sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

DÜNYACA ÜNLÜ BANKADAN TÜRKÝYE ÝÇÝN TAHMÝN: ENFLASYON YÜZDE 40’A GERÝLEYECEK

  •  17 Temmuz 2024 Çarþamba 16:53

Deutsche Bank Ortadoðu ve Doðu Avrupa Araþtýrma Müdürü Wietoska, Türkiye’de enflasyonun yýl sonunda yüzde 40 seviyesine gerilemesini beklediklerini belirtti.

Deutsche Bank Ortadoðu ve Doðu Avrupa Araþtýrma Müdürü Wietoska, Türkiye'de enflasyonun yýl sonunda yüzde 40 seviyesine gerilemesini beklediklerini belirtti. Yýl sonu dolar/TL beklentilerinin ise 37 TL olduðunu kaydeden Wietoska, "Türkiye resesyona girmeden ekonomisini dengelemeyi baþarabilirse eþsiz bir örnek olacak" ifadelerini kullandý. Bakan Þimþek, enflasyona iliþkin açýklamasýnda "Yýlý 38 civarýnda kapatmayý ümit ediyoruz" demiþti.

 

Deutsche Bank Ortadoðu ve Doðu Avrupa Araþtýrma Müdürü Hans-Christian Wietoska, Türkiye'de enflasyonun yýl sonunda yüzde 40 seviyesine gerilemesini beklediklerini belirterek, "Güçlü bir dezenflasyon süreci bekliyoruz. Bundan sonra ikinci aþamada enflasyonu yüzde 20'ye düþürmek asýl soru iþareti olacak" dedi.

 

Wietoska, Türkiye'nin makro ekonomi politikalarýndaki deðiþim, enflasyon ve faiz beklentileri ve yatýrýmcýlarýna Türkiye'ye bakýþýna iliþkin sorularý yanýtladý. Türkiye'nin geçen yýldan itibaren makro ekonomi politikalarýndaki deðiþimi baþlatarak çok iyi bir adým attýðýný söyleyen Wietoska, bu deðiþimin yerel seçimlerde de sürdürülmesinin önemli olduðunu dile getirdi.

"BÝR U DÖNÜÞÜ OLDU DÝYEBÝLÝRÝZ"

Wietoska, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýnýn (TCMB) yerel seçimlerden önce politika faizindeki 500 baz puanlýk artýþýnýn "güçlü bir mesaj ve oyun deðiþtirici" olduðunu ifade ederek, "Bu adýmýn ardýndan bir U dönüþü oldu diyebiliriz. Yurt içi yatýrýmcýlar ve yabancýlar lirada bir devalüasyon bekliyordu ancak TCMB faiz artýrýmýyla para biriminde bir baþka keskin deðer kaybýnýn stratejisinin bir parçasý olmadýðýný açýk þekilde ortaya koydu." diye konuþtu. Yatýrýmcýlarla iletiþimin açýk ve net olmasýnýn da ileriye dönük politikalara olan güveni artýrdýðýný söyleyen Wietoska, TCMB'nin önünde bir takým zorluklar bulunduðunu ancak bu sorunlarý aþabilecek gerekli çerçevenin bulunduðunu aktardý.

Wietoska, son aylarda Türkiye'ye iliþkin algýnýn oldukça olumlu olduðunu, net rezervlerin 10 milyar dolarý aþtýðýný ve uluslararasý rezervlerin 150 milyar dolar seviyesine yaklaþtýðýný anýmsattý.

"GÜÇLÜ BÝR DEZENFLASYON SÜRECÝ BEKLÝYORUZ"

Enflasyonun zirveyi gördüðüne dikkati çeken Wietoska, konuþmasýný þöyle sürdürdü: "Ekonominin dengelenmesi açýsýndan ilk aþama baþarýyla tamamlandý. Þimdi ikinci aþama baþlýyor. Enflasyon zirvenin ardýndan düþüþe geçiyor ve güçlü bir dezenflasyon süreci bekliyoruz. Yýl sonu itibarýyla enflasyonun yüzde 40 seviyesine gerileyeceðini öngörüyoruz. Bundan sonra ikinci aþamada enflasyonu yüzde 20'ye düþürmek asýl soru iþareti olacak. Ayrýca, büyüme de yavaþlýyor ve büyüme yavaþladýðýnda TCMB'nin reaksiyonu da önemli olacak."

