Mersin’in Silifke ilçesinde hasadý yapýlan ve dalýnda 20 ila 30 TL’den satýlan incir üreticilerin yüzünü güldürürken, toplanan incirler Dubai ve Katar’a ihraç ediliyor.
Ýlçede özellikle Göksu Vadisindeki Keben, Sabak, Senir, Nuru, Ýmambekirli, Evkafçiftliði ve Kargýcak mahallelerinde üretimi sýklýkla yapýlan incir, yurdun deðiþik yerlerine gönderilmenin yanýnda üreticiler tarafýndan yol kenarlarýnda kurulan tezgâhlarda da 20 ila 30 TL arasýnda deðiþen fiyatlardan alýcý buluyor.
Silifke Ziraat Odasý Baþkaný Cafer Doygun, 210 dönüm arazideki incir aðaçlarýndan bu yýl 960 ton incir hasadýnýn beklendiðini kaydetti. Ýncir hasat sezonunun 2 ay sürdüðünü ifade eden Doygun, hasadý yapýlan incirin Dubai ve Katar'a ihraç edildiðini; Ýstanbul, Ankara, Doðu ve Güneydoðu illeri baþta olmak üzere talebe göre Türkiye'nin deðiþik illerine de gönderildiðini belirtti.
En erken incir bu yörede çýkýyor
Erkencilik ve damak zevki bakýmýndan Silifke yöresi ve Göksu Vadisinde üretilen incirlerin ayrý bir öneme sahip olduðunu vurgulayan Doygun, þunlarý söyledi:
“Göksu Vadisinin mikro klima özelliðinden dolayý ayrý bir damak zevkine sahiptir. En erken incir de bizim yöremizde çýktýðý ve hiçbir ilaç kullanýlmadan organik olarak üretildiði için büyük raðbet görüyor. Bu nedenle de üreticimiz erken hasat yapýp iyi bir fiyattan sattýðý için yüzü gülüyor.”
Üretici Sertaç Delal ise “Günlük topladýðýmýz incirlerimizi Türkiye'nin birçok iline gönderiyoruz. Dubai ve Katar'a ihracat oluyor. Þu an kilosunu 20 ila 30 liradan satýyoruz. Bölgemiz yaz meyveleri bakýmýndan çok zengin bir bölge. Özellikle incir en çok satýlan meyveler arasýnda yerini alýyor” dedi.