sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE ÜRETÝCÝLERE ’AKDENÝZ MEYVE SÝNEÐÝ’ ÝLE MÜCADELE DESTEÐÝ

  •  16 Eylül 2024 Pazartesi 08:37

Mersin Büyükþehir Belediyesi, ’Akdeniz meyve sineði’ ile mücadele kapsamýnda Tarýmsal Hizmetler Daire Baþkanlýðý aracýlýðý ile bin 800 üreticiye 30 bin litre ‘böcek cezbedici hidrolize protein’ daðýtýmý gerçekleþtirecek.

Mersin Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal Hizmetler Daire Baþkanlýðý, ’Akdeniz meyve sineði’ne karþý da kent genelinde yoðun bir çalýþma programý baþlattý. 260’dan fazla bitki türüne zarar veren ve sýfýr toleranslý olan Akdeniz meyve sineði’ ile mücadele kapsamýnda bin 800 üreticiye 30 bin litre ‘böcek cezbedici hidrolize protein’ daðýtacak olan ekipler, Mersin’de bu sorunu çözmek için kararlý.


 

Daha az kimyasal kullanarak ürünlerin saðlýklý kalmasýný da saðlayan böcek cezbedici hidrolize protein yöntemi sayesinde çiftçiler zamandan ve enerjiden de tasarruf saðlýyor. Üreticiler, böcek cezbedici hidrolize proteini insektisitle birlikte karýþtýrýp narenciye aðaçlarýna zehirli yem kýsmi dal ilaçlama yöntemi ile uygulayabiliyorlar.


 


 

“Üreticilerin yüzü bu desteklerle gülüyor”

Akdeniz ilçesine baðlý Hebilli Mahallesi’nde yapýlan daðýtýmda konuþan Tarýmsal Hizmetler Dairesi Baþkanlýðýnda ziraat yüksek mühendisi olarak görev yapan Özgür Güldoðan, “Akdeniz meyve sineði 260’dan fazla bitki çeþidine zararlý olan ve yetiþtiricilikte toleransý sýfýr olan bir zararlý. Bu zararlýyla mücadele kapsamýnda narenciye üreticilerimize cezbedici hidroloji protein daðýtýmý gerçekleþtiriyoruz. Bu hidrolize protein ile birlikte insektis kullanarak üreticilerimiz aðaçlarýna zehirli yem kýsmi dal ilaçlama yöntemiyle aðaçlarýna kullanabiliyorlar. Bu kullaným sonucunda yetiþtirdikleri ürünlerde hem zamandan hem enerjiden hem iþçilikten tasarrufun yaný sýra ayný zamanda da daha az kimyasal kullanarak ürün yetiþtirmiþ oluyorlar” dedi.


 

Proje kapsamýnda bin 800 üreticiye 30 bin litre hidrolize protein daðýtacaklarýný kaydeden Güldoðan, “Bu zararlýyla mücadele etmek çok zor. Bu mücadelede bizim destek olmamýz onlarý mutlu ediyor. Bizim desteklerimizle ürünlerini ihracata uygun ve kaliteli yetiþtiriyorlar” diye konuþtu. Ürünleri zararlýlardan korumanýn da ayrý bir maliyet olduðunu aktaran Güldoðan, “Ürünlerin üretilmesinin zor olduðu bir dönem yaþýyoruz. Girdi maliyetleri oldukça yüksek, özellikle bu proteini daðýtma sebeplerimizden bir tanesi de bu yöntemle hem iþçilikten hem zamandan hem enerjiden tasarruf etmeleri” diyerek, üreticilerin yüzünün bu destekler sayesinde güldüðünü belirtti.

 

Üretici desteklerden memnun

Akdeniz meyve sineði nedeniyle uzun zamandýr çok sýkýntýlar yaþadýklarýný söyleyen üretici Hüseyin Göktaþ, “Benim bin tane þeftali aðacým vardý, bu sinek yüzünden söktüm. Baþ edemedim ilaç vermeyle. Bu sineðe bir çare bulmamýz lazým. Portakal meyvelerimiz, armut, üzüm ayný halde. Çok zararýný çektik. Büyükþehir Belediye Baþkanýmýza teþekkür ediyoruz. Umarým buna bir çare bulurlar. Bizde yetiþtirdiðimiz meyvelerimiz çöpe atmayýz” ifadelerine yer verdi.

Paylaþ :
FED, FAÝZ ORANINI DÖRT YIL ARADAN SONRA ÝNDÝRDÝ
Evini satacaklar ve kiralayacaklar dikkat
KADINLAR EL EMEÐÝ GÖZ NURU ÜRÜNLERÝNÝ SERGÝLEDÝ
Fenerbahçe - Galatasaray derbisinin Kadýköy karnesi

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.