sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

AKDENÝZ’E ’VÝRA BÝSMÝLLAH’ DÝYEREK AÇILAN BALIKÇILAR SEZONA BEREKETLÝ BAÞLADI

  •  18 Eylül 2024 Çarþamba 08:30

Mersin’den ’Vira Bismillah’ diyerek Akdeniz’de körfeze doðru açýlan balýkçýlar sezona bereketli baþladý, çeþit çeþit balýklarla kýyýya döndü.

Doðu Akdeniz'de hava sýcaklýðýnýn Eðe ve Karadeniz'e göre yüksek olmasý nedeniyle sezonu her sene olduðu gibi bu yýl da balýkçýlar 15 gün geç açtý. Mersin genelinden balýkçýlar, tüm hazýrlýklarýný yapýp 15 Eylül'de 'Vira Bismillah' dedi. 321 kilometrelik denize kýyýsý olan kentteki 7 balýkçý barýnaðýndan 441 teknenin bir çocuðu fýrtýna nedeniyle ilk gün açýlamadý. Fýrtýnanýn geçmesiyle birlikte denize açýlan balýkçýlar 2 gün süren avlarýnýn ardýndan çeþit çeþit balýklarla kýyýya döndü. Sezonun ilk günlerinin bereketli geçtiði belirtilirken baþta karides olmak üzere barbun, gümüþ, istavrit, turna ve mercan gibi balýklarýn çýktýðý ifade edildi. Avlanan balýklar, teknelerdeki tayfalar tarafýndan cins ve boylarýna göre ayrýldýktan sonra yýkanýp, buzlanarak kýyýda bekleyen araçlara teslim edilerek piyasaya gönderildi.

 

"Ýlk avlar bereketli oluyor"

Teknede görev yapan tayfalardan Mehmet Güler, "Sezon yeni açýldýðý için ilk avlar bereketli oluyor. Genelde 2 günde bir kýyýya dönüyoruz ancak mýntýkaya göre de deðiþebiliyor. Gittiðimiz bölge uzaksa 2 gün kalýyoruz, yakýnsa bir gün kalýyoruz" dedi.

 

Mersin Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliði Baþkan Yardýmcýsý Yalçýn Sakýn da, "Sezonu 15 Eylül'ü 16 Eylül'e baðlayan gece açtýk. Bir de fýrtýna vardý. Fýrtýnaya raðmen zor bela arkadaþlar çalýþtý. Dün ve bugün akþam gelmeye baþladýlar. Sezonun baþý olduðu için iyi gözüküyor. Birkaç gün sonra da inþallah devam eder. Masraflar çok aðýr, havalar da biraz sýcak gidiyor, balýk fiyatlarý da nasýl olacak bilmiyoruz" dedi.

 

Avda çýkan balýklarla ilgili de bilgi veren Sakýn," Ýlk avda karides, barbun, turna ve istavrit gibi balýklarýmýz var. Balýklarýmýz piyasaya pazarlanacak. Ýnþallah vatandaþlarýmýza uygun þekilde yansýr. Taze ve organik" ifadelerini kullandý.
Balýkçý arkadaþlarýna rastgele diyen Sakýn, ilk haftalarýn genel de bereketli olduðunu ilerleyen süreçte balýk popülasyonunun azaldýðýný kaydetti.

Paylaþ :
FED, FAÝZ ORANINI DÖRT YIL ARADAN SONRA ÝNDÝRDÝ
Evini satacaklar ve kiralayacaklar dikkat
KADINLAR EL EMEÐÝ GÖZ NURU ÜRÜNLERÝNÝ SERGÝLEDÝ
Fenerbahçe - Galatasaray derbisinin Kadýköy karnesi

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.