sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

TARSUS DOÐA PARKI’NIN YENÝ ÜYELERÝ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

  •  24 Haziran 2024 Pazartesi 11:24

Doðal yaþam ortamý ile birbirinden farklý türlere ev sahipliði yapan Tarsus Doða Parký’nda, 2 yavru lemur ve bir sýrtlan yavrusu görücüye çýktý.

Doðal yaþam ortamý ile birbirinden farklý türlere ev sahipliði yapan Tarsus Doða Parký’nda, 2 yavru lemur ve bir sýrtlan yavrusu görücüye çýktý. Bir aylýk yavru lemurlara ’Deniz’ ve ’Yýldýz’, 3 aylýk benekli sýrtlan yavrusuna ise koyu renginden dolayý ’Toprak’ ismi verildi.

Mersin Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal Hizmetler Dairesi Baþkanlýðý bünyesinde hizmet veren Tarsus Doða Parký, yeni üyeleriyle her geçen gün renkleniyor. Her yýl binlerce ziyaretçiyi aðýrlayan parkýn görücüye çýkan 3 yeni üyesi Deniz, Yýldýz ve Toprak oldu. Ekiplerinin üzerine titrediði yavrulardan Deniz ve Yýldýz bir ay önce, koyu renginden adýný alan benekli sýrtlan yavrusu Toprak ise 3 ay önce dünyaya geldi. Bütün gün anne sýrtýnda zaman geçiren Deniz ve Yýldýz ürkek tavýrlarý ve sevimlilikleri ile parkýn ilgi odaðý olurken, Toprak ise sempatik ve yaramaz halleri ile ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Güneþin tadýný doyasýya çýkaran yavrularýn saðlýk durumunun iyi olduðu ve herhangi bir hastalýk riski taþýmadýðý belirtildi. Son yýllarda nesli tükenme tehlikesi altýnda bulunan lemurlarýn çoðalmasý parkta büyük mutluluk yaþattý. Ekiplerin 24 saat gözetim altýnda tuttuðu ve sýk sýk kontrollerinin yapýldýðý yavrular, doðal ortamlarýna uyum saðladý.


“Yavrularýn beslenme, temizlik ve saðlýk kontrollerini düzenli olarak yapýlýyor”

Tarsus Doða Parký’nda görev yapan Biyolog Yýlmaz Ölmez, parkta dünyaya gelen lemur yavrularýnýn bir aylýk olduðunu belirterek, "Yavrulara anneleri bakýyor. Herhangi bir saðlýk problemleri bulunmuyor. Biz de herhangi bir saðlýk problemi yaþamamalarý adýna annelerini sebze, meyve, kuruyemiþ, kuru incir gibi gýdalarla besliyoruz. Bakýcý arkadaþlarýmýz yavrularýn beslenme, temizlik ve saðlýk kontrollerini düzenli olarak yapýyorlar” dedi. Parkta gece de personel kaldýðýný ve beslemeyle ilgili kontrollerin gece de aktif bir þekilde yürütüldüðünü ifade eden Ölmez, “Lemurlar, 30 kiþilik gruplar halinde yaþayabilen çok sosyal hayvanlardýr ve primat türüdür. Burada sürünün sayýsý 30 olana kadar bakmaya devam edeceðiz” diye konuþtu.


Madagaskar Adasý’na özgü bir tür olan lemurlarýn neslinin tükenme tehlikesi altýnda olduðuna iþaret eden Ölmez, “Lemurlar, buraya uyum saðladýlar. Hatta þu anda 2 sürümüz var. Doðada 19-20 yýl yaþayabiliyorlar ve aðýrlýklarý 2-3 kilo arasýnda olabiliyor. Mersin Büyükþehir Belediyesi olarak onlara sunduðumuz bu imkanlarla, buraya çok daha kolay adapte olup sayýlarýný artýrýyorlar. Bu sayede nesli tükenmekte olan bir hayvaný hem korumuþ oluyoruz, hem de sürünün sayýsýný artýrarak doðaya katký sunuyoruz” dedi.


“Yavruyu þu an sürüden ayrý tutuyoruz”


Ölmez, 3 aylýk olan benekli sýrtlan yavrusunun da saðlýklý bir þekilde büyüdüðünü dile getirerek, “Sýrtlanlar anaerkil bir topluluk olduðu için, diþiler arasýnda rekabet yaþanmamasý adýna yavruyu þu an sürüden ayrý tutuyoruz. Yavru belirli bir yetkinliðe ulaþýnca, sürü ile tekrar birleþtireceðiz. Annesinin de beslenmesi, temizliði ve gözlemleri düzenli bir þekilde yapýlýyor” diye konuþtu.

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
Öðrenciler okul bahçesinde zeytin topladý
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
Hatayspor, Trabzonspor maçýna hazýrlanýyor

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.