sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ZORUNLU AFET SÝGORTASI GENÝÞLETÝLÝYOR

  •  18 Eylül 2024 Çarþamba 11:09

DASK’ýn ZAS’a dönüþümü, sigorta kapsamýný deprem dýþýndaki afetleri de içine alacak þekilde geniþletti.

Sigortacýlar, Gölcük Depremi sonrasý hayatýmýza giren Doðal Afet Sigortalarý Kurumu (DASK) Sigortasý'nýn kapsamýnýn, Zorunlu Afet Sigortasý (ZAS) ile geniþletilecek olmasý nedeniyle düzenlenen toplantý için Ýzmir Ticaret Odasý'nda (ÝZTO) buluþtu.

Ýklim krizinin de etkisiyle afetlerin çok daha çeþitli hale gelmesi, fýrtýna, sel, dolu, tsunami ve yangýnlardan kaynaklanan hasarlarýn artmasý nedeniyle, depremin yaný sýra diðer doða kaynaklý afetler bakýmýndan da sigorta himayesinin zorunlu tutulmasýný ve teminatýn kapsamýna konuta ek olarak konut içindeki taþýnýr mallarýn da eklenmesini gündeme alan Zorunlu Afet Sigortasý, iþin uzmanlarý tarafýndan her boyutuyla deðerlendirildi.

TOBB, ÝZTO ve EBSO katýldý

ÝZTO Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Emre Kýzýlgüneþler'in açýlýþ konuþmalarýyla baþlayan "Zorunlu Deprem Sigortasýnýn (DASK) Zorunlu Afet Sigortasýna (ZAS) Dönüþümü Toplantýsý" na, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý ve Ege Bölgesi Sanayi Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Ender Yorgancýlar konuþmacý olarak katýldý. Toplantýnýn moderatörlüðünü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði Sigortacýlýk Müdürü Mevlüt Söylemez yaptý.

Kýzýlgüneþler: "Sigortacýlýk bilinci oluþmalý"

Ýzmir Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Emre Kýzýlgüneþler, son dönemde Ýzmir'de de acý bir þekilde tecrübe edilen, orman yangýnlarý, deprem, heyelan, sel, fýrtýna, dolu gibi olaðan dýþý durumlarýn, ekonomiye verdiði zararlarý en aza indirmek için, sigorta yaptýrmanýn ne kadar önemli olduðu konusunda farkýndalýðý ve sigortacýlýk bilincini artýrmanýn büyük önem taþýdýðýna vurgu yaptý.

"Finansal güvencenin kapsamý artýrýlmalý"

Yaþanan büyük afetler sonrasýnda sigorta yaptýrmanýn maliyetinin, hasar oluþtuktan sonra ortaya çýkan maliyetle karþýlaþtýrýlamayacak kadar az olduðunu ifade eden Kýzýlgüneþler sözlerini þöyle sürdürdü: "Zorunlu Deprem Sigortasýnýn Zorunlu Afet Sigortasýna dönüþüm sürecinin yakýndan takip edilmesi gerekiyor. Sadece deprem kaynaklý hasarlarýn deðil; yangýn, sel, fýrtýna gibi diðer afetlerin de poliçe kapsamýna alýnacak olmasý çok önemli. Bu kapsamda, devreye girecek ZAS ile DASK'ýn saðladýðý finansal güvencenin kapsamýnýn arttýrýlmasý gerektiðine inanýyoruz"

Yorgancýlar: "Ýsabetli ve önemli bir kazaným"

TOBB Baþkan Yardýmcýsý ve EBSO Yönetim Kurulu Baþkaný Ender Yorgancýlar ise, tüm dünyada olduðu gibi ülkemizde de yaþanan doðal afet sayýsýnýn arttýðýný, iklim deðiþikliði ile tetiklenen risklerin, Türkiye özelinde afet sigortalarý konusunun çok daha ciddiye alýnmasý gerektiðini teyit ettiðini ifade etti. Yorgancýlar, bu kapsamda zorunlu deprem sigortasýnýn kapsamýnýn geniþletilerek zorunlu afet sigortasýna dönüþtürülmesinin isabetli ve önemli bir kazaným olacaðýný belirtti.

