Genel Cerrah Uzmaný Prof. Dr. Aydemir Ölmez, "Kansere karþý önlem alýnmazsa 2030 yýlýna kadar 30 milyon kanser vakasý öngörülüyor" dedi.
Genel Cerrahi Uzmaný Prof. Dr. Aydemir Ölmez, kanser vakalarýnýn arttýðýna iþaret ederek, "Erken teþhis çok önemli. Teþhis sayesinde hastalýða daha çabuk müdahale edilebilir" ifadelerini kullandý.
Erkeklerde en çok akciðer ve prostat, kadýnlarda ise meme kanserinin sýk görülen kanser türleri olduðunu kaydeden Ölmez, "Kansere karþý gerekli önlemler alýnmazsa, 2030 yýlýnda 30 milyon yeni kanser vakasýnýn ortaya çýkmasý bekleniyor. Bu anlamda önlem, erken teþhis zamanýnda ve kaliteli tedavi stratejileriyle her yýl dünyada 3,7 milyon insanýn hayatý kurtarýlabilir. Ýþte bu sorun çerçevesinde bizde týbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi ve cerrahi onkoloji birimlerinde hizmet verip, zamanýnda ve kaliteli tedavi yolunda adým atmaktayýz" diye konuþtu.
"Reflüye dikkat"
Reflüye karþý da dikkat edilmesi uyarýsýnda bulunan Ölmez, þu ifadeleri kullandý; "Reflü hastalýðý, mide içindeki asitli ve enzimli sývýnýn mide ile yemek borusu arasýndaki açýnýn bozulmasý nedeniyle yemek borusuna kaçýp, yemek borusunun mukozasýnda tahriþe yol açmasý sonucu ortaya çýkan bir hastalýktýr. Belirtileri ise göðüs aðrýsý, ses kýsýklýðý, aðza ekþi, acý su gelmesi yaný sýra ’barrett özofagus’ dediðimiz yemek borusunun alt ucunda bir patolojiye yol açýyor. Bu patoloji de ileriki dönemlerde kansere yol açabilmektedir. Reflü tedavisi cerrahi olarak yapýlabilmektedir. Bu konuda da dikkat edilmeli. Hekime baþvurulmalý."