sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MTSO BAÞKANI ÇAKIR, GÖREVDEKÝ 1. YILINI DEÐERLENDÝRDÝ

  •  8 Temmuz 2024 Pazartesi 08:46

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasý (MTSO) Baþkaný Hakan Sefa Çakýr, Mersin’in dijital kapasitesinin ölçtükleri bir proje yaptýklarýný belirterek, "Mersin sanayide kaç sýfýrda? 2.0’da mý, 3.0’da mý, yoksa 4.0’da mý? Bu, Mersin’in sanayideki yeterlilik durumunun tespit eden bir proje olacak" dedi.


Çakýr, göreve geliþinin 1. yýlýnda basýn mensuplarý ile bir araya geldi. Kent Ormaný’nda düzenlediði toplantýda yaptýklarý çalýþmalara iliþkin bilgiler veren Çakýr, yürüttükleri ve gerçekleþtirecekleri projeler hakkýnda açýklama yaptý. MTSO’nun 41 komitesi, 271 komite üyesi, 115 meclis üyesi ve 30 bin üyesi bulunduðunu belirten Çakýr, hep birlikte ekip çalýþmasý yaptýklarýný söyledi. Kentteki tüm kurumlarla iliþkilerinin iyi olduðunu ifade eden Çakýr, birçoðuyla beraber çeþitli projeler yürüttüklerini anlattý.


Yeni nesil meslek liseleriyle ilgili ciddi sýkýntýlar olduðunu dile getiren Çakýr, þöyle devam etti:


"Türkiye’nin sýkýntýsý var ama bizleri ziyarete gelenlerin hepsi ’iþçi bulamýyoruz, teknisyen bulamýyoruz, tekniker bulamýyoruz’ diyorlar. Üniversite mezunu istemiyorlar. Ve ’teknisyenlere ihtiyaçlarý olduðunu’ söylediler. Ve bu bizim gündemimize aldýðýmýz konulardan biriydi. Ýkincisi de ekonominin zor þartlarýndan geçiyoruz. Bu zor þartlarda neler yapabiliriz diye düþündüðümüz zaman kurumlarý ve firmalarýmýzýn kümelenmesini saðlamamýz lazým. Yani þirketleri bir araya getirmemiz lazým. Sektörleri bir araya getirmemiz lazým. Üniversiteleri bir araya getirmemiz lazým. Bu beraberlikleri saðlayarak maliyetleri düþürecek çalýþmalar yapmamýz lazým ki biz KOBÝ’lerimizi, þirketlerimizi bu þekilde koruyabiliriz diye kümelenmeyle ilgili ne yapabileceðimizin çalýþmasýný yapmaya baþladýk. Yeþil Dönüþüm ve Dijitalleþme artýk dünyada olmazsa olmazlardan bir tanesi. Üyelerimizin de yeþil dönüþümle ve dijitalleþmeyle ilgili ne gibi çalýþma yapýlabileceðini hedeflerimiz arasýna koyduk. Þirketlerimizin çalýþmasýnýn daha verimli olmasý için, üyelerimizin daha verimli çalýþmasý için ne gibi çalýþmalar yapabiliriz? Bunun önümüzdeki ajandamýza koyduk. Þirketlerimizin ikinci nesilde yüzde 70-80’i, üçüncü nesilde yüzde 97’si kayboluyor. Çok az 20 yýl üstünde, 50 yýl üstünde þirketlerimiz var. Bu þirketleri uzun vadeli, yani 100 yýllýk, 200 yýllýk, 500 yýllýk þirket nasýl yapabiliriz? Bununla ilgili de çalýþmalar yapmaya karar verdik. Son olarak da üyelerimizden ihracat yapmayan firmalara nasýl ihracat yapabileceklerine iliþkin çalýþmalar yapmaya karar verdik."

 

"Mersin’deki insan kaynaðýný gördük"


Göreve geldikten sonra gerçekleþtirilen karþýlýklý ziyaretleri fýrsata çevirmeye çalýþtýklarýný anlatan Çakýr, "Tüm kurumlarda biri yeni seçildiði zaman olan bir þey bu. Aslýna baktýðýnýz zaman þehri tanýmak için, sivil toplumu, dernekleri, kurumlarý tanýmak için önemli bir fýrsat. Biz bunu bir fýrsata çevirdik. Bir tane ajanda doldurduk. Her gelen kurumla ne yapabiliriz, neler yapabiliriz, ne gibi projeler üretebiliriz? konuþtuk. Mersin’deki insan kaynaðýný gördük. Gelir gelmez hemen bakanlýklarýmýzý ziyaret etmek zorunda kaldýk. Çünkü limonla ilgili ciddi bir sorun vardý. O zaman yangýn yerine dönmüþtü; ’limonlar satýlmayacak, limonlar dalýnda kaldý’ diye. Gerçekten de öyle bir durum vardý. Þu anda da limonun durumunu görüyorsunuz. Bu limonlara destek nasýl alabiliriz diye Mersin’deki tüm kurumlarla bir araya geldik. Adana’yý da yanýmýza aldýk. Bakanlýklara ziyaretlerde bulunduk. Ziraat odalarý, ihracatçý birlikleri, borsalar, milletvekilleri, Adana milletvekilleri, Adana Çiftçiler Birliði, Mersin Tarým kurumlarýnýn paydaþlarýyla bir araya geldik. Ýlgili tüm partilerle hem iktidar partisi hem muhalefet partilerinin hepsiyle bir araya gelerek hep konuþtuðumuz lobinin baþlangýcýný yapmýþ olduk" diye konuþtu.

