Bankalarýn net faiz marjýnýn çok ciddi baskýlandýðýna dikkat çeken Aran, "Özkaynak kârlýlýðýmýz düþüyor. Enflasyon muhasebesi yapabiliyor olsaydýk pek çok banka belki zarar açýklýyor olacaktý. Enflasyon muhasebesi olmadýðý için kârlý görünüyor þu anda" dedi.
"FAÝZ ÝNDÝRÝMÝ KASIMDA BAÞLAR"
Enflasyonda sene sonunda yüzde 42, 2025'te de yüzde 20 seviyelerini beklediðini kaydeden Aran, bu konuda hane halkýnýn beklentisinin de 2025 yýlý içerisinde Merkez Bankasý'nýn piyasa katýlýmcýlarý anketi beklentisine yakýnsayacaðýný düþündüðünü ifade etti. Seri faiz artýrýmlarýnýn ardýndan politika faizini mart ayýndan bu yana yüzde 50'de tutan TCMB'nin ilk faiz indirimine kasýmda 250 baz puan ile baþlamasýný bekleyen Aran bu beklentisinin nedenini þöyle anlattý: "Çünkü TCMB ilk olarak ekimde enflasyonun, politika faizinin altýna düþtüðünü görecek. Ekim'in 3'ünde eylül enflasyonu açýklandýðýnda muhtemelen yüzde 50'nin altýna inen bir yýllýk enflasyon rakamý görülecek ve politika faizi enflasyonun üstünde kalacak. Ekimde hýzlý bir karar alýnacaðýný sanmýyorum, Ama kasým toplantýsýndan itibaren kademeli faiz indirim sürecine girilebileceðini ve politika faizinin 2024 sonunda yüzde 45, 2025 sonunda da yüzde 25'e kadar inebileceðini düþünüyorum."
DOLAR/TL BEKLENTÝSÝNÝ AÇIKLADI
Olaðanüstü bir risk gündeme gelmez, tekrar bir dolarizasyon trendi baþlamaz, liraya olan güven devam ederse, Merkez Bankasý'nýn bu duruþunu devam ettirmesini beklediðini söyleyen Aran, ancak arada bir yerde dolarizasyon riski görülürse bu sürecin kesintiye uðrayabileceðine dikkat çekti. Aran þu anda yaklaþýk 34 seviyesinde bulunan dolar/TL'yi ise sene sonunda 38 civarýnda beklediklerini belirtti.
Bankalarýn, fiyat istikrarý ve enflasyonla mücadelenin baþarýlý olmasý için getirilen regülasyonlara katlandýðýna ve çok talepkar olmadýðýna dikkat çeken Aran, "Þu anda en büyük beklentimiz BDDK tarafýndan risk aðýrlýklý varlýk düzenlemeleri ile ilgili bir geliþme olmasý. Bankalar Birliði olarak talebimizi ilettik" dedi.
Dövizin kontrol altýna alýnmak istendiði dönemde verilen kredilerin risk aðýrlýðýnýn artýrýlarak kredi büyümesinin sýnýrlandýrmaya çalýþýldýðýný hatýrlatan Aran, þu anda zaten kredi büyümesine sýnýr getirildiði için bu düzenlemeye gerek kalmadýðýný ifade etti.
KKM'DE YIL SONU BEKLENTÝSÝ
Sektörde kur korumalý mevduatýn (KKM) bakiyesinin 51,6 milyar dolara düþtüðünü ifade eden Aran, "KKM'den çýkýþ stratejisi konuþulurken, sektör bakiyesinin 122 milyar dolarlar seviyesinde olduðunu düþünürseniz bugün oldukça makul yönetilebilir bir seviyeye geldi KKM. Bu yýl sonunda da KKM bakiyesinin 20 milyar dolar seviyelerinde oluþacaðýný bekliyoruz... (bu durumda) mevduatta TL aðýrlýklý yapý ön plana çýkacaktýr" diye konuþtu.