunu vurgulayan Pehlivan, tarým sektörünü daha iyi noktalara getirmek adýna uyumlu ve koordinasyon içerisinde bir çalýþma ortaya konulduðunu kaydetti.

 

Tarýmýn çok stratejik, çok önemli, çok hayati bir sektör olduðuna iþaret eden Pehlivan, "Bununla birlikte ayný hassasiyetle bütün paydaþlarýnýn konuya odaklanmasý ve sürdürülebilirliðini saðlamak konusunda da hem deðerlendirmeler yapmasý, tespitler yapmasý ve bununla ilgili de adýmlar atmasý muhakkak gerekiyor. Biz de kendi payýmýza düþen kadarýyla ilimizde tarýmý her birimizin konusu yapmaya gayret ediyoruz" diye konuþtu.

 

Pehlivan il genelinde yaptýklarý çalýþmalarý ve yürüttükleri projeleri anlattý.

 

Mersin Ticaret Borsasý Baþkaný Abdullah Özdemir’in de konuþma yaptýðý etkinlikte, tarýmda baþarýlý olan üreticilere plaket verildi.

Paylaþ :
EN DÜÞÜK EMEKLÝ MAAÞI NE KADAR OLACAK? ÝÞTE ÜZERÝNDE DURULAN 4 FORMÜL
CARETTA CARETTALAR MERSÝN KUMSALLARINA YUMURTA BIRAKMAYA BAÞLADI
KANLIDÝVANE’DE MÜZÝK TARÝHLE BULUÞTU
SON ANLAR NEFES KESTÝ! A MÝLLÝ TAKIMIMIZ, EURO 2024’TE SON 16’DA

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.