 

"Savunma sanayinde Mersin’le ilgili 20-25 firma çalýþýyor"


Saha Ýstanbul’un savunma sanayiyle ilgili önemli bir fuar olduðunu vurgulayan Çakýr, Mersin firmalarýnýn bu fuara katýlmasýný saðladýklarýný ifade etti. Bu iþlerle hiç ilgilenmeyen firmalarý oraya götürerek Saha Ýstanbul’un ve savunma sanayinin kýymetini anlattýklarýný dile getiren Çakýr, "Onlar da çalýþmalara baþladý. Heyecanlandýlar ve baðlantýlar yaptýlar. Savunma sanayinde Mersin’le ilgili 20-25 firma çalýþýyor ve çok heyecanlýlar. Savunma sanayinde özellikle Mersin’e gelerek bu firmalarla iþlerini büyütmeyle ilgili çalýþmalar yapýyor" dedi. Türkiye Odalar Borsalar Birliði’ne çok önemli görevlere seçildiklerine dikkat çeken Çakýr, bu konudaki çalýþmalarý anlattý.

 

"Türkiye’nin ilk Tarým Teknopark’ýný açtýk"


AKÝB ile dýþ ticaret elemanlarý yetiþtirmeyle ilgili ortak projeye imza attýklarýný söyleyen Çakýr, bu kapsamda açtýklarý kurstan mezun olanlara belgelerini vererek, onlarý dýþ ticaret ve gümrük firmalarýna yerleþtireceklerini kaydetti. Çakýr, kentteki 4 üniversite ile bir araya gelerek kümelenme çalýþmalarý baþta olmak üzere birçok alanda çalýþacaklarýný ifade etti. Turizmle ilgili daha önce baþlattýklarý ve devam ettirdikleri projelerden bahseden Çakýr, Mersin’in özel, güzel ve turistik yerlerinin, ören yerlerinin kýsa filmlerini çekmeye devam ettiklerini vurguladý. Kültür ve sanatla ilgili çalýþmalar hakkýnda da bilgi veren Çakýr, gerçekleþtirdikleri çalýþtaylara deðindi.


Türkiye’nin ilk Tarým Teknopark’ýný açtýklarýna iþaret eden Çakýr, hýzla dolmaya baþlayan teknoparkýn þu anda yüzde 60’ýn üzerinde dolulukla gittiðini kaydederek, "Buradan çok baþarýlý projeler çýkacaðýna inanýyoruz" diye konuþtu.

 

"50 bin iþsiz olduðunu öðrendik"


ÝÞKUR ziyaretlerinde 50 bin iþsiz olduðunu öðrendiklerini belirten Çakýr, ÝÞKUR’la bir araya gelerek kalýpçý ustasý yetiþtirmek amacýyla bir proje geliþtirdiklerini anlattý. Ýþe iþi bilmeyenlere iþi öðretip onlarý iþ garantili eðitim vereceklerini ifade eden Çakýr, "Ticaret ve Sanayi Odamýz’da belgelendirmesini yapacak. Bu çalýþmaya baþladýk. Bu bir pilot çalýþma. Eðer bu çalýþmadaki sonucumuz iyi olursa bu 50 bin kiþiye teker teker müdahale ederek dýþarý taraftan iþ bekleyen, iþçi bekleyen teknisyen bekleyen, tekniker bekleyen ekibe de destek vermeyi saðlayacaðýz. Ayrýca Atölye 1886’mýz var bizim. Burada da 18 meslek okulunda 150’den fazla öðretmen robot kollarýyla ilgili, yazýlýmlarla ilgili eðitim verdik" dedi.

 

"Çocuklara bir pense nasýl tutulabilir gibi konularda eðitim vereceðiz"


Çakýr, Organize Sanayi Bölgesi ile hayata geçirecekleri ’Yýldýzlar Sanayi’de projesiyle dezavantajlý bölgedeki çocuklara eðitim vereceklerini kaydetti. Bu çerçevede 11-13 yaþ arasý 50 çocuðu servislerle Organize Sanayi Bölgesindeki meslek okuluna götüreceklerini belirten Çakýr, "Orada çocuklara, marangozluk nasýl yapýlýr? Bir metal nasýl kesilebilir? Bir pense nasýl tutulabilir gibi konularda eðitim vereceðiz. Bu çocuklara da birer alet çantasý hediye ederek evlerine göndereceðimiz bir proje. Yakýnda hepimizin her þeyi öðrenmesi gerekecek. Bu maliyetlerle usta çaðýramaz durumda olacaðýz. Onun için hepimizin öðrenmesi lazým ki bunu çocuklardan baþlattýk" diye konuþtu.

