sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

Sosyal medyada endiþeye sebep olan çipler için gerçek kýsa sürede ortaya çýktý

  •  27 Eylül 2024 Cuma 10:28

Hatay’da yurt dýþýndan gelen ve afetzede vatandaþlara daðýtýlan nevresim takýmlarýnda görülen çip, vatandaþlarda tedirginliðe neden oldu. Kendilerinin takip edildiklerini ve dinlendiklerini sanan vatandaþlara yetkililer, çiplerin tekstil sektöründe ürün sayýsýný tespit etmek için kullanýlan çip olduðunu söyledi.

Kahramanmaraþ merkezli depremlerde en çok yýkýma uðrayan Hatay’a çeþitli ülkelerden yardým ve destek vermeye devam ediyorlar. Depremin vurduðu kentte afetzede vatandaþlara yurt dýþýndan gelen; yorgan, yastýk ve nevresim daðýtýldý. Vatandaþlar, nevresim takýmlarýnýn içerisinden çýkan çipler karþýsýnda ise þaþkýnlýk yaþadýlar. Dinlendiklerini ve takip edildiklerini düþünen vatandaþlarýn bu düþünceleri kýsa sürede sosyal medyada paniðe neden oldu. Durum üzerine yetkililerden konuyla ilgili içleri ferahlatan açýklama geldi. Depremzede vatandaþlarýn takip cihazý olabileceðini düþündükleri çiplerin, aslýnda RFID (Radio Frequency Identification) teknolojisine sahip sayým barkotlarý olduðu ortaya çýktý. Nevresim takýmlarýnda çýkan çiplerin radyo frekanslarýný kullanarak nesnelerin otomatik sayýlmasýný saðlayan çipler olduðu anlaþýldý. Bu barkotlarýn kesinlikle bir takip cihazý olmadýðýný vurgulayan yetkililer, üretilen oda malzemelerinin bu sistem sayesinde tek bir tuþla sayýlmasýna yarayan bir teknoloji olduðunu belirtti.

 

“Sayýyý tespit etme amaçlý kullanýlan bir çip, vatandaþlar arasýnda bizi dinliyorlar endiþesine neden oldu”

Tekstil sektöründe sayým için kullanýlan çiplerin vatandaþlar arasýnda endiþe oluþturduðunu ifade eden Mehmet Pehlivan, “Yurt dýþýndan gelen nevresim takýmlarý depremzedelere daðýtýlmak için mahalle muhtarlýklarýna teslim edilmiþti. Tekstil ürünlerinde sayýsýný tespit edebilmek için kullanýlan küçük çipleri gören vatandaþ tedirgin oldu. Güncel hayatýmýzda dünyada geliþen bazý olaylar yüzünden insanlar da kendi içinde bu tarz kurgular üretiyor. Tekstilde kullanýlan bir çiptir. Milyonlarca adet üretiliyor. Bir tekstilci olarak anýnda bantlardan geçerken bilgisayar üzerinden sayý tespit etme amaçlý kullanýlan bir teknolojidir. Vatandaþlar, bizi uçuracaklar veya bizi dinliyorlar endiþesine kapýldý. Bunlar bir kurgudur ama bunlar insanlarýn endiþelerinden ve korkularýndan dolayý akýllarýna gelen ilk þeydi. Bu çiplerde bir sýkýntý veya problem yok” ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
Trafik Park, hem çocuklarýn hem de velilerin gözdesi oldu
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
Trendyol Süper Lig’de 7. hafta heyecaný

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.