sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝYLE KURUTULAN ÜRÜNLER ULUSAL PAZARDA YER BULDU

  •  4 Eylül 2024 Çarþamba 08:58

Mersin Büyükþehir Belediyesi’nin, Mersinden Kadýn Kooperatifi iþ birliðiyle 4 yýl önce hayata geçirdiði ’Mersinden Güneþ Enerjisi ile Kurutma Tesisi’nde yenilenebilir enerji sayesinde kurutulan ürünler ulusal pazarda yer buldu. Üretim zinciri kadýnlar tarafýndan yürütülen tesiste üretilen kurutmalýk ürünlerin ihracatýna yönelik çalýþmalara da baþlandý.

 

Mersin’de, kentin güneþ enerji potansiyelini deðerlendirerek temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarýna yönelen Büyükþehir Belediyesi, bir taraftan çevre dostu uygulamalarýyla enerji tasarrufu ve verimliliði saðlarken, diðer taraftan da enerji tüketimiyle ilgili farkýndalýk oluþturuyor. Birleþmiþ Milletler Uluslararasý Göç Örgütü tarafýndan saðlanan hibe Toptancý Sebze ve Meyve Hali’nde 4 yýl önce kurulan ’Mersinden Güneþ Enerjisi ile Kurutma Tesisi’ tam kapasite çalýþýyor. Yaklaþýk 200 metrekare kapalý alanda polikarbon ile etrafý kapatýlmýþ bir serada yürütülen kurutma iþleminde kullanýlan tüm sebze ve meyveler ise Mersin’deki yerli üreticilerden temin ediliyor.

 

Üreticilerden temin edilerek tesise getirilen ürünler, önce ozonla yýkanýyor. Seçme ve ayýklama bandýnda iþlemden geçirilen ürünler, kesim ve doðrama iþleminin ardýndan kurutma için fýrýna yerleþtiriliyor. Deðiþen sýcaklýktaki kurutma iþleminin ardýndan, dinlenme odasýnda bekletilen ürünler, talep miktarýna göre ambalajlanarak teslimatý yapýlýyor. Gýda Mühendislerinin kontrolünde gerçekleþtirilen üretim süreci ise Mersinden Kadýn Kooperatifi tarafýndan yapýlýyor.

 

 

 

"Ürünleri inovatif hale getirip pazara sunmayý hedefliyoruz"

 

Mersinden Kadýn Kooperatifi Yönetim Kurulu Baþkaný Meral Seçer, Birleþmiþ Milletler Uluslararasý Göç Örgütü tarafýndan hibe saðlanan projeyi 2020 yýlýnda Büyükþehir Belediyesi iþ birliðinde hayata geçirdiklerini söyledi. Kurutma tesisinde faaliyetlerin tam kapasite sürdürdüðünü ifade eden Seçer, iklim krizinin yaþandýðý günümüzde sürdürülebilir olmanýn önemine deðinerek, "Bizim için öncelikle güneþ enerjisi panellerinden elektrik üretmek ve bu elektriði üretimde kullanmak çok kýymetliydi. Ýkinci nokta ise; hem kadýn istihdamýna katký sunmak, hem de kentimizin öz varlýðý olan özellikle coðrafi iþaret tescili almýþ ürünlerimizin kurutmasýný yapmak oldu. Bu ürünleri inovatif hale getirip pazara sunarak kentimizin tanýnýrlýðýný da artýrmayý hedefliyoruz" dedi.

 

 

 

"Ýhracata yönelik çalýþma baþlatýyoruz"

 

Tesiste üretilen ürünlerin hem ulusal hem de uluslararasý platformlarda yer almasýný istediklerini ifade eden Seçer, zamanla tesisin üretim ve istihdam kapasitesinin artýrýlmasýna ihtiyaç duyulduðunu kaydetti. Bu kapsamda ENHANCER projesine baþvurduklarýný belirten Seçer, proje ile mevcuttaki 52 güneþ paneline, 54 güneþ paneli daha eklediklerini vurguladý. Proje sayesinde istihdam sayýsýný da artýrdýklarýna iþaret eden Seçer, "Ayrýca üretim kapasitemizi artýrma yönünde birçok ekipmana sahip olduk. Bunlarý tam anlamýyla yaptýðýmýz için, çýkan ürünler ulusal pazarlarda da çok rahat yerini buluyor. Artýk sadece ulusal pazara deðil, ihracata yönelik çalýþma baþlatýyoruz. Bunun için gerekli olan altyapýyý 2020 yýlýnda baþlatmýþtýk. 2021 yýlýnda FSSC belgemizi de aldýk. Bu belgeyle tüm ulusal pazardaki raflara girme þansýný bulduk. Kentimize hem sürdürülebilirlik açýsýndan, hem de kentimizin deðerlerini ortaya çýkarmasý açýsýndan güzel bir tesis kazandýrýldýðýný düþünüyorum" diye konuþtu.

 

 

 

"Kadýn istihdamýna da katký sunuyoruz"

 

Kurutma tesisinde iþlenen tüm ürünlerin yerli üreticilerin yaný sýra kadýn üreticilerden temin edildiðini dikkat çeken Seçer, bu sayede küçük yerli üreticilere destek verdiklerini kaydetti. Kadýn istihdamýna da katký sunduklarýný vurgulayan Seçer, "Tesisimizde çalýþanlarýn yüzde 99’u kadýn. Burada yeni eðitimler alýyorlar, yeni iþ öðrenme imkanýna sahip oluyorlar" diye konuþtu. Tesiste öncelikli olarak coðrafi iþaret tescilli ürünlere öncelik verdiklerini ifade eden Seçer, "Bunun yanýnda narenciyenin baþkenti Mersin’in tüm ürünlerini; portakal, limon gibi kentimize deðer katan ürünlerin kurutma iþlemlerini yapýyoruz" dedi.

 

 

 

"Kurutma iþlemlerinde güneþ enerjisinden faydalanýyoruz"

 

Tesiste gýda mühendisi olarak görev yapan Hatun Karakoç da kurutma iþlemlerinin tamamýnda güneþ enerjisinden faydalandýklarýný söyledi. ürünlerin iþleme sürecini anlatan Karakoç, "Kurutma iþlemimiz polikarbon sera ve fýrýnlarýmýzda gerçekleþiyor. Fýrýnlarýmýz enerjisini güneþ enerjilerinin ürettiði elektrikten alýyor. Bu bizim için çok önemli. Kan portakalý, cennet hurmasý, limon, portakal, çilek, muz gibi meyvelerin kurusunu üretiyoruz. Yapraklý ürünlerden ise maydanoz, ýspanak ve dereotu gibi ürünlere aðýrlýk veriyoruz" diye konuþtu.

Paylaþ :
ÝÞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ’NÜN TAHMÝNLERÝ VAR!
Düðünde gelin ve damada beþi bir yerde altýn yerine beþi bir yerde sebze tohumu takýldý
BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ, MERSÝNLÝLERÝ KÜLTÜR SANATLA BULUÞTURMAYA DEVAM EDÝYOR
Halat üzerinde 15 Temmuz Köprüsü’nü geçen atleti vatandaþlar ilgiyle izledi

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.