sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

EMLAKTA DOÐRULANMIÞ ÝLAN DÖNEMÝ BAÞLIYOR!

  •  16 Eylül 2024 Pazartesi 08:46

Ticaret Bakanlýðý tarafýndan tüketici haklarýný korumak, sahte ilanlarla vatandaþlarýn karþýlaþtýðý fiyat manipülasyonlarýnýn önüne geçmek amacýyla emlak sektöründe uygulanacak "doðrulanmýþ ilan" düzenlemesi bugünden itibaren devreye alýnýyor. 1 Ocak 2025’ten itibaren tamamen baþlayacak olan uygulamayla birlikte yetki doðrulamasý yapýlmadan emlak portallarý üzerinden ilan verilemeyecek. Ýþte söz konusu düzenlemeye iliþkin merak edilen detaylar.

Ýlan platformlarýnca, yetki doðrulama uygulamasý bugünden itibaren devreye alýnýyor. Uygulama, 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen baþlayacak ve bu tarihten sonra yetki doðrulamasý yapýlmadan emlak portallarý üzerinden ilan verilemeyecek.

 

EMLAKÇI SAYISININ 90 BÝN DÜZEYÝNE ULAÞMASI BEKLENÝYOR

Emlak sektörünün verdiði bilgiye göre, þu an 70 bin düzeyinde Bakanlýktan yetki belgesi almýþ emlakçý var. 20 bin emlak ofisi de yetki belgesi almak için müracaat etti. Beklenti yýl sonuna kadar yetki belgesi almýþ emlakçý sayýnýn 90 bin düzeyine ulaþmasý yönünde. Sözcü'de yer alan habere göre düzenlemenin denetimi Ticaret Bakanlýðýnca gerçekleþtirilecek. Peki yeni düzenleme ne getiriyor. Ýþte emlak düzenlemesinin detaylarý:

 

Doðrulanmýþ ilan nedir, hangi amaçla uygulanacak?

Vatandaþlar, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açýlacak pencereden emlakçýsýný yetkilendirecek, emlakçýlar da aldýklarý yetkiyle emlak portallarýna ilan girebilecek. Söz konusu ilanlar "doðrulanmýþ ilan" olarak yayýmlanacak. Yeni uygulamada, sitelere gayrimenkul ilaný verilmesi süreci resmiyete dökülecek. Düzenleme, tüketici maðduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaþlarýn karþýlaþtýðý fiyat manipülasyonlarýnýn önüne geçilmesi amacýyla uygulanacak. Ayrýca, yetki belgesi olmayan emlakçýlarýn ilan vermeleri engellenerek, kayýt dýþý emlakçýlýkla da mücadele edilecek.

 

Ayný taþýnmaza iliþkin kaç emlakçý yetkilendirilebilecek?

Ayný taþýnmaza iliþkin, birden fazla emlak iþletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. Ýlan platformlarýnda ayný taþýnmaza iliþkin baþka ilan bulunmasý durumunda, diðer ilana ait fiyat bilgilerini içeren kýsa yollara veya linklere yer verilecek.

 

Kiralýk taþýnmaz ilanlarýnýn da doðrulanmasý zorunlu olacak mý?

EÝDS yetki doðrulama uygulamasý hem satýlýk hem de kiralýk taþýnmaz ilanlarý için zorunlu olacak. Günlük kiralýk taþýnmazlarla henüz kat irtifaký tesis edilmemiþ konut projeleri, Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðý ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý konut projeleri, gecekondu vasfýndaki taþýnmazlar gibi herhangi bir sebeple tapusu bulunmayan taþýnmazlar uygulamaya dahil olmayacak. Ayrýca, tapusu bulunmayan taþýnmazlara iliþkin ilanlar, platformlarda yer alabilecek ancak bu taþýnmazlara iliþkin ilanlarýn giriþinde, taþýnmazýn tapu kaydýnýn olmadýðýna iliþkin bir iþaretleme yapýlacak ve bu durum ilanda da belirtilecek.

 

Vatandaþlar, emlakçý yetkilendirmeden kendi ilanlarýný emlak portallarý üzerinden yayýnlayabilecek mi?

Kiþi, kendisi ve birinci derece akrabasý, eþi, annesi, babasý ve çocuklarýnýn da üzerine olan emlakla ilgili ilaný doðrulanmýþ olarak yayýnlayabilecek.

 

Yetkilendirme sonrasýnda, verilen yetkinin iptali mümkün olacak mý?

e-Devlet yetkilendirme ekranýnda taþýnmaz sahibi tarafýndan verilen yetkinin iptali mümkün olacak fakat yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayýmdan kalkmayacak.

 

Yetkilendirilmiþ emlakçýnýn, konut üzerindeki yetki süresi ne kadar olacak?

Yetkilendirme ekranýnda taþýnmaz sahibince yapýlacak yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay olacak, süre taþýnmaz sahibi tarafýndan ayný ekrandan uzatýlabilecek.

 

Doðrulanmýþ ilan, otomotiv sektöründe de geçerli olacak mý?

Düzenleme ilk etapta emlak sektöründeki ilanlarda uygulanacak. Ancak ilerleyen süreçte otomotiv satýþlarýnda da doðrulanmýþ ilan düzenlemesine geçilecek.

Paylaþ :
FED, FAÝZ ORANINI DÖRT YIL ARADAN SONRA ÝNDÝRDÝ
Evini satacaklar ve kiralayacaklar dikkat
KADINLAR EL EMEÐÝ GÖZ NURU ÜRÜNLERÝNÝ SERGÝLEDÝ
Fenerbahçe - Galatasaray derbisinin Kadýköy karnesi

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.