Bursa’da 17 yýldýr telefon tamirciliði ile uðraþan Doðan Seyfi Daðtaþ yapay zekayý da dahil ederek icat ettiði cihaz ile "tamiri yapýlamaz" denilen cep telefonlarýný eski haline getiriyor.
Yapay zeka ile CNC mantýðýný birleþtirip slikonla kaplý entegre devrelerini zarar vermeden kolaylýkla kazýyarak ana karttan çýkarabilen cihaz sayesinde tamir iþlemleri daha verimli hale getirilirken tamirciler, daha önce imkânsýz görülen onarýmlarý gerçekleþtirdikçe gelirlerini de arttýrabiliyor.
Ancak bundan daha da önemlisi vatandaþlar yeni bir cihaz almak zorunda kalmadan, mevcut cihazlarýný tamir ettirip kullanmaya devam edebiliyor. Özellikle yüksek maliyetli elektronik cihazlar söz konusu olduðunda, bu durum büyük bir ekonomik rahatlama saðlýyor. Yapay zeka ile modernize edilen cihaz telefondaki arýzanýn komutuna göre hangi entegre üzerinde çalýþacaðýný bilip o devrelerin üzerine gidip silikondan temizlemeye baþlýyor.
Uzun yýllar cep telefonu ve elektronik eþya tamiri alanýnda çalýþýrken yaþadýðý sayýsýz zorluk karþýsýnda edindiði deneyimler sayesinde yeni uygulamalar geliþtirip icatlar yaptýðýný anlatan Doðan Seyfi Daðtaþ cep telefonu sektöründe yaþadýðý en büyük zorluðun modern cep telefonlarý ve diðer elektronik cihazlarda bulunan silikonla kaplanmýþ entegre devrelerin tamiri olduðunu söyledi.
Bu devrelerin, cihazýn daha dayanýklý ve uzun ömürlü olmasýný saðlamak amacýyla tasarlanmýþ olsa da, tamir iþlemlerinde ciddi engeller oluþturduðunu aktaran Daðtaþ, "Geleneksel yöntemler bu tip bileþenlerin onarýmýnda yetersiz kalýyordu; özellikle ýsýtma yöntemleri bu silikon kaplamalý devreleri güvenli bir þekilde çýkarmayý imkânsýz hale getiriyordu.
Ýþte tam da bu noktada, yýllarýn birikimiyle geliþtirdiðim Doseer IC CNC cihazý devreye girdi. CNC mantýðýyla çalýþan bu cihaz, silikon kaplý entegre devreleri kazýyarak ana karttan çýkarýyor ve böylece cihazýn diðer bileþenlerine zarar vermeden tamir iþleminin güvenle yapýlmasýna imkan tanýyor. Geleneksel yöntemlerin yetersiz kaldýðý durumlarda bu cihaz, tamir sürecine yeni bir soluk getiriyor. Özellikle silikon kaplama, entegre devrelerin kazýma iþlemi sýrasýnda dikkatli bir þekilde kaldýrýlarak devrelerin zarar görmeden çýkarýlmasýný saðlýyor. Bu yenilik, sadece bireysel tamir iþlemlerini kolaylaþtýrmakla kalmýyor, ayný zamanda sektörde tamir edilemez olarak görülen cihazlarýn onarýmýný mümkün kýlýyor" dedi.
"Tamir edilen her cihaz ithal edilecek yeni bir cihazýn önüne geçiyor"
Sürecin yalnýzca bireysel kazançlarla da sýnýrlý olmadýðýný aktaran Doðan Seyfi Daðtaþ "Geliþtirdiðim bu teknoloji sayesinde tamir edilen her cihaz, ithal edilecek yeni bir cihazýn önüne geçiyor. Bu da ülkemiz için büyük bir ekonomik avantaj saðlýyor. Milli sermaye korunmuþ oluyor ve yurtdýþýna döviz çýkýþý engelleniyor. Böylece, sadece tamir hizmeti verenlerin deðil, tüm ülkenin ekonomisine olumlu bir katký saðlanmýþ oluyor. Teknolojik baðýmsýzlýk açýsýndan büyük bir adým olan bu tür yenilikler, yerli tamir endüstrisinin güçlenmesine ve ülkemizin dýþa baðýmlýlýðýnýn azalmasýna katký sunuyor" dedi.
Daðtaþ sözlerini þu þekilde sürdürdü; "17 yýllýk meslek hayatýmda edindiðim tecrübe ve geliþtirdiðim bu yenilik sayesinde, ülkemize hem ekonomik hem de teknolojik açýdan deðer katmaya devam ediyorum. Bu cihaz, sadece bireysel baþarý deðil, ayný zamanda ülkemizin teknolojik altyapýsýna yapýlan önemli bir katkýdýr"