Son yýllarda fabrikalarda yaþanýlan yangýn olaylarýna dikkat çeken Yorgancýlar sözlerini þöyle sürdürdü: "Özellikle plastik, kimyasal ürünler, boya, mobilya gibi yangýn riski yüksek sektörlerde sigorta yapýlmamasý çok büyük handikap. Ülkemizde sigorta yaptýrmaya mesafeli olunmasýnýn en önemli nedenlerinden biri ne yazýk ki, "Bir þey olmaz" mantýðý. Diðer önemli sebep ise, maliyetler. Firmalarýmýz ekonomik zorluklar yaþarken sigorta yaptýrmayý ikinci plana atabiliyor"

Korkut: "Fiyatlar minimumda tutulmalý"

Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan gerçekleþen toplantýnýn panel bölümünde; TOBB Sigorta Acenteleri Ýcra Komitesi Baþkaný Levent Korkut, TOBB Sigorta Eksperleri Ýcra Komitesi Baþkaný Ahmet Nedim Erdem, Türkiye Sigorta Birliði Baþkan Yardýmcýsý Ahmet Yaþar ve DASK Teknik Ýþleticisi Türk Reasürans A.Þ. Genel Müdür Yardýmcýsý Erdal Turgut konuyla ilgili görüþlerini paylaþtý, katýlýmcýlardan gelen sorularý yanýtladý. Sektörde yaþanan sorunlarýn altýný çizen TOBB Sigorta Acenteleri Ýcra Komitesi Baþkaný Levent Korkut, DASK'ýn metrekare fiyatlarý yükselirse konut sigortasýnda/poliçesinde azalma olacaðýný düþündüklerini ve bu sebeple fiyatlarýn minimumda tutulmasýný istediklerini ifade etti. Korkut, sektördeki uygunsuzluklarla ilgili belgelerin mutlaka TOBB Sigorta Acenteleri Ýcra Komitesine ulaþtýrýlmasý gerektiðini vurguladý.

Erdem: "Yorumlama farklýlýklarý giderilecek"

TOBB Sigorta Eksperleri Ýcra Komitesi Baþkaný Ahmet Nedim Erdem, 6 Þubat Kahramanmaraþ Depremleri sonrasýndaki süreçte eksperler olarak önemli tecrübeler edindiklerini belirterek, eksik sigorta sebebiyle zorluklar yaþandýðýný vurguladý. Erdem, ZAS'ta dolaylý ve dolaysýz hasar tanýmlamalarýnýn yapýlmasýnýn, yorumlama farklýlýklarýný gidermek için önemli bir geliþme olduðunu belirterek, yýldýrým hasarý, muafiyet ve eksik sigorta vb. konularda önerilerde bulunduklarýný söyledi.

2025 yýlýnda uygulamaya girmesi bekleniyor

Türkiye Sigorta Birliði Baþkan Yardýmcýsý Ahmet Yaþar, Kahramanmaraþ Depreminde 103 milyar dolarlýk bir ekonomik kayýp oluþtuðunu, bunun sadece 5 milyar dolarlýk bir kýsmýnýn sigortalandýðýný, bu durumun kamu bütçesinde büyük açýða neden olduðunu vurguladý. DASK Teknik Ýþleticisi Türk Reasürans A.Þ. Genel Müdür Yardýmcýsý Erdal Turgut ise, yeni gelecek ZAS sistemini, kar amacý gütmeden vatandaþlarýn ilk kademede kayýplarýný karþýlayacak þekilde tasarladýklarýný belirterek, ZAS'ýn 2025 baþýnda uygulamaya gireceðini umduklarýný dile getirdi.

Toplantýya, TOBB Genel Sekreter Yardýmcýsý Cengiz Delibaþ, Ýzmir Ticaret Odasý Meclis Üyeleri Ersoy Kocamanoðlu, Tankut Gülümser ve Muzaffer Okan Özer, Ege Sigorta Eksperleri Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný Mustafa Ýsmet Sarýgöz, 48. Sigortacýlýk Grubu Meslek Komitesi Baþkaný Zeynep Þebnem Korkut, Komite Baþkan Yardýmcýsý Mehmet Özdaþ, Komite Üyesi Ýsmail Destebaþ, Türkiye Sigorta Birliði Bölüm Yöneticisi Simge Baðcý, Ýzmir Ticaret Odasý Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, Ege Bölgesi Sanayi Odasý Genel Sekreteri Mustafa Kalyoncu, DASK Teknik Ýþleticisi Türk Reasürans A.Þ. Genel Sekreteri Serpil Günal, Ýzmir Ekonomi Üniversitesi Ýnþaat Mühendisliði Bölüm Baþkaný Prof. Dr. Celalettin Kozanoðlu, TOBB Sigorta Acenteleri Ýcra Komitesi ve TOBB Sigorta Eksperleri Ýcra Komitesi Üyeleri katýldý.

Paylaþ :
FED, FAÝZ ORANINI DÖRT YIL ARADAN SONRA ÝNDÝRDÝ
Evini satacaklar ve kiralayacaklar dikkat
KADINLAR EL EMEÐÝ GÖZ NURU ÜRÜNLERÝNÝ SERGÝLEDÝ
Fenerbahçe - Galatasaray derbisinin Kadýköy karnesi

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.