sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

HARÇLIKLARINI FINDIK BAHÇESÝNDEN ÇIKARTIYOR

  •  4 Eylül 2024 Çarþamba 11:51

Giresun’da üniversitede eðitim gören Afrikalý öðrenciler harçlýklarýný fýndýk bahçesinden çýkartýyor.

Dünyanýn tescilli en kaliteli fýndýðýnýn üretildiði Giresun’da fýndýk hasadý devam ediyor. Yerli iþçilerin artan maliyetleri ve herkesin kendi fýndýk hasadýna yoðunlaþmasý, fýndýk toplamak için üreticileri alternatif çözümler aramaya yönlendiriyor. Rize’deki çay bahçelerinde çalýþan Afrikalý iþçilerinden esinlenen Giresunlu fýndýk üreticileri de çareyi benzer bir çözümde buldu. Bu çerçevede Giresun Üniversitesi’nde eðitim gören Gine, Kamerun ve Zambiyalý öðrencilerle irtibata geçen Giresunlu fýndýk üreticisi hem kendi sorununa çözüm buldu, hem de öðrencilerin harçlýklarýný çýkarmalarýna yardýmcý oldu.

 

Fýndýk üreticisi Bekir Bayram, Giresun’da fýndýk hasadýnda çalýþan Afrikalý öðrencilerin, üreticilerin iþ gücü ihtiyacýný karþýlayarak önemli bir rol üstlendiðini söyledi. Bayram “Yerli fýndýk iþçisi bulmak oldukça zor. Ya günlük çok yüksek yevmiye istiyorlar ya da kendi iþlerinin yoðunluðundan baþkasýna yardým edemiyorlar. Bu durum bizi baþka arayýþlara yöneltti. Ben de Giresun Üniversitesi’nde okuyan oðlumun Afrikalý arkadaþlarýna teklif ettim ve birlikte fýndýk toplamaya baþladýk. Zorlu arazilerde dahi yabancýlýk çekmeden çalýþabiliyorlar ve yerli iþçileri aratmýyorlar. Onlarýn performansýndan ve uyum saðlamalarýndan son derece memnunum. Gelecek yýllarda da onlarla çalýþmayý düþünüyorum" dedi.

"Aileme yük olmadan masraflarýmý karþýlýyorum"

Giresun Üniversitesi’nde öðrenci olan Zambiyalý Gift Muyenga ise fýndýk toplayarak okul masraflarýný çýkardýðýný belirtti. Muyenga, "Giresun’a gelmeden önce fýndýðýn ne olduðunu bilmiyordum. Burada öðrenip topluyorum. En çok zorlandýðým ise arazi þartlarý, çünkü bizim coðrafyamýz düzlük, burasý ise yamaç. Arazilerde inip çýkmak yorucu fakat baþka bir zorluk yok. 4 yýldýr Giresun’da öðrenciyim, bazen ülkeme dönüyorum ama iþ bulduðumda çalýþýyorum. Bu sene de fýndýk toplama iþi buldum. Buradan giderken biraz fýndýk alýp aileme götüreceðim ve belki Giresun’daki anýlarýmla ilgili bir þeyler yazmayý da düþünüyorum" diye konuþtu.

Paylaþ :
ÝÞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ’NÜN TAHMÝNLERÝ VAR!
Düðünde gelin ve damada beþi bir yerde altýn yerine beþi bir yerde sebze tohumu takýldý
BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ, MERSÝNLÝLERÝ KÜLTÜR SANATLA BULUÞTURMAYA DEVAM EDÝYOR
Halat üzerinde 15 Temmuz Köprüsü’nü geçen atleti vatandaþlar ilgiyle izledi

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.