sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE ’SÝÝRT FISTIÐI MERSÝN’DE PROJESÝ KAPSAMINDA FÝDAN DAÐITILDI

  •  21 Mart 2024 Perþembe 09:34

Mersin Valiliði himayesinde Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü’nün gerçekleþtirdiði ’Siirt Fýstýðý Mersin’de projesi kapsamýnda kentteki üreticilere fidan daðýtýmý yapýldý.

Ýlk etapta 3 bin Siirt fýstýðý fidanýný Mezitli ilçesine baðlý Kuzucubelen, Kuzucu, Doðançay, Kocayer ve Tepeköy mahallelerinde ikamet eden emektar çiftçilere daðýtýmýný yapan Vali Ali Hamza Pehlivan, Siirt fýstýðýnýn, adýndan da anlaþýlacaðý gibi coðrafi olarak oldukça uzak bir diyarda yetiþen bir ürün olduðunu söyledi. Siirt fýstýðýnýn, yapýlan bilimsel araþtýrmalar sonrasý Kuzucubelen ve çevresinde de üretiminin yapýlabileceði konusunda bir fikir birliði oluþtuðunu kaydeden Vali Pehilvan, "Siirt fýstýðýnýn burada üretilmesiyle ilgili 3 ana gerekçemiz bulunuyor. Birincisi Siirt fýstýðýnýn su ihtiyacýnýn diðer ürünlere göre az olmasý. Bu çok önemli bir konu. Çünkü yaðmurlar azaldý, sular çekiliyor. Küresel ýsýnmaya baðlý iklim deðiþikliðini yaþýyoruz. Dolayýsýyla bir yandan mevcut kaynaklarýmýzý en iyi þekilde ve tasarrufla kullanmamýz icap ediyor. Bir yandan da sulama yapýlamadýðý veya az düzeyde yapýlabildiði yerlerde de alternatif ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Siirt fýstýðý diðer ürünler kadar su istemiyor. Ýkinci gerekçe de çok da fazla bakým ihtiyacý hissettirmiyor. Bu da önemli noktalardan birisidir. Çünkü belli ürünler sürekli baþýnda durmayý ve ilgilenmeyi gerektiriyor. Elbette ki bu ürünle de ilgilenilecek ama mukayese edildiðinde pek çok ürüne göre daha az bakým gerektiriyor. Üçüncü bir gerekçe ise ilaçlamanýn da en az gerektiði ürünlerden birisi olmasýdýr. Bu da üreticimiz için avantaj teþkil ediyor" dedi.

"Fýstýk üretiminde dünyada 3. sýradayýz"

Siirt fýstýðý üretiminin diðer gerekçelerden birinin de bu ürüne yönelik talebin gerek iç piyasada gerek dýþ piyasada oldukça yüksek olmasý olduðunu dile getiren Vali Pehlivan, "Fýstýk üretiminde dünyada 3. sýrada bulunuyoruz. Dünyada yaklaþýk 900 bin ton fýstýk üretiliyor. Bunun bir önceki yýl 240 bin tonunu, geçtiðimiz yýl da yaklaþýk 200 bin ton civarýnda üretimini gerçekleþtirmiþiz. Þimdi Mersin’deki mahallelerimizde bu ürünü deniyoruz. Ýnanýyorum ki baþarýlý olacaktýr. Örnek fidanlarýmýzý diktik. Býttým veya diðer adýyla menengiç fidanlarýnýn aþýlamalarýný 2 yýl içerisinde uzmaný arkadaþlar rehberliðinde gerçekleþtireceðiz. Ýnþallah baþarýlý olacak ve birkaç sene sonra birçok ürünün yetiþtiði, bereketli Çukurova ve çevresinde fýstýðýn da adýndan söz edileceðini düþünüyorum. Emek veren çiftçi kardeþlerimizin de emeðinin karþýlýðýný en iyi þekilde, en deðerli þekilde bulduðuna da tanýklýk edeceðimize yürekten inanýyorum" diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE TRAKTÖR ÞARAMPOLE DEVRÝLDÝ: 1 ÖLÜ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ ERKEK BASKET TAKIMI YARI FÝNAL’DE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.