sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

200 BÝN YAVRU BURADAN ÇIKIYOR: DENÝZ KAPLUMBAÐALARI AKDENÝZ’LE BULUÞUYOR

  •  11 Aðustos 2023 Cuma 09:22

Nesli tehlike altýnda olduðu için koruma altýnda bulunan ’Caretta caretta ve ’Chelonia mydas’ deniz kaplumbaðalarýnýn önemli üreme alanlarýndan Mersin’de her yýl 200 binden fazla yavru Akdeniz’le buluþuyor. Ya gündoðumu ve ya da ay ýþýðýnda yuvalardan çýkan yavru kaplumbaðalarýnýn denizle buluþmada yoðun dönemine girildi.

Dünyada iribaþ deniz kaplumbaðasý (Caretta caretta) ile yeþil deniz kaplumbaðalarýnýn (Chelonia mydas) en önemli üretim merkezleri arasýnda Mersin yer alýyor. Haziran ve Temmuz aylarýnda anaç kaplumbaðalar tarafýndan yoðun olarak býrakýlmaya baþlanan yumurtalardan yavrular çýkmaya baþladý. Özellikle gece ay ýþýðý veya gün doðumunda yuvayý terk eden yavrular, küçük bedenleri ile denize girmeye çalýþýrken, ortaya izlemesi keyif veren görüntüler çýkýyor. Mersin’in Anamur, Silifke Göksu, Erdemli Alata ve Akdeniz Kazanlý’da her yýl deniz kaplumbaðalarý yaklaþýk 3 bin 600 yuva kurarak yumurtlama yapýyor. Bu yuvalardan her yýl 200 binden fazla yavru kaplumbaða çýkarak Akdeniz’le buluþuyor. En yoðun dönemlerinin yaþandýðý bugünlerde Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araþtýrma Enstitüsü sahilinden çok sayýda yavru kaplumbaða yuvasýndan çýkarak denizle buluþtu. Ay ýþýðýnda denizle buluþan kaplumbaðalara Vali Ali Hamza Pehlivan, Doða Koruma ve Milli Parklar yetkilileriyle vatandaþlar da eþlik etti.

Gördükleri manzara karþýsýnda etkilenen çocuklar, yaþadýklarý duygu anlatýrken, aileleri de böyle bir olaya tanýk olmadan duyduðu memnuniyeti kaydetti.

Paylaþ :
POS CÝHAZLARIYLA YAPILAN TAHSÝLATLAR MALÝYE’NÝN RADARINDA!
MERSÝN’DE SAHTE ZEYTÝNYAÐI OPERASYONU, 6 TONDAN FAZLA ÜRÜN ELE GEÇÝRÝLDÝ
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
MÝLLÝ OKÇUMUZ METE GAZOZ, AVRUPA ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.