SEÇER "MERSÝN’DE HÝZMETTE ’KAPSAYICILIK’ VAR"

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, Mersin’de hizmette kapsayýcýlýk ve güler yüz olduðunu belirterek, "Mut’ta da Anamur’da da Tarsus’ta da merkezde de insanlar kendini deðerli hissediyor. Her vatandaþ bize ulaþabiliyor. Bundan daha büyük zenginlik olmaz. Mersin emin ellerde. Halkýn sevgisini ve güvenini aldýk" dedi.
Mersin Büyükþehir Belediye Meclisinin 2025 Yýlý Nisan Ayý Olaðan Toplantýsýnýn 1. Birleþimi, Belediye Baþkaný Vahap Seçer baþkanlýðýnda gerçekleþtirildi. Toplantýda, ‘Mersin Büyükþehir Belediyesi 2024 Yýlý Faaliyet Raporu’ oy birliðiyle kabul edilirken ayrýca, Büyükþehir Belediye Encümenine 5 üye ve çeþitli komisyonlara da 7’þer üye seçimi yapýldý. Toplantýda ‘Denetim Komisyonu Raporu’ da meclis üyelerinin bilgisine sunuldu.
Kongre ve Sergi Sarayý Çok Amaçlý Salonda gerçekleþtirilen Meclis Toplantýsýnda, birimlerden gelen 35, komisyonlara havale edilen 27 ve gündem dýþý 3 madde olmak üzere toplam 65 madde görüþüldü.
Toplantýda konuþan Belediye Baþkaný Vahap Seçer, ‘7. Tour of Mersin Uluslararasý Bisiklet Turu’nu tamamladýklarýný hatýrlatarak, Mersin’in artýk yalnýzca bir liman, tarým ve ticaret þehri deðil, ayný zamanda bir spor kenti olduðunu vurguladý. ‘Spor kenti’ olma hedefini de her yýl istikrarlý bir þekilde büyüttükleri etkinliklerle gerçeðe dönüþtürdüklerini kaydeden Seçer, "4 gün boyunca 6 kýta, 33 ülkeden 173 sporcu Toroslar’dan Akdeniz kýyýlarýna, yaylalardan sahil þeridine kadar Mersin’in eþsiz coðrafyasýnda pedal çevirdi. Bu sadece bir bisiklet yarýþý deðil; Mersin’in doðasýný, tarihini, kardeþliðini ve dinamizmini dünyaya gösterdiðimiz bir vitrindi" ifadelerini kullanarak organizasyonda emeði geçenlere teþekkür etti. Organizasyonun son derece baþarýlý geçtiðinin de altýný çizen Seçer, 13 ilçeyi kapsamasýnýn da önemine deðinerek, bu tür etkinliklerin siyaset üstü olduðunun vurgusunu yaptý.
Mersin Büyükþehir Beledyesinin ’Kýr Çiçekleri Projesi’nden yetiþen sporcu Nidanur Turhan’ýn 9 Nisan’da Sýrbistan’da düzenlenen Liseler Arasý Dünya Þampiyonasý’nda gülle atma branþýnda dünya ikincisi olarak herkesi gururlandýrdýðýný dile getiren Seçer, "Ýþte fýrsat eþitliði, keþfetmek, devlet ve belediye olmanýn sorumluluðu, bu deðerlerimizi açýða çýkarmaktýr" diye konuþtu.
Kadýnlar Euroleague final maçýnda Prag’la karþý karþýya gelen ve Avrupa ikincisi olan ÇBK Mersin’i kutlayan Seçer, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde mücadele eden Mersin Spor Kulübü (MSK) Erkek Basketbol Takýmýnýn da þu anda ilk 7’de olduðunu kaydederek, çok önemli ve güçlü takýmlarla mücadele ettiðini kaydetti.
Büyükþehir Belediyesi tarafýndan Tarsus’un ardýndan Erdemli’de de ‘Emekli Evi’ve ‘Haným Evi’nin hizmete girdiðini kaydeden Seçer, bu sosyal hizmet alanlarýnýn kadýnlarýn ve emeklilerin sosyalleþebileceði, nefes alabileceði, kendini deðerli hissedeceði ve tamamen ücretsiz hizmet sunan yaþam alanlarý olduðunu söyledi. Seçer, bu mekânlarýn sadece birer bina deðil, toplumsal dayanýþmanýn, saygýnýn ve eþitliðin adresi olduðunu da aktararak, kýrsalla yoðun baðlantýsý olan bütün ilçelerde bu hizmeti vereceklerini kaydetti.
