sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

Akdeniz’de av yasaðýnýn 15 Eylül’de kalkmasýyla tezgahlarda balýk bolluðu yaþanýyor

  •  27 Eylül 2024 Cuma 10:17

Akdeniz’de av yasaðýnýn 15 Eylül’de kalkmasýyla tezgahlarda balýk bolluðu yaþanýyor. Mersin Balýkçýlar Derneði Baþkaný Adnan Polat, tezgahlarda balýk çeþitliliðinin artmaya baþladýðýný belirterek, "Eylül, ekim, kasým aylarý balýkta bolluðun, bereketin olduðu aylardýr ve fiyatlarýn en uygun olduðu aylardýr" dedi.

Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde 1 Eylül’de av yasaðýnýn kalkmasýyla tezgahlarda balýk bolluðu artarken, fiyatlar da düþmeye baþladý. 15 Eylül’de Akdeniz’deki av yasaðýnýn da kalkmasýyla Mersin’deki tezgahlarda balýk çeþitliliði artmaya baþladý. Balýkçý esnafý en uygun fiyata ve en taze balýðý tüketmek için eylül, ekim ve kasým aylarýný önerirken, vatandaþlarý bu fýrsatý deðerlendirmeye davet ediyor.

 

"Balýk çeþitliliðimiz gelmeye baþladý"

Mersin Balýkçýlar Derneði Baþkaný Adnan Polat, Akdeniz’de av yasaðýnýn 15 Eylül’de sona erdiðini, ancak 4-5 gün havalarýn soðuk ve fýrtýnalý gitmesi nedeniyle rötar yaþadýklarýný söyledi. Havalarýn oturmasýnýn ardýndan balýkçýlarýn denize açýldýðýný ifade eden Polat, "Bol bereketli bir mevsim bekliyoruz. Balýk çeþitliliðimiz gelmeye baþladý. Havalarýn iyi gitmesiyle de bu bolluðun ve bereketin artacaðýný öngörüyoruz. Eylül, ekim, kasým aylarý balýkta, bolluðun, bereketin olduðu aylardýr ve fiyatlarýn en uygun olduðu aylardýr. Þu an fiyatlarýmýzda büyük düþüþler var. Barbunya fiyatlarýmýz; Akdeniz’in balýðý barbunya 100 liradan baþlýyor, 150-200 TL’ye kadar barbunyalar var. Yaz sezonunda bunu 400-500 liraya satýyorduk. Sardalya fiyatlarýmýzda düþüþ var; 100-120 liraya sattýðýmýz sardalya þu an 60-70 TL arasýnda deðiþiyor. Hamsi fiyatlarýmýz 80-100 TL arasýnda deðiþiyor. Palamut 100 TL’ye gidiyor. Akdeniz’in de büyük yerli palamutlarý var; her biri 2-3 kilo, onlarý da tanesi 100-150 liraya satýyoruz. Her bütçeye uygun, her keseye uygun balýk fiyatlarýmýz var. Halkýmýzý balýk yemeye davet ediyoruz" dedi.

 

"Barbunya ve gümüþ balýðýna talep oldukça fazla"

Vatandaþlarýn barbunya ve gümüþ balýðýna talebinin oldukça fazla olduðunu dile getiren Polat, "Barbunya lezzetli bir balýk. Omega-3 aþýsýndan da zengin. Gümüþ de kýlçýksýz bir balýk; çocuklardan yaþlýlara kadar her kesime hitap edecek, eti beyaz, kýlçýksýz ve lezzetli bir balýk. Gümüþü yaðda kýzartýrsanýz koku da yapmýyor. Ayrýca palamut, hamsi ve sardalyaya da raðbet var" diye konuþtu.

 

"Ucuz balýk yaklaþýk 2 ay daha devam eder"

Balýkçý esnafý Ýsmail Polat da Akdeniz’de Marmara ve Karadeniz’de hamsi bolluðu yaþandýðýný ifade etti. Bu bolluðun Mersin’deki fiyatlarý aþaðý çektiðini ifade eden Polat, "Orada bolluk yaþandýðý zaman bizim buradaki balýk fiyatlarý otomatikman düþüyor. Biz barbunumuzu, gümüþümüzü, istavritimizi, dil balýðýmýzý, mercanýmýzý normalde Ankara’ya, Ýstanbul’a, Ýzmir’e, dýþ illere gönderiyorduk. Oradaki palamutun, hamsinin bolluðundan dolayý bu balýklarý dýþ illere göndermiyor, burada halka sunmaya çalýþýyoruz. Ucuz balýk yaklaþýk 2 ay daha devam eder. Ne zaman Karadeniz’de, Ýstanbul’da hamsi, palamut bolluðu kesilir, o zaman fiyatlar yükselmeye baþlar" dedi.


 

Eylül, ekim ve kasým ayýnýn balýk mevsimi olarak nitelendiren Polat, "Kasýmýn sonuna kadar halkýmýz ucuz balýk yiyebilir. Kasýmdan sonra havalarýn soðumaya baþlamasýyla otomatikman fiyat yükseliyor" diye konuþtu.

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
Trafik Park, hem çocuklarýn hem de velilerin gözdesi oldu
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
Trendyol Süper Lig’de 7. hafta heyecaný

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.