sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

HÝROÞÝMA DEÐIL BURSA

  •  6 Haziran 2024 Perþembe 17:50

Bursa’da Kestel ilçesinde fabrika bacalarýndan çýkan dumanlar adeta Hiroþima ve Nagazaki’ye atýlan atom bombasý sonrasý gökyüzüne daðýlan dumanlara benzetildi.

Türkiye’nin önemli sanayi þehirlerinden biri olan Bursa’da Kestel ilçesinde fabrika bacalarýndan çýkan dumanlar adeta Hiroþima ve Nagazaki’ye atýlan atom bombasý sonrasý gökyüzüne daðýlan dumanlara benzetildi. Bacalardan metrelerce yüksekliðe çýkan kapkara dumanlar Bursa’nýn hava kalitesini düþürürken insan saðlýðýna da ciddi zarar veriyor. Doða Dernekleri 7 gün 24 saat denetim takip ve denetim yapýlmasý gerektiðine dikkat çekilirken, bölge sakinleri de Kestel Belediyesi’nin 24 saat zamanlý denetim yapmasýný istiyor.

Türkiye’nin en önemli sanayi þehirlerinden biri olan Bursa’da hava kalitesi günden güne azalýyor. 17 Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) ev sahipliði yapan Bursa’da fabrika bacalarýndan metrelerce yüksekliðe çýkan kapkara dumanlar, Amerika’nýn Japonya’nýn Hiroþima þehrine attýðý atom bombasý sonrasý ortaya çýkan dumaný andýrýyor. Sanayi çevresindeki vatandaþlardan alýnan bilgilere göre hafta içi mesai saatleri sonrasý ve hafta sonlarý bacalardan çýkan dumanlar daha da artýyor. Sanayi bölgelerini bir kara bulut gibi saran dumanlarý gören vatandaþlar, hava kirliðinden dolayý tedirgin olduklarýný ifade etti.

Bacalý sanayide 7-24 takip þart

Hava kirliðini önlemek amacýyla bakanlýk tarafýndan baca emisyonlarýnýn sürekli takip edilmesini ifade eden DOÐADER Baþkaný Murat Demir, “Baþta Kestel, Yýldýrým, olmak üzere bölgedeki sanayi Bursa’nýn ciddi bir þekilde havasýný kirletmektedir. Baca emisyonlarý takip edilse , kontrol edilse Bursa’daki hava kalitesi ciddi manada deðiþecektir. Bursa’da insan yaþantýsý ve sanayi iç içe geçmiþ. Bu Bursa ovasýna zarar verdiði kadar insan saðlýðýna da tehdit ediyor. Aðýrlýklý olarak bacalý sanayi var, uzaktan baktýðýmýzda birçok yerden dumanlar çýkýyor. Bacalý sanayide olmazsa olmaz olan tek þey filtredir. Bacalý fabrikalarda filtre olmak zorunda ve takip edilmek zorundadýr. Bakanlýðýn bu konuda çalýþmalarý var fakat daha çok aðýr sanayide takip ettikleri bacalar var. Bütün bacalý sanayi kuruluþlarýnda bu sistemi getirmeleri gerekiyor. 7-24 online bir þekilde bacalarý takip etmeleri gerekiyor. Özellikle hafta içi mesai bitiminden sonra ve hafta sonlarý buradaki sanayiler daha bir kontrolsüz çalýþýyor. O gün ve o saatlerde denetlemeye tabi olmadýðý için ‘nasýl olsa kimse gelmeyecek’ diye daha pervasýz çalýþýyor. Takip edilse, filtreyi kullanmayanlara yaptýrým uygulansa bu sanayiler burada filtre kullanmak zorunda kalacak, daha dikkatli olmak zorunda kalacaklar” þeklinde konuþtu.

“Sanayiye karþý deðiliz ama”

Avrupa’daki sanayileþmeden örnek veren Gürsu Ziraat Odasý Baþkaný Kamil Dönmez, “Biz sanayiye karþý deðiliz, sanayi de bu ülkenin olmazsa olmazý ama sanayici tarýma, çiftçiler de sanayiciye zarar vermemelidir. Avrupa’ya gittiðinizde sanayinin þehrin içinde olduðunu görürsünüz. Þehrin içinde sanayi var ama bacasýnda filtre var, baca emisyonunu ölçüyorsunuz en ufak bir kimyasal yok. Kontroller ve takipler var, vatandaþlar da duyarlý. Demek ki böyle bir çalýþma þekli olabiliyor” dedi.

Öte yandan Kestel Belediyesi de denetim konusunda bakanlýktan yetki istedi. Bölge sakinleri Kestel Belediyesi’nden seçim öncesi verdiði sözleri tutmasýný 24 saat denetime bir an önce baþlamasý gerektiðini dile getirdiler.

Paylaþ :
DÜNYACA ÜNLÜ BANKADAN TÜRKÝYE ÝÇÝN TAHMÝN: ENFLASYON YÜZDE 40’A GERÝLEYECEK
YENÝ MR CÝHAZI ÝLE RANDEVU SÜRELERÝ KISALACAK
MERSÝN’ÝN TARÝHÝ VE TURÝSTLÝK YERLERÝNÝ SANAL GERÇEKLÝK GÖZLÜÐÜYLE KEÞFEDÝYORLAR
ACUN’DAN, FERDÝ KADIOÐLU ÝTÝRAFI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.