DOÐU AKDENÝZ’DE KÝRLÝLÝK GÖZLE GÖRÜLÜR HALE GELDÝ

Doðu Akdeniz’de 321 kilometre kýyýsý bulunan Mersin’de turizm noktalarýnýn da yer adlýðý sahil kesimlerinde görülen kirlilik dikkat çekerken uzmaný da uyardý. Mersin sahillerinde deniz yüzeyinde son günlerde gözlenen köpüklenme, renk deðiþimi ve kirlilik endiþeye neden olurken Prof. Dr. Deniz Ayas, vatandaþlardan sürekli ihbarlar aldýklarýný söyledi.
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Mersin’de sahillerde son günlerde görülen kirlilik dikkat çekmeye baþladý. Havalarýn ýsýnmasý, deniz sezonunun açýlmasýyla tatilcilerin yoðun olarak gelmeye baþladýðý kentte oraya çýkan köpüklenme baþta olmak üzere plastik atýklarýn yoðunluðu endiþeye neden olmaya baþladý. Deniz suyunun 28 derecelere çýktýðý bugünlerde Akdeniz’e 321 kilometre kýyýsý olan Mersin’de bir çok noktada görülen kirlilik ile ilgili çalýþmalar yapan MEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Deniz Ayas bilgi verdi. Prof.Dr. Ayas, "Mersin Körfezi, Doðu Akdeniz’in en kirli körfezlerinden bir tanesi. Hem fiziksel, hem kimyasal hem de biyolojik kirlilik tiplerine yoðun bir þekilde maruz kalýyor" dedi.
Prof. Dr. Ayas, Mersin Körfezi’nde yaþanan deniz kirliliðinin temel sebeplerinden biri, karadan denize yoðun þekilde taþýnan evsel, endüstriyel ve tarýmsal atýklar olduðunu söyledi. Deniz ekosisteminde yýllar içinde ya da mevsimlere baðlý olarak çeþitli biyolojik olaylarýn meydana geldiðini ve artýk kronikleþtiðine dikkat çeken Prof. Dr. Ayas, "Denizde yýllar içerisinde ya da mevsimlere baðlý olarak çeþitli biyolojik fenomen dediðimiz olaylar meydana geliyor. Bunlardan bir tanesi ‘alg patlamalarý’ ya da müsilaj oluþumu gibi. Mersin Körfezi yýl içerisinde tekrarlayan þekilde, artýk kronikleþmiþ bir düzeyde. Bunun temelinde aslýnda denizdeki azot ve fosfor miktarýnýn artmasý, buna baðlý da plankton dediðimiz deniz canlýlarýnýn sayýlarýný arttýrarak oluþturduklarý bir biyolojik olayla karþý karþýya kalýyoruz. Bu durum aslýnda bize körfezin saðlýðýnýn hiç de iyi olmadýðýnýn bir göstergesi. Bize çok sayýda vatandaþlarýn ihbarlarý sonucunda su numuneleri geliyor. Bunlardan bir kýsmýnda plastik kirliliðini görüyoruz, bir kýsmýnda mikro plastik kirliliðini görüyoruz. Dediðimiz gibi biyolojik açýdan zararlý türler ya da büyük kümülatif biyokütle oluþturan türlerin varlýðýný tespit ediyoruz" þeklinde konuþtu.
Mevcut durumun sürdürülemez olduðuna deðinen Prof. Dr. Ayas, körfezin korunmasý için atýlmasý gereken adýmlarý anlattý. Ayas, "Kentin arýtma sisteminin güçlendirilmesi gerekiyor. Çünkü yoðun miktarda kirleticiler evsel kaynaklardan denize taþýnýyor. Bunun dýþýnda kýyýlarda, özellikle turizm alanlarýnda kullanýlan alanlarýn ‘koru-kullan’ dengesi içerisinde yapýlmasý gerekiyor. Bir kirlilik oluþturmayacak þekilde turizm faaliyetlerinin ve kentteki bütün tarýmsal faaliyetlerin yeniden ele alýnýp yeniden planlanmasý gerekiyor. Bu önlemler uygulanabilirse, arýtma altyapýsý geliþtirilirse Mersin Körfezi’ndeki bu kronikleþmiþ sorun, belki süreç içerisinde ortadan kalkacak bir noktaya getirilebilir" diye konuþtu.
SUN RTV | Mersin | Kurumsal Web Sitesi | www.sunrtv.com.tr | © Copyright 2021-2025 Tüm Haklarý Saklýdýr.
URA MEDYA