Wietoska, büyüme yavaþladýðýnda ve enflasyon gerilediðinde faiz indirimi için doðru zaman olacaðýný belirterek, "Bu yýl kasým ve aralýk olmak üzere 500 baz puan faiz indirimi öngörüyoruz. Bu baz senaryomuz ve gevþeme gelecek yýlýn baþlarýnda da sürecektir." dedi.

"TÜRKÝYE RESESYONA GÝRMEDEN EKONOMÝSÝNÝ DENGELERSE EÞSÝZ BÝR ÖNEK OLACAK"

TCMB'nin sýký para politikasý duruþunu sürdürmesinin önemli olduðunu kaydeden Wietoska, "Kolay olmayacak ama daha önce dünyada yüzde 75 enflasyonu olan hiçbir ülke resesyona girmeden enflasyonu düþürmedi. Türkiye resesyona girmeden ekonomisini dengelemeyi baþarabilirse eþsiz bir örnek olacak ki Türkiye'nin bunda baþarýlý olacaðý konusunda oldukça iyimseriz. Ancak yarý yolda politika hatalarý olmamalý." diye konuþtu.

Yýl sonu dolar/TL beklentilerinin ise 37 olduðunu kaydeden Wietoska, TL'de reel anlamda deðer kazancý öngördüklerini söyledi.

TL TAHVÝLLERE 10 MÝLYAR DOLARIN ÜZERÝNDE GÝRÝÞ OLABÝLÝR

Uluslararasý yatýrýmcýlarýn Türkiye algýsýndaki deðiþimi de deðerlendiren Wietoska, "carry trade" ve yabancý para cinsinden ticarete ilginin oldukça yüksek olduðunu ve son 6 ayda bu alanda Türkiye ile ilgilenmeyen yatýrýmcý neredeyse olmadýðýný söyledi.

Wietoska, ancak asýl önemli noktanýn Türk lirasý cinsinden tahvillere yatýrým olduðunun altýný çizerek, konuþmasýný þöyle tamamladý:

"Burada da bakýþ açýsýnda büyük bir deðiþiklik söz konusu. Yabancýlar tahviller konusunda oldukça heyecanlý. Kýsa süre önce uluslararasý yatýrýmcýlarla bir toplantýdaydým ve Türkiye en gözde ülkelerden biriydi. Yatýrýmcýlar sabit gelir ticaretine girmekle çok daha fazla ilgileniyorlar. Henüz yolun baþýndayýz ancak son 8 haftada (Türk lirasý cinsinden tahvillere) 8,5 milyar dolarlýk giriþ gördük. Bu rakam yýl sonuna kadar 20 milyar dolara kadar çýkabilir. Yani bu yýlýn sonuna kadar en az 10-15 milyar dolarlýk daha tahvil giriþi için imkan var. Önümüzdeki yýl bu rakam daha da artabilir ve mevcut yaklaþýk 10 milyar dolara kýyasla toplamda 30-40 milyar dolara ulaþabilir."

Deutsche Bank ekonomistleri, Türkiye ekonomisinin bu yýl yüzde 3,5 büyümesini bekliyor.

ÞÝMÞEK: YILI 38 CÝVARINDA KAPATMAYI ÜMÝT EDÝYORUZ

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek yakýn zamanda yaptýðý bir açýklamada, "Türkiye dezenflasyonda baþarýlý deðil. Biz þu anda dezenflasyon döneminin baþýndayýz. Önümüzdeki ay enflasyon yüzde 60 civarýna, bir sonraki ay yüzde 50 civarýna, bir sonraki ayda 50'nin bir týk altýna inebilir. Daha sonra da yýlý 38 civarýnda kapatmayý ümit ediyoruz. Gelecek sene için hedefimiz, enflasyonu kalýcý bir þekilde yüzde 20'nin altýna ve bir sonraki senede yüzde 10'un altýna çekmek." ifadelerini kullanmýþtý.

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
DOÐU AKDENÝZ’DE HAVA SICAKLIKLARI 6 ÝLA 12 DERECE AZALACAK
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
MSK, A. EFES KARÞISINDA GALÝBÝYETÝ HEDEFLÝYOR

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.