AKKUYU NGS, DÜNYANIN GELÝÞMÝÞ EN MODERN GÜVENLÝK SÝSTEMLERÝYLE DONATILIYOR
21 Eylül 2021 Salý 14:14
Mersin’de inþasý süren ve Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi, ülkenin enerji ihtiyacýna ve ekonomisine yapacaðý büyük katkýlarýn yaný sýra, dünyanýn en geliþmiþ güvenlik sistemlerini içeren tasarýmýyla da dikkat çekiyor.
Mersin'de inþasý süren ve Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi, ülkenin enerji ihtiyacýna ve ekonomisine yapacaðý büyük katkýlarýn yaný sýra, dünyanýn en geliþmiþ güvenlik sistemlerini içeren tasarýmýyla da dikkat çekiyor.
Rusya, ABD, AB, Hindistan, Çin, Japonya gibi ülkelerin katýlýmýyla Fransa'da bir araþtýrma merkezinde yürütülen dünyanýn en büyük füzyon projesi ‘ITER'de (Uluslararasý Termonükleer Deneysel Reaktör), reaktör tasarým mühendisi olarak görev yapan Dr. Can Turgut, Akkuyu NGS'nin ayný anda meydana gelebilecek birden çok ciddi kaza senaryosunun, doðal afetlerin yaný sýra, birden fazla güvenlik ya da reaktör ekipmanýnýn ayný anda çalýþmamasý gibi durumlarýn da göz önüne alýnarak tasarlandýðýný söyledi. Turgut, santralde kullanýlan ve 3+ nesil reaktör olarak kabul edilen VVER reaktörlerinin yangýn, deprem, tsunami, terör saldýrýsý ve sel gibi birçok ciddi kaza ve afet senaryosuna dayanýklý teknoloji ile donatýldýðýnýn altýný çizerek, “Akkuyu NGS, olasý tüm senaryolar ve kombinasyonlar dikkate alýnarak en üst ve en geliþmiþ seviye güvenlik sistemleri ile donatýlýyor. Santralin güvenlik sistemleri, aktif ve pasif sistemlerini bir araya getirmektedir. Aktif güvenlik sistemleri, güç kaynaðý ile beslenirken, pasif güvenlik sistemleri, dýþ güç kaynaðý ve personele ihtiyaç olmaksýzýn gerekli koþullarda devreye girecektir. Böylece, bu sistemler birbirini tamamlamaktadýrlar” dedi.