sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

Ehliyetini yenilemek isteyenleri isyan ettiren detay: Bu durumu hemen düzeltin

  •  26 Eylül 2024 Perþembe 12:25

Ehliyetini yenilemek isteyen vatandaþlar, 2 TL’lik vakýf ücretini sadece anlaþmalý bankalar veya PTT üzerinden ödeyebiliyor. Bu parayý ödemek için banka kuyruklarýnda bekleyen vatandaþlar, yetkililere çaðrýda bulunarak "Bankamatikler 5 TL’yi kabul etmiyor, 20 TL de bozuk para üstü vermediði için iþleme alýnmýyor. Bu kadar küçük bir miktar için böylesine zaman kaybý yaþanmasý saçmalýk. Bu durum düzeltilmeli" çaðrýsýnda bulundu.

Milyonlarca sürücü, ehliyet yenileme telaþý içinde. Eski tip sürücü belgesine sahip olanlar, yenileme yapmadýklarý takdirde 2024 yýlýnda 12 bin TL'lik cezayla karþý karþýya kalacaklar. Ehliyet yenileme sürecinde ise vatandaþlar, bürokrasi ve küçük bedellerle büyük çileler yaþýyor. Dijital Vergi Dairesi üzerinden yapýlan iþlemlerde, yalnýzca 13 TL'lik kaðýt bedeli tahsil ediliyor. Ancak, 2 TL'lik vakýf ücreti sadece anlaþmalý bankalar veya PTT üzerinden ödenebiliyor ve bu durum vatandaþlarý isyan ettiriyor.

 

31 ARALIK 2024'E KADAR YENÝLENMESÝ GEREK

Nüfus ve Vatandaþlýk Ýþleri Genel Müdürlüðü, 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen ehliyetlerin 31 Aralýk 2024'e kadar yenilenmesi gerektiðini duyurdu. Bu tarihe kadar yenileme yapmayanlarýn ehliyetleri geçersiz sayýlacak ve trafik uygulamalarýnda sýnýfýna uygun olmayan ehliyet kullanmaktan cezai iþlem uygulanacak. Þu anda bu ceza 4.064 TL iken, 2024 yýlýnda 12 bin TL'ye çýkmasý bekleniyor. Bu nedenle ehliyet yenileme iþlemleri yoðun bir þekilde devam ediyor, ancak süreçte yaþanan bürokratik aksaklýklar vatandaþlarý zorluyor.

 

ATM'LER ÖDEMEYÝ KABUL ETMÝYOR

Ehliyet yenileme bedeli toplam 15 TL olarak belirlenmiþ durumda; 13 TL kâðýt bedeli ve 2 TL vakýf bedeli. Bu ödemeler, anlaþmalý bankalar ve PTT aracýlýðýyla yapýlabiliyor. Ancak dijital vergi dairesi üzerinden sadece 13 TL'lik kâðýt bedeli ödenebiliyor, geriye kalan 2 TL'lik vakýf ücreti için bir seçenek bulunmuyor. ATM'ler bu küçük miktarý kabul etmezken, bankalarýn da ayrý ödeme kanallarý iþlemi karmaþýk hale getiriyor. Bu nedenle pek çok vatandaþ, 15 TL'lik ücreti bir kez daha bankadan ödemek zorunda kalýyor. Dijital vergi dairesine ödenen 13 TL ise çöpe gidiyor.

 

"BU DURUM ACÝL DÜZELTÝLMELÝ"

Sosyal medyada tepkilerini dile getiren vatandaþlar, yaþadýklarý zorluklardan yakýnarak sistemin düzeltilmesini talep ediyor. Bir vatandaþ þikayetinde, "13 TL'lik ücreti yatýrýp nüfus dairesine gidiyorsun, sýra gelince eksik ödeme nedeniyle yeniden bankamatiðe gitmek zorunda kalýyorsun. Bankamatikler 5 TL'yi kabul etmiyor, 20 TL de bozuk para üstü vermediði için iþleme alýnmýyor. Bu kadar küçük bir miktar için böylesine zaman kaybý yaþanmasý saçmalýk," diyerek sürece isyan etti. Baþka bir yorumda ise "Online ödeme yaptým, ama 2 TL için banka sýrasýna giriyoruz, bu durum düzeltilmeli" ifadeleri kullanýldý.

 

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
Sýfýr araç alacaklar dikkat! Vergide e-Tebligat zorunluluðu getirildi
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
Trendyol Süper Lig’de 7. hafta heyecaný

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.