sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

DR. BAKIR: "TÜRKÝYE’DE HER 5 KÝÞÝDEN 1’Ý KANSER NEDENÝYLE HAYATINI KAYBEDÝYOR"

  •  4 Þubat 2023 Cumartesi 11:47

Mersin Büyükþehir Belediyesi Saðlýk Ýþleri Daire Baþkanlýðý, yýl boyunca çeþitli farkýndalýk çalýþmalarýyla hastalýklar hakkýnda bilgilendirmelerde bulunurken, sunduðu hizmetlerle de tedavi gören hastalarýn yanýnda oluyor.

Halk Saðlýðý ve Denetim Þube Müdürü Uzman Dr. Bahar Gülcay Çat Bakýr, ‘4 Þubat Dünya Kanser Günü' dolayýsýyla konuya dikkat çekti. Türkiye'de her 5 kiþiden 1'inin kanser nedeniyle hayatýný kaybettiðini söyleyen Bakýr, “Risk faktörlerini azaltarak, rutin taramalarýmýzý yaptýrarak, yüzde 30-50 oranýnda kanserden korunabiliriz” dedi.

Halk Saðlýðý ve Denetim Þube Müdürü Bahar Gülcay Çat Bakýr, kanserin önlenebilir bir hastalýk olduðunu belirterek, “4 Þubat Dünya Kanser Günü'nde çalýþmalar ve farkýndalýk etkinlikleri yapýlmaktadýr. Kanserle alakalý bu etkinliklerin yapýlmasýnýn en büyük nedeni, dünyadaki ölümler içinde en sýk ikinci neden olmasý. Dünya genelinde her 6 kiþiden birinin ölüm nedeni kanser. Ülkemizde bu oran 5 kiþiden bire düþüyor. Bu yüzden de gerçekten önlenebilir ve farkýndalýk oluþturularak, hastalýðýn ilerlemesini engelleyebileceðimiz durumlar var” diye konuþtu.

Her kanser türü için risk faktörlerinin olduðuna dikkat çeken ve bunlarýn baþýnda tütün kullanýmý, alkol tüketimi, fiziksel aktivite azlýðý ve obezite gibi durumlarýn geldiðini kaydeden Bakýr, “Kanser, bazen de genetik faktörlere baðlý olarak oluþabilmektedir. Ancak taramalar yapýlarak, bu kanserlerin de erken taný almasý ya da önlenebilmesi ya da daha iyi tedaviye ulaþabilmesi saðlanabilmektedir. Bizler de bu risk faktörlerini azaltarak, rutin taramalarýmýzý yaptýrarak, yüzde 30-50 oranýnda kanserden korunabiliriz. Kansere yakalandýysak da, bu taramalarda kanser tanýsý aldýysak da, uygun tedavilerle tamamen iyileþme saðlanabilmektedir” dedi.

“Kanser taramalarýmýzý mutlaka yaptýrmalýyýz”

Büyükþehir Belediyesinin ‘Umut Yolunu Bulur' sloganýyla baþlattýðý onkoloji transfer aracý hizmeti ile 4 merkez ilçenin yaný sýra, Tarsus ve Erdemli'de yaþayan kanser hastalarýna ulaþtýklarýný kaydeden Bakýr, "Mersin Büyükþehir Belediyesi olarak, kanser hastalarýmýzýn tedaviye daha uygun þartlarda ulaþabilmesini saðlamak için, onkoloji transfer aracý hizmetimiz devam ediyor. Bu konuda farkýndalýk çalýþmalarýmýzý da yapmaktayýz. Kanseri önlemek adýna nasýl beslenmemiz gerektiðini, nasýl bir hayat sürmemiz gerektiðini vatandaþlarýmýza sunuyor ve bu konuda etkinlikler ile eðitimler düzenliyoruz. Bunlarýn yanýnda, mutlaka saðlýk taramalarýmýzý yaptýrmalýyýz. Meme kanseri, kolon kanseri, rahim aðzý kanseri gibi bazý kanser türlerinin taramalarý var. Bunlarý aksatmamalýyýz, çünkü hayatýmýzýn en önemli parçasý olan saðlýðýmýzý, ancak bu þekilde koruyabiliriz. Kendimizi ihmal etmek, bizi sevdiklerimizden uzaklaþtýrabilir” ifadelerini kullandý.

Mersin Büyükþehir Belediyesinin, onkoloji transfer araç hizmetinden faydalanan ve 3 yýldýr miyelodisplastik sendromu ile mücadele eden 70 yaþýndaki Ali Karadavut'un eþi Yeter Karadavut, vatandaþlarýn kanser hastalýðýnýn farkýnda olmalarýný ve gerekli kontrolleri yaptýrmalarý gerektiðini ifade ederek, “Büyükþehir Belediyesinin transfer aracý hizmeti olmasa, zaten biz hastaneye hiç gidemeyiz, imkanýmýz yok. Araç geliyor evimizden alýyor ve tekrar eve býrakýyor. Soðuk günlerde, ‘dýþarýya erkenden çýkmayýn, biz gelince size haber veririz' diyorlar. Hastaneye kendi imkanýmýzla gidip gelmek, bir sürü para. Belediye Baþkanýmýzýn iþi gücü rast gitsin” þeklinde konuþtu.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
HÜKÜMLÜLER ORMAN FAALÝYETLERÝNDE ÇALIÞACAK
MEÜ 27. KÜLTÜR VE SPOR ÞENLÝKLERÝ BAÞLADI
ANCELOTTÝ, AYLARCA FORMA VERMEDÝÐÝ ARDA’YI ÞÝMDÝ YERE GÖÐE SIÐDIRAMIYOR: TOP ONA AÞIK

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.