sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

Çiftlik Bank davasý sanýðý ’Tosuncuk’ lakaplý Mehmet Aydýn’ýn 88 bin 302 yýl hapsi istendi

  •  26 Eylül 2024 Perþembe 08:45

Çiftlik Bank davasýnda savcý mütalaasýný açýkladý. Mütalaada, sistemin kurucusu Mehmet Aydýn’ýn 4414 müþteki yönünden ve 3 ayrý suçtan 88 bin 302 yýla kadar hapsi talep edildi. Kara kutu olduðu iddia edilen ve tutuksuz yargýlanan Osman Naim Kaya yeniden tutuklandý.

Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen ve gelir getirme vaadiyle çok sayýda kiþinin maðdur olmasýna yol açan sisteme iliþkin davada sanýklar hakkýnda istenen cezalar belli oldu.

 

Sistemin kurucusu ve 3 Temmuz 2021'de tutuklanan 'Tosuncuk' lakaplý Mehmet Aydýn'ýn da aralarýnda bulunduðu 20 sanýðýn yargýlanmasýna devam edildi. Anadolu 6. Aðýr Ceza Mahkemesinde görülen duruþmaya, tutuklu sanýk Mehmet Aydýn ve Fatih Aydýn, SEGBÝS (Ses ve Görüntü Biliþim Sistemi) ile baðlandý. Kara kutu olduðu iddia edilen tutuksuz sanýk Osman Naim Kaya, Cafer Çolak, Serdar Tosun ve sanýk avukatlarý ise salonda hazýr bulundu. Cumhuriyet savcýsý mütalaasýnda, sanýk Mehmet Aydýn, Fatih Aydýn ve Osman Naim K hakkýnda "Biliþim sistemleri aracýlýðýyla dolandýrýcýlýk" suçundan 4 bin 414 kez olmak üzere "suç örgütü kurma" ve "suçtan kaynaklanan mal varlýðý deðerlerini aklama" suçlarýndan toplamda 88 bin 302'þer yýla kadar hapisle cezalandýrýlmasý talep edildi. Diðer sanýklar için de deðiþen oranlarda hapis cezalarý istendi.

 

"SUÇ ÝÞLENDÝÐÝ DÖNEMDE TÜRKÝYE'DE BÝLE YOKTUM"

Esasa iliþkin söz verilen tutuklu sanýk Mehmet Aydýn ve Fatih Aydýn, mütalaaya karþý savunma yapmak için süre talep etti. Tutuksuz sanýk Osman Naim Kaya ise, "Suç iþlendiði dönemde Türkiye'de bile yoktum. Adli kontrol ile serbest kalma durumumun devam etmesini istiyorum" dedi.

 

Mahkeme, Mehmet ve Fatih Aydýn'ýn tutukluluk halinin devamýna, tutuksuz sanýklar Osman Naim Kaya, Cafer Çolak ve Serdal Dostdoðru'nun kaçma þüphesi nedeniyle tutuklanmasýna diðer 14 sanýk hakkýnda ise tutuklamaya yönelik yakalama kararý verildi. Duruþma, sanýklarýn esasa iliþkin savunma yapmalarý için ertelendi.

 

NE OLMUÞTU?

Sistemin kurucusu ve iki yýldan fazla süre firari olan Mehmet Aydýn, Türkiye'nin talebi üzerine Brezilya tarafýndan sýnýr dýþý edilmiþti. "Tosuncuk" lakabýyla tanýnan Aydýn, 3 Temmuz 2021'de Ýstanbul Havalimaný'nda uçakta gözaltýna alýnmýþ, 102 maðdurun þikayeti üzerine hakkýnda baþlatýlan soruþturma kapsamýnda "suç iþlemek amacýyla örgüt kurma", "biliþim sistemleri banka veya kredi kurumlarýnýn araç olarak kullanýlmasý suretiyle dolandýrýcýlýk", "tacir veya þirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandýrýcýlýðý" suçlarýndan tutuklanmýþtý.

 

"Çiftlik Bank" sistemine iliþkin soruþturma kapsamýnda "Bankacýlýk Kanunu'na aykýrýlýk", "suç iþlemek amacýyla örgüt kurma", "suçtan kaynaklanan mal varlýðý deðerlerini aklama", "biliþim sistemleri, banka veya kredi kurumlarýnýn araç olarak kullanýlmasý suretiyle dolandýrýcýlýk" ve "tacir veya þirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandýrýcýlýðý" suçlarýndan firari olarak aranan Fatih Aydýn, Temmuz 2021'de Uruguay'da yakalanmýþtý. Aydýn için Anadolu Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca yürütülen soruþturma kapsamýnda iade talebinde bulunulmuþ, ardýndan 2 Kasým 2021'de Türkiye'ye getirilen sanýk hakimlikçe tutuklanmýþtý.

 

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
Sýfýr araç alacaklar dikkat! Vergide e-Tebligat zorunluluðu getirildi
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
Trendyol Süper Lig’de 7. hafta heyecaný

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.