sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

STAJ ÝÇÝN GELEN ÖÐRENCÝYÝ BAÞÖRTÜSÜ SEBEBÝYLE OKULA ALMADIÐI ÝDDÝA EDÝLEN OKUL MÜDÜRÜNE 3 YIL 4 AY HAPÝS CEZASI

  •  9 Temmuz 2024 Salý 17:10

Kaðýthane’deki bir koleje staj yapmak için gelen baþörtülü öðrenciyi, yönetmeliði ve kurallarý gerekçe göstererek baþörtüsünü çýkarmazsa alamayacaklarýný söylediði iddia edilen okul müdürünün yargýlandýðý davada karar çýktý.

Kaðýthane’deki bir koleje staj yapmak için gelen baþörtülü öðrenciyi, yönetmeliði ve kurallarý gerekçe göstererek baþörtüsünü çýkarmazsa alamayacaklarýný söylediði iddia edilen okul müdürünün yargýlandýðý davada karar çýktý. Mahkeme, sanýðý ‘kamu görevinin saðladýðý nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eðitim ve öðretim hakkýnýn engellenmesi’ suçundan 3 yýl 4 ay hapis cezasýna çarptýrdý.

Kaðýthane’de bulunan bir koleje 21 Eylül 2022’de staj yapmasý için yönlendirilen baþörtülü öðrenci Nezaket Akbulut’u okulun yönetmeliðini ve kurallarý gerekçe göstererek baþörtüsünü çýkarmadýðý takdirde alamayacaklarýný söylediði iddia edilen okul müdürü Özlem Öztoprak’ýn yargýlandýðý dava karara baðlandý. Ýstanbul 14. Asliye Mahkemesi’nde görülen duruþmaya tutuksuz sanýk Akbulut katýlmazken, taraflarýn avukatlarý ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý Hukuk Hizmetleri Birimi avukatý hazýr bulundu.

Baþörtüsü bulunduðu için staja baþlatmadýðý belirtildi, 10 yýla kadar hapsi istendi

Duruþmada esasa iliþkin mütalaasýný açýklayan Cumhuriyet Savcýsý, sanýðýn olay tarihinde müþteki Nezaket Akbulut’u baþörtüsü bulunduðu için staja baþlatmadýðýný aktardý. Açýklanan mütalaada, sanýk Özlem Öztoprak’ýn ‘kamu görevinin saðladýðý nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eðitim ve öðretim hakkýnýn engellenmesi’ suçundan 4 yýldan 10 yýla kadar hapis cezasýna çarptýrýlmasý talep edildi. Açýklanan mütalaaya karþý savunma yapan sanýk avukatý, müvekkilinin beraatýný talep etti. Müþteki avukatý ise bir diyeceklerinin olmadýðýný ifade ederek sanýðýn cezalandýrýlmasýný istedi.

3 yýl 4 ay hapis cezasýna çarptýrdý

Kararýný açýklayan mahkeme, sanýk Özlem Öztoprak’ýn ‘kamu görevinin saðladýðý nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eðitim ve öðretim hakkýnýn engellenmesi’ suçundan 3 yýl 4 ay hapis cezasýna çarptýrdý.

Ýddianameden

Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’nca hazýrlanan iddianamede, Psikolojik Danýþmanlýk ve Rehberlik Bölümü 3. sýnýf öðrencisi Nezaket Akbulut’un Savcýlýða þikayet dilekçesi sunduðu ve þikayetçi olduðu iddialar üzerine soruþturma baþlatýldýðý anlatýldý. Hazýrlanan iddianamede yer alan dilekçede, üniversitenin 3.sýnýftan itibaren öðrencilerine staj yapacak yer ayarladýðý, kendisini de Kaðýthane’deki kolejde staj yapmasý için yönlendirildiði aktarýldý.

Olay günü arkadaþýyla beraber bahse konu okula gittiðinin aktarýldýðý dilekçede, burada müdür olan þüpheli Özlem Öztoprak’ýn kendisine hitaben ‘okulun kýlýk, kýyafet yönetmeliði ve kurallarýnýn olduðu, baþörtülü hiçbir öðretmen ve öðrencinin okulda bulunmadýðý ve bulunamayacaðý, staj yapmak istemesi halinde baþörtüsünü çýkarmasý gerektiði, aksi halde okula stajyer olarak alamayacaklarý’ ifadelerini kullandýðý kaydedildi. Müþteki Akbulut’un bundan dolayý okula alýnmamasý nedeniyle maðdur olduðunu söylediði de belirtildi.

Müþteki Akbulut’un arkadaþýnýn da müþtekiyi doðrular þeklinde ifade verdiðinin anlatýldýðý iddianamede, Kamu Kurum ve Kuruluþlarýnda Çalýþan Personelin Kýlýk ve Kýyafetine Dair Yönetmelik’te dahi kamu görevlisi kadýnlar için baþ açýk olma þartýnýn bulunmadýðý belirtildi. Ýddianamede, müþteki Akbulut’un staj öðrencisi olmasý nedeniyle baþörtüsü taktýðý gerekçesiyle staja kabul edilmemesinin herhangi bir mevzuat dayanaðýnýn da bulunmadýðý aktarýldý. Þüpheli Öztoprak’ýn kanuni bir dayanaðý olmamasýna raðmen hukuka aykýrý bir davranýþta bulunarak müþtekinin staj yapma ve eðitim hakkýný kullanmasýný engellediði de belirtildi.

Hazýrlanan iddianamede þüpheli Özlem Öztoprak’ýn ‘kamu görevinin saðladýðý nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eðitim ve öðretim hakkýnýn engellenmesi’ suçundan 4 yýldan 10 yýla kadar hapis cezasýna çarptýrýlmasý talep edildi.

Paylaþ :
ÝÞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ’NÜN TAHMÝNLERÝ VAR!
ÝSTANBUL’DA, AFRÝKA’YI ARATMAYAN GÖRÜNTÜLER!
3O YILDIR TOPLADIÐI YAKLAÞIK 200 YILLIK EÞYALARI BAHÇESÝNDE SERGÝLÝYOR
BERKE DÝKÝÞÇÝOÐLU, TÜRKÝYE KAYKAY ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.