sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

Erdoðan’ýn baþdanýþmanýndan “Anayasa’nýn 4’üncü maddesine karþýyýz” diyen Yapýcýoðlu’na yanýt

  •  18 Eylül 2024 Çarþamba 11:13

Cumhurbaþkaný Baþdanýþmaný Mehmet Uçum, Anayasa’nýn 4. maddesinin kaldýrýlmasý gerektiðini savunan HÜDA PAR Genel Baþkaný Zekeriya Yapýcýoðlu’na yanýt verdi. Uçum “Deðiþtirilmezlik ilkesi kurucu neslin gelecek kuþaklara nasihatýdýr, söylendiðinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak deðildir, bu maddeten mümkün de olmaz” ifadelerini kullandý.

Cumhur Ýttifaký üyesi HÜDA Par Genel Baþkaný Zekeriya Yapýcýoðlu’nun Anayasa’nýn 4. maddesinin kaldýrýlmasý gerektiðini savunan sözleri gündeme bomba gibi düþtü.
CUMHURBAÞKANLIÐINDAN YANIT GECÝKMEDÝ
Yapýcýoðlu’nun sözleri sonrasý iktidar kanadýndan nasýl bir yanýt geleceði merak konusu olurken Cumhurbaþkaný Baþdanýþmaný ve Cumhurbaþkanlýðý Hukuk Politikalarý Kurulu Baþkanvekili Mehmet Uçum konuyla ilgili deðerlendirmelerde bulundu.

“HER KUÞAK KENDÝ KURUCULUÐUNU YAPMA HAKKINA SAHÝPTÝR”
X hesabýndan paylaþým yapan Uçum “Deðiþtirilmezlik ilkesi kurucu neslin gelecek kuþaklara nasihatýdýr, söylendiðinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak deðildir, bu maddeten mümkün de olmaz. Çünkü nihayetinde her kuþak kendi kuruculuðunu yapma hakkýna sahiptir. Ancak her yeni kuruculuk önceki neslin birikimine dayanmak zorundadýr. Aksi takdirde devletin, ulusun ve ülkenin devamlýlýðýný saðlamak riske girer. Hatta devamlýlýk saðlanamaz” dedi.
Mehmet Uçum’un paylaþýmýnýn tamamý þu þekilde;

“BÝR SABAH NOTU:
Yeni anayasa tartýþmasý bakýmýndan iki konuya açýklýk getirmek gerekir:

 

1-) ÝLK ÜÇ MADDE VE DEÐÝÞTÝRÝLMEZLÝK ÝLKESÝ
Öncelikle belirtelim ki ilk üç maddenin ve ilk üç maddeye iliþkin “deðiþtirilmezlik ilkesi”nin korunmasý gerekir.
Aktüel gündeme bakýlýrsa aslýnda ilk üç maddedeki esaslar tartýþma konusu deðil. Türkiye toplumunun ilk üç madde konusunda genel mutabakatý olduðu görülüyor. Aktüel açýsýndan mesele gelecek kuþaklar bakýmýndan ilk üç maddeye iliþkin deðiþtirilmezlik ilkesinin anlamýdýr.
Bu yönüyle deðiþtirilmezlik ilkesi yaklaþýmý gelecek kuþaklara ülkesel birikimin korunmasýyla ilgili güçlü bir siyasi ve hukuki perspektif sunmak anlamýna gelir.
Ayrýca deðiþtirilmezlik ilkesi kurucu neslin gelecek kuþaklara nasihatýdýr, söylendiðinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak deðildir, bu maddeten mümkün de olmaz.
Çünkü nihayetinde her kuþak kendi kuruculuðunu yapma hakkýna sahiptir. Ancak her yeni kuruculuk önceki neslin birikimine dayanmak zorundadýr. Aksi takdirde devletin, ulusun ve ülkenin devamlýlýðýný saðlamak riske girer. Hatta devamlýlýk saðlanamaz.
Diðer deyiþle hiç bir yeni kuruculuk geçmiþi sýfýrlayarak yapýlamaz. Nesnel olarak da öznel olarak da bu imkansýzdýr. Bu nedenle deðiþtirilmezlik ilkesi ülkesel birliðin ve devamlýlýðýn temeli demektir. Bu temele sahip çýkmak da gelecek neslin ödevidir. Bu ödevi hatýrlatacak deðiþtirilmezlik ilkesini vurgulamak da mevcut neslin görevidir.

 

2-) VATANDAÞLIK
Vatandaþlýk toplumun özelliklerine ve çeþitliliðine göre deðil; milletin niteliklerine ve birliðine göre belirlenir; vatandaþlýk toplumun üyesi olmaktan doðmaz, milletin mensubu olmaktan kaynaklanýr.
Türk vatandaþlýðýnýn içeriðini Cumhuriyet vatandaþlýðý oluþturur. Yani Türk vatandaþlýðý kurtuluþ ve kuruluþ sürecinin ortaya çýkardýðý olgusal bir vatandaþlýktýr. Kesinlikle bir etnisiteye dayanmaz ve asla ýrki bir vatandaþlýk deðildir.
Atatürk “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkýna Türk Milleti denir” tanýmýný yapmýþtýr.
Bu tanýmdan yola çýkarak belirlemek gerekirse Türk vatandaþlýðý Cumhuriyetin kurucusu olan Türk Milletinin mensubu olmaktýr.
Bu nedenle Türk vatandaþlýðý Anayasa ile verilen bir vatandaþlýk yani anayasal vatandaþlýk deðil Anayasa ile tespit ve teþhis edilen ve anayasa ile hukuku oluþturulan vatandaþlýktýr.
Yeni anayasa Türk vatandaþlýðý kavramýný elbette koruyacaktýr. Çünkü Türk vatandaþlýðý kavramý anayasa hukukuyla üzerinde oynanacak yani sadece hukukun konusu olan bir kavram deðildir. Türk vatandaþlýðý ismiyle de içeriðiyle de tartýþýlamaz.”

Paylaþ :
FED, FAÝZ ORANINI DÖRT YIL ARADAN SONRA ÝNDÝRDÝ
Evini satacaklar ve kiralayacaklar dikkat
KADINLAR EL EMEÐÝ GÖZ NURU ÜRÜNLERÝNÝ SERGÝLEDÝ
Fenerbahçe - Galatasaray derbisinin Kadýköy karnesi

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.