 

"Mersin’in sanayideki yeterlilik durumunun tespitini yapacaðýz"


Gerçekleþtirecekleri projelerden de bahseden Çakýr, þöyle devam etti:


"Mersin’in dijital kapasitesinin ölçtüðümüz bir proje yapýyoruz. Mersin sanayide kaç sýfýrda? 3.0’da mý, 2.0’da mý yoksa 4.0’da mý? Bu proje Türkiye’de ilk defa yapýlan bir proje. Bu Mersin’in sanayideki yeterlilik durumunun tespit eden bir proje olacak. Ýkincisi ise duyurusunu yapacaðýmýz geleceðin iþlerine yönelik teknoloji tabanlý eðitim merkezi projesi. Bu da yeni mesleklerle ilgili eðitim vereceðimiz bir proje olacak. Önceliði kadýnlara vereceðiz. Buradaki eðitimler; cobot operatörlüðü eðitimi, e-ihracat eðitimi, mikro eðitim, kodlama eðitimi gibi eðitimler verecek. ’Bitkilerin sesine kulak verin iklim deðiþikliðine uyum saðlayýn’ temalý bir proje aldýk. Ýklimin son hýzla deðiþtiðini gördüðümüz ve anladýðýmýz bugünlerde bu proje bizim için çok kýymetli bir proje olacak. Burada üreticilerimiz baðý baþta olmak üzere nasýl adapte edeceðiz? Tarýmdaki ürün deseni nasýl olabilir? Bölgede biliyorsunuz; burada narenciye var, diðer sebzeler var, meyve üretimleri var. Burada nasýl bir deðiþim yapabiliriz? Bu iklim deðiþikliðine dayanýklý çeþitler olacak mý? Gelecek 5-10 sene sonra bu çeþitler bizim geleceðimize, bu iklimde uyum saðlayacak mý? Üreticilerimizi buna nasýl uyum saðlatacaðýz? Veya bu ürünler varsa da nasýl mücadele edilecek? Bununla ilgili bilgilendirme, adaptasyonla ilgili bir çalýþma olacak bu proje. Çok kritik ve önemli proje."

 

"OSB’de herkese yer verilmemesi gerekiyor"


OSB’lerin çok kýymetli olduðunu belirten Çakýr, Anamur’da, Mut’ta, Tarsus’ta, Erdemli’de yeni OSB’ler açýlacaðýný belirtti. Ýleride yer bulmakta güçlük çekileceði için OSB’de herkese yer verilmemesi gerektiðine dikkat çeken Çakýr, "OSB’lerde katma deðeri yüksek ürün üretenler, çevreci olabilecek ve kente destek verebilecek firmalara öncelik verilmesiyle ilgili çalýþmamýz olacak" diye konuþtu.

 

"Ýklimden kaynaklý bölgedeki ürün deseninde bir deðiþme olacak"


Ýklimden kaynaklý bölgedeki ürün deseninde bir deðiþme olacaðýna iþaret eden Çakýr, "Nasýl katma deðerli bir üretim yapýlabilir, üreticilerimizi nasýl yönlendirebiliriz? Bununla da ilgili bir çalýþma hazýrlýðý yapmamýz lazým. Öte yandan þehir dýþýndaki gençlerin buraya veyahut daha profesyonel ve daha profesyonel insanlarýn Mersin’e gelmesiyle ilgili bir projemiz olacak. Coðrafi iþaretler bizim için önemli. Þu an tantuni, cezerye ve deðiþik ürünlerde coðrafi iþaretler var. Bunu uluslararasý boyuta taþýyacaðýz. Coðrafi iþaretlerde, üretici artýk aldýðýnýz ürünlerin kalitesini, düzenlerini, belirli kontrollerden geçerek istediði þekeri, istediði havucu koyamayacaðýný bilecek. Özel formüllerle olacak. Buna tantuni de dahil olacak. Bununla ilgili çalýþma yapýyoruz. Turizmle ilgili de Antalya’nýn yaptýðý 5 yýldýzlý kum, deniz, güneþ dýþýnda ’açýk büfeli olmayan daha butik bir turizm yapalým, inanç turizmi yapalým, saðlýk turizmine dönelim, gastronomimizi ön plana çýkaralým’ yönünde çalýþmamýz da var" dedi.


Mersin Gazeteciler Cemiyeti Baþkaný Kaya Tepe de MTSO’nin 1886’dan itibaren kent ekonomisine büyük katkýlar sunan bir kurum olduðunu söyledi. Gazeteciler olarak geliþmeleri takip ettiklerini dile getiren Tepe, "Ticaret ve Sanayi Odamýz hem sosyal, hem ekonomik, hem sportif hayatta kente katkýlar sunuyor. Tüccar insanlar, cesur insanlar. Mersin de bu cesur insanlarýn omuzlarý üzerinde yükselecek" ifadelerini kullandI.

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
DOÐU AKDENÝZ’DE HAVA SICAKLIKLARI 6 ÝLA 12 DERECE AZALACAK
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
MERSÝN SPOR KULÜBÜ, LÝGDEKÝ ÝKÝNCÝ GALÝBÝYETÝNÝ ALDI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.