sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE DEFÝNECÝLERÝN TAHRÝP ETTÝÐÝ TARÝHÝ YERLERDE ÝNSAN KEMÝKLERÝ ÇIKTI

  •  9 Ekim 2023 Pazartesi 10:48

Mersin’in Mut ilçesinde, definecilerce tahrip edilen tarihi alanlarda toplu gömüldüðü iddia edilen insan kemikleri ortaya çýktý.

Mut’un Çömelek Mahallesi sýnýrlarýnda yer alan Bizans dönemine ait ev þeklindeki kaya yapýtlar dikkat çekiyor. Ancak defineciler bu kez tarihi evlerin önündeki yerleri hedef aldý. Kaçak kazý yapýlan yerlerde toplu gömüldüðü iddia edilen insan kemiklerinin de zarar gördüðü belirlendi. Bölgede yapýlan kaçak kazýlarla ilgili jandarma ekiplerinin çalýþma yaptýðý öðrenildi.

Bölgenin koruma altýna alýnmasýný ve kültür deðeri taþýyan her eserin yeniden tarihe kazandýrýlmasýný isteyen Çömelek Mahalle Muhtarý Ruhan Yiðit, "Ýlçemize 50 kilometre uzaklýkta, köy merkezimize ise 10 kilometre uzaklýkta Göðden yaylamýzýn Kapýz mevkinde, kaya mezarlarýnýn kaya oyuntularý bulunmakta. Burayý yýllar önce köyümüzde þenlikler yaparken gezgincilerimiz devamlý gezip görüyorlardý. Þu anda antika ve hazine arayan insanlarýn istilasýna uðramýþ vaziyette. Defineciler gelip kazýyorlar. Kazýda kemikler çýkmaktadýr. Bundan yaklaþýk 1 yýl önce buraya jandarma ekiplerimiz ve Müze Müdürlüðü görevlileri gelerek incelemede bulundular. Ama þu an hiçbir þey yapýlmýyor. Çalýþma durmuþ vaziyette. Her gün defineciler kazmaya devam ediyorlar. Her geldiðimizde deðiþik kemikler görünüyor. Buraya gelen gezginlerimiz, doða severlerimiz bizi arayarak bu sorunun giderilmesini istiyorlar" dedi.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
YAPAY ZEKANIN BELÝRLEDÝÐÝ MERSÝN’ÝN EN GÜZEL ÝLÇESÝ TARSUS ÇIKTI
MERSÝN’DE 19 MAYIS ETKÝNLÝKLERÝ SÜRÜYOR
MSK, FÝNALE YÜKSELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.