Meclis Toplantýsýnda, ‘Mersin Büyükþehir Belediyesi 2024 Yýlý Faaliyet Raporu’oy birliðiyle kabul edildi. Toplantýda, rapor görüþülürken oturumu Mersin Büyükþehir Belediye Meclis 1. Baþkanvekili Ali Uyan yönetti. Seçer, 2024 yýlý Faaliyet Raporu’na iliþkin meclis üyelerinden gelen deðerlendirmelere yanýt verirken, bir meclis üyesinin 2024 Yýlý Faaliyet Raporuna göre sosyal belediyecilik hizmetlerine alt ve üst yapý çalýþmalarýndan daha fazla önem verildiðine yönelik yaptýðý eleþtiriye yanýt olarak, "Belediye deyince insanlarýn aklýna baþta imar, imar rantý, yol ve bina gelir. Biz en baþtan, ‘belediyecilik bu deðil’ diye düþüncemizi ortaya koyduk. Bizim her sabah okula giden çocuða verdiðimiz bir tas çorbadan tutun, Mut’un, Gülnar’ýn bir köyünden Ayþe bacýnýn bizden aldýðý 25 kýl keçisine, Mut’un köyünden gelip çocuðunu ameliyat ettiren ve burada 15 gün konaklayan Ayþe bacýmý misafir etmemize, hastasý olan Mehmet aðanýn 90 yaþýndaki annesini gidip evinde yýkayan, temizleyen belediye hizmetlerine kadar bunlarýn hepsi sosyal politikalardýr. Biz bundan kaçmadýk, kaçmayacaðýz. Bunlarýn çok daha fazlasýný, farklý modeller geliþtirerek uygulamaya devam edeceðiz" þeklinde konuþtu.
Seçer, belediyecilikte doðumdan ölüme kadar hizmetin bir döngü þeklinde devam etmesi gerektiðini ve Mersin Büyükþehir Belediyesinin de bu doðrultuda hareket ettiðini belirterek, "Türkiye’ye örnek olan Sosyal Politikalar Ofisi’ni kurduk ve 100’den fazla sosyal politika uyguluyoruz. Mersin Büyükþehir Belediyesi; hamile kadýnlara süt, yeni doðan çocuklara bebek paketi gönderiyor, özel gereksinimli çocuklara özel birimler açarak, tedavisine ve eðitimine katký sunuyor. Mersin Büyükþehir çocuk genç olduðunda ve üniversiteye gideceði zaman açtýðý merkezlerle onlara katký sunuyor, çocuk meslek ediniyor ve açtýðý meslek edindirme kurslarýyla ona imkan saðlýyor. Çocuk olgunlaþýyor hastasý ve ihtiyaçlarý oluyor, evine ekmek götüremiyor; burada da 25 TL’ye 3 çeþit yemek veriyoruz. Doðumdan ölüme kadar belediye; iþte sosyal belediyecilik budur" diye konuþtu.
Mersin Büyükþehir Belediyesinin sosyal politikalar konusunda son derece baþarýlý, halkýn her kesimine dokunan, kaynaklarýný son derece rasyonel ve fizibil kullanan bir belediye olduðunu vurgulayan Seçer, "El yordamýyla bir iþ yapmayýz. Bizim projelerimiz; uyguladýðýmýz tarým desteklerinden diðer sosyal politikalara kadar sonuç alýcý projelerdir" dedi.
Büyükþehir olarak en fazla bütçeyi, alt yapý yatýrýmlarýna ayýrdýklarýný ancak sosyal politikalarýn vatandaþ nezdinde daha çok karþýlýk bulduðunu belirten Seçer, bu politikalarý uygularken yol gibi hizmetlere de ayný oranda aðýrlýk verdiklerini kaydederek her alanda en kaliteli hizmetleri yaptýklarýný söyledi. Seçer, "Burada kýrsal bölgelerin meclis üyeleri de var ve bizden hiçbir zaman, ‘malzememiz, paramýz yok, yapamayýz’ sözlerini duymadýlar. Mutlaka programdadýr. Biz, sosyal politikalarý uygularken yol iþlerini de kaldýrýp bir kenara atmadýk" sözlerine yer verdi.
Büyükþehir Belediyesinin 2020-2024 yýllarý arasýnda 2 milyon 135 bin 858 tonluk sýcak asfalt ile yaklaþýk bin 391 kilometre yol yapýmý gerçekleþtirdiðini, 3 bin 526 kilometre de sathi kaplama yol çalýþmasý yaptýðýný belirten Seçer, bu çalýþmalarýn da kente marka deðer kazandýran çalýþmalar olduðunu kaydetti. Belediyeye ait 400 otobüs olduðunu ve bu otobüslerden 205’inin CNG’li olduðunu vurgulayan Seçer, 67 otobüsün de köylere kadar gittiðine dikkat çekti. Çevre dostu otobüsleri belediyeye kazandýrdýklarýný ve bunlarý da öz kaynaklarýndan yaptýklarýný kaydeden Seçer, "Sadece 105 tanesini Green City kapsamýnda EBRD’den aldýk. Mersin’i otobüs filosuna kavuþturduk. Bunlar þehrin ulaþým altyapýsý için gerekli olan þeyler. Yaylalara, en ücra köþelere kadar olan her güzergahta otobüslerimiz çalýþýyor. Bunlar kentin marka deðerine katký sunuyor" ifadelerini kullandý.
Büyükþehir Belediyesinin yaný sýra MESKÝ Genel Müdürlüðünün de altyapý çalýþmalarý yaptýðýný belirten Seçer, "MESKÝ 17,5 milyar liralýk yatýrým ile tüm tarihlerin en büyük yatýrýmýný yapýyor" dedi. Öz kaynaklar, hibeler ve geri ödemeli kredilerle bu yatýrýmlarý yapacaklarýný ifade eden Seçer, "Bunlar þehrin marka deðerini artýracak. Anamur’dan Tarsus’a kadar bir damla kirli su denize akmayacak" þeklinde konuþtu.
Göreve geldiði günden bu yana en düþük bütçe gerçekleþme oranýnýn 2024 yýlýnda olduðunu söyleyen Seçer, gider bütçesinin yüzde 87, gelir bütçesinin ise yüzde 90 gerçekleþtiðini belirtti. Seçer, "Yaptýðýmýz her þey gerçekçi, hiç hayal satmýyoruz" diye konuþtu. 2024 yýlýnýn sonunda vergi borcunu tamamen ödediklerini ve SGK borcunun da yapýlandýrýlarak ödendiðini vurgulayan Seçer, "Biz art niyetli deðiliz, biz siyasetçiyiz. Bir kurum yönetiyoruz, para ve insan yönetimi var. Kafam yatýrýmlarda iþ insanýdýr ama hizmette, halkçýyýmdýr. Bakýn sahilleri satmadýk, kiraya vermedik, tanýdýklarýmýza da vermedik, halka açtýk" sözlerine yer verdi.
Daha fazla yatýrým yapmak istediklerinin altýný çizen Seçer, bugün geldikleri noktada ekonomik koþullardan dolayý belediyelerin vergi gelirlerinin düþtüðüne ya da sabit kaldýðýna dikkat çekerken, metro ve tramvay projeleri için yurt dýþýndan kredi kullanma izni alamadýklarýný söyledi.
Mersin için hizmet ederken merkezi hükümetten destek almak için gayret sarf ettiklerini belirten Seçer, þöyle devam etti; "Mersin’de güzel þeyler oluyor. Mersin’de huzur oluyor, ayrýmcýlýk olmuyor. Mersin’de vatandaþýn en çok þikâyet ettiði adaletsizlik yok, hizmette kapsayýcýlýk ve güler yüz var. Mut’ta da Anamur’da da Tarsus’ta da merkezde de insanlar kendini deðerli hissediyor. Parti ayrýmý asla konuþulmuyor. Belediye baþkanýnýn kapýsýndan hangi siyasi partiye mensup olursa olsun her siyasetçi girip derdini anlatabiliyor. Her vatandaþ bize ulaþabiliyor. Bundan daha büyük zenginlik olmaz. Mersin emin ellerde. Halkýn sevgisini ve güvenini aldýk" ifadelerini kullandý.
Tasarruf tedbirleri kapsamýnda belediye harcamalarýna oldukça dikkat ettiklerinin altýný çizen Seçer, bu hususta ince eleyip sýk dokuduklarýný dile getirdi. Belediye baþkaný olarak her zaman lüks harcamalardan kaçýndýklarýnýn da altýný çizen Seçer, "Tasarruf dediðiniz zaman biz, diðer belediyelere gerçekten ders veriyoruz" diyerek bu konuda hassas davrandýðýný kaydetti.
SUN RTV | Mersin | Kurumsal Web Sitesi | www.sunrtv.com.tr | © Copyright 2021-2025 Tüm Haklarý Saklýdýr.
URA